Gündem Başkentte şok baskın: Prof. Haberal gözaltında

Başkentte şok baskın: Prof. Haberal gözaltında

14.04.2009 - 02:47 | Son Güncellenme:

Ergenekon soruşturmasının 12. dalgasında Başkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Haberal ile illegal olarak kurulduğu öne sürülen Cumhuriyetçi Çalışma Grubu raporlarında adı geçen isimler gözaltına alındı. Prof. Haberal, “Türkiye Cumhuriyeti’ne bu yakışmıyor. Birileri hesap vermeli” dedi

Başkentte şok baskın: Prof. Haberal gözaltında

Ergenekon soruşturmasının 12. dalgası, ikinci iddianamede yer alan ve emekli Orgeneral Şener Eruygur’un Jandarma Genel Komutanlığı döneminde illegal olarak kurduğu öne sürülen Cumhuriyet Çalışma Grubu (CÇG) raporlarında adı geçen isimleri de hedef aldı.
Ankara Emniyet Müdürlüğü, Başkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Haberal ile eski İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Hilmioğlu’nun gözaltına alınması ve 13 adreste arama yapılmasına yönelik talimat için dün saat 07.00’de harekete geçti.
Polis, Haberal’ın Ümitköy’deki 4 katlı evine, Ümitköy Mutlukent Sitesi muhtarı ve jandarma ekipleriyle gitti. Haberal, polisin geldiğini duş aldığı sırada öğrendi. Banyodan çıkarak camdan “hayrola” diye soran Haberal’a, gözaltı ve arama kararları okundu. Haberal, “Türkiye Cumhuriyeti’ne bu yakışmıyor. Ben Mehmet Haberal’ım. Birileri bunun hesabını vermeli” karşılığını verdi.

‘Hastalarım bekliyor’

Polisler, böbrek nakli bekleyen hastaları olduğunu, viziteye çıkması gerektiğini söyleyen Haberal’a, “Gözaltına alınacaksınız, gidemezsiniz” dediler. Saat 09.45’e kadar aramayı sürdüren polis, oğlu Erkan Haberal ile BTV Haber Müdürü Metin Kayıhan ve MHP Ankara Milletvekili Deniz Bölükbaşı’na Haberal’ın yanında kalma izni verdi.
Aramada, Haberal’a ait dizüstü bilgisayarının yanı sıra panel ve televizyonlarda yaptığı konuşmalar ile haber görüntülerinin yer aldığı çok sayıda CD’ye, iki adet ruhsatlı silah ve çok sayıda mermiye el konuldu.

Patalya Otel’de de arama

Haberal, arama sürerken servislerle evin önüne gelen öğrenciler ve çalışma arkadaşlarının alkışları eşliğinde polis aracına bindirildi. Haberal, Adli Tıp’ta ne ile suçlandığını soran gazetecilere, “Arkadaşlar, yapanlara sorun. Bana niye soruyorsunuz? Bu Türkiye Cumhuriyeti’ne yakışmıyor. Atatürk’ün kurduğu cumhuriyete” dedi.
Evin önünde toplanan üniversite çalışanları, “Mustafa Kemal’in askerleriyiz. Bizi de gözaltına alın” sözleriyle polislere tepki gösterdi.
Haberal’ın kurucusu olduğu ve rektörlüğünü yaptığı Başkent Üniversitesi’nde, başhekimliğini yaptığı Başkent Hastanesi’nde, Kanal B’de, yine Haberal’ın sahibi olduğu Haymana ve Kızılcahamam’daki Patalya otellerinde de arama yapıldı. Kanal B’deki arama geç saatlere kadar sürdü.

Görüntülere el konuldu

Yaklaşık 10 saat süren Kanal B’deki arama, saat 17’de sona erdi. Kanal yönetiminden edinilen bilgilere göre, binadaki bilgisayar harddiskleri ile sunucunun harddisklerine el konuldu. Kanal yöneticilerinin kişisel bilgisayarlarındaki arşiv görüntüleri ile daha önce yayımlanmış programların CD’lerinin tamamına el konuldu.
Bu arada Kanal B’nin karşısında bulunan Atatürk Evi’ne öğrenciler tarafından asılan, “Eğer rektörümüz terör örgütü üyesi ise bizler de onun teröristiyiz. Başkent Üniversitesi öğrencileri” yazılı pankart dikkati çekti.
Haberal’ın ismi Ergenekon iddianamesinde, Kent Otel’de başlayıp Patalya Otel’de devam eden Milli Egemenlik Hareketi toplantılarıyla gündeme geldi. İddianamede, Eruygur, Tolon gibi isimlerin de katıldığı bu toplantıların “gizli” nitelikte olduğu ve darbeye zemin hazırlamak için yapıldığı öne sürüldü. 

Hilmioğlu da gözaltında

AKP’ye yönelik muhalif tutumuyla tanınan eski Malatya İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Hilmioğlu da, Ankara’da gözaltına alındı. Başkent Üniversitesi Hastanesi’nde çalışan Hilmioğlu’nun iki evi, hastanedeki ofisi ile özel ofisinde arama yapıldı. Üniversitelerdeki türban yasağını kaldıran yasa değişikliği konusunda yaptığı, “Burası Kasımpaşa Cumhuriyeti değil, Türkiye Cumhuriyeti” açıklamasıyla gündeme gelen Hilmioğlu, rektörlüğü dönemindeki, cumhuriyet mitinglerine üniversite olarak katılacakları açıklamasıyla da tartışma yaratmıştı.
İkinci iddianamede, Hilmioğlu’nun ismi, dün gözaltına alınan eski Samsun Ondokuzmayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ferit Bernay ve eski Bursa Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Yurtkuran ile birlikte CÇG raporlarında geçiyordu.

Senatodan destek

Başkent Üniversitesi Senatosu, Ergenekon operasyonu kapsamında Rektör Prof. Dr. Mehmet Haberal’ın gözaltına alınması üzerine olağanüstü toplandı. Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Korkut Ersoy, senato kararını rektörlük binası önünde okudu. Ersoy “Ülkemizde bir süredir planlı bir şekilde sürdürülen gözaltılar ve tutuklamalar, sadece kaçması önlenmek istenen zanlılara yönelik değildir. Düşünebilen ve üretebilen beyinler tutuklanmakta ve gözaltına alınmaktadır” dedi.

Haberin Devamı

Başkentte şok baskın: Prof. Haberal gözaltında

‘Haberal’ı bekleyeceğim’
Başkent Üniversitesi Rektörü, Başkent Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Mehmet Haberal’ın Ergenekon soruşturması kapsamında gözaltına alınması, organ nakli yapacağı hastalarını üzdü. Haberal’ın, bugün anne Gülten Sert’in (32) karaciğerinden bir parça alarak 12 yaşındaki kızı Halime Sert’e nakil yapacağı ameliyat, ailenin isteği üzerine ertelendi. Halime Sert, “Ameliyat için doktorumun serbest kalmasını bekleyeceğim” dedi.

İlk organ naklini yaptı
Prof. Dr. Mehmet Haberal, 29 Ekim 1944’te Rize’nin Pazar ilçesinde doğdu. 1967’de Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun olduktan sonra Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Bölümü’nde uzmanlık öğrenimini yaptı. 1974-1975 yıllarında, Colorado Üniversitesi Tıp Fakültesi Transplantasyon Merkezi’nde uzman olarak çalıştı. ABD’de başarılı olmasına rağmen Türkiye’ye dönmeyi tercih etti.
1975’te Türkiye’deki ilk organ naklini gerçekleştirdi ve 12 yaşındaki bir çocuğa annesinin böbreğini nakletti. 1982’de profesör oldu. Böbrek nakli konusunda birçok ilke imza attı. Kadavra böbreklerin 36 saat olan saklama sürelerini 111 saate kadar uzatan çalışması ile uluslararası alanda ünlendi. 1993’te Başkent Üniversitesi’nin kuruluşuna öncülük ederek rektörlük görevini üstlendi.
Süleyman Demirel ile DYP Genel Başkanlığı, Başbakanlığı ve Cumhurbaşkanlığı dönemlerinde yakın ilişki içinde oldu. 1991 genel seçimlerinde DYP’den Rize milletvekili
adayı oldu, seçilemedi.