Gündem Başkentte sonuç Türkiye’nin özeti

Başkentte sonuç Türkiye’nin özeti

02.11.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Ankara’da 7 Haziran’daki kazananın kaybettiği, kaybedenin kazandığı aritmetik değişti. Ak Parti, muhalefetin toplam oyundan fazla oy olarak vekil sayısını ve oy oranını artırdı...

Başkentte sonuç Türkiye’nin özeti

Siyasetin kalbinin attığı başkent Ankara’da dün Türkiye genelindeki tabloya benzer bir seçim sonucu oluştu. 7 Haziran’da Türkiye genelinde olduğu gibi birinci parti olmasına rağmen oyları düşen ve kazanırken kaybeden Ak Parti, bu kez muhalefetin toplam oyunun üzerinde oy olarak vekil sayısını ve oy oranını ciddi biçimde artırdı. CHP ise Ankara’da her iki bölgede de oy artırmasına rağmen vekil sayısını yükseltemedi. HDP, kılpayı farkla Sırrı Süreyya Önder’i yeniden Meclis’e gönderirken CHP’yi özellikle 1. Bölgede ciddi biçimde oy kaybetti. MHP’nin oy oranı ise seçmenlerini Ak Parti’ye kaptırdığını ortaya koydu.

Haberin Devamı

Uzun yıllardır Ankara’yı yöneten Ak Parti, dünkü seçimde de birinci parti konumunu sürdürdü.

7 Haziran seçiminde kentteki oy oranları Ak Parti’nin başkentte yine açık ara birinci parti olduğunu gösteriyordu. Ancak iki bölgeli Ankara’da 1. Bölgede 2011’e göre yüzde 8 oy kaybederek yüzde 36, ikinci bölgede 2011’e göre yüzde 7 oy kaybederek yüzde 44 oy alması, Ak Parti’nin kazanırken kaybettiği tabloyu yaratmıştı. Ak Parti, bu sonuçlara göre iki bölgede 32 vekili Meclis’e gönderen Ankara’dan 15 vekil çıkartabildi. Ak Parti, başkentin 31 vekili Meclis’e gönderdiği 2011’de ise 17 vekili Meclis’e göndermişti.

Ancak 1 Kasım seçimi, Ak Parti’nin 7 Haziran’daki, “kazanırken kaybeden” görüntüsünü yine tersine çevirdi. Ak Parti, yüzde 36 oy alarak sekiz vekil çıkarabildiği Ankara 1. Bölgede oy oranını yüzde 43,47’ye yükseltti. Bu bölgeden yine sekiz vekil çıkartan Ak Parti, oy oranını CHP’nin de güçlü olduğu bölgede ciddi biçimde yükseltti.

Haberin Devamı

Ak Parti, Ankara 2. Bölgede 2011’deki yüzde 51’lik oy oranını 7 Haziran’da koruyamamış, yüzde 7 daha az oy almıştı. Ancak dün 2. bölgede 2011’in de üzerine çıkarak 7 Haziran’da yüzde 44 oy aldığı bölgedeki oy oranını yüzde 55’in üzerine taşıdı. Böylece bu bölgede de sekiz vekil çıkartan Ak Parti, toplamda 16 vekil kazanarak, Ankara’da 7 Haziran’a oranla bir vekil fazla kazandı. Oy oranını ise ciddi biçimde artırdı.


Önder kıl payı seçildi

Ankara’da 7 Haziran’da kaybederken kazananlar cephesinde MHP ve HDP vardı.

2011 genel seçiminde birinci bölgede 0.7, ikinci bölgede 0.5 oy alan HDP, 7 Haziran’da oylarını katlamış, 1. Bölgeden yüzde 6.1, 2. Bölgeden yüzde 3.9 oy çıkartmıştı. Bu oy oranları HDP’ye ilk kez başkentten Meclis’e temsilci gönderme olanağı yaratmıştı. HDP’nin vitrin isimlerinden Sırrı Süreyya Önder, 1. Bölgeden Meclis’e gitme hakkını elde etmişti.

Önder, HDP’nin Türkiye genelinde olduğu gibi Ankara’da oy kaybetmesine rağmen yine Meclis’e girmeyi başardı. HDP 1. Bölgede yüzde 6.1’lik oy oranını koruyamadı ve oranı yüzde 4.8’e düştü. Buna rağmen bu oran Önder’i Meclis’e taşıdı. 2. Bölgede ise HDP’nin oy oranı yüzde 3.9’dan 3.1’e düştü.

Haberin Devamı


MHP vekil kaybetti

MHP, 7 Haziran’da bir dönem genel başkanlık için bile adı geçen Mansur Yavaş’ın büyükşehir belediye başkanlığı seçiminde CHP adayı olması üzerine kaybettiği bütün oyları yeniden toplamayı başarmıştı.

MHP, 7 Haziran’da birinci bölgeden yüzde 18.4, ikinci bölgeden yüzde 17.7 oy almıştı. MHP, Türkiye genelinde olduğu gibi Ankara’da kaybetti ve 1. Bölgedeki oy oranı yüzde 14.3’e, 2. Bölgedeki oy oranı yüzde 14’e düştü. Bu tablo, 7 Haziran’da Ankara’dan beş vekil çıkaran MHP’nin bir vekilliği Ak Parti’ye kaybetmesine yol açtı.

CHP ise bir dönem kalesi olan Ankara’da 7 Haziran’da olduğu gibi yerini korumakla yetinebildi.

7 Haziran’da güçlü olduğu 1. Bölgede yüzde 32.4, 2. Bölgede ise yüzde 24 oy alan CHP, 2011’e göre vekil sayısını bir artırarak bu kez TBMM’ye 11 vekil gönderme hakkı elde etmişti.

CHP, dün 1. Bölgede oy oranını yüzde 35.16’ya yükselterek HDP’den oy çaldı. CHP, 2. Bölgede de yüzde 25 oy alarak oyunu 1 puan yükseltti. Ancak bu tablo CHP’nin vekil sayısını değiştirmedi. CHP, iki bölgede yine toplam 11 vekil çıkarttı.

Haberin Devamı


AKP iktidarını pekiştirdi

7 Haziran’daki kazananın kaybettiği, kaybedenin kazandığı aritmetik, 1 Kasım’da bütünüyle değişti.

7 Haziran’da iki bölgede de muhalefetin altında kalan Ak Parti, bu kez iktidar konumunu pekiştirdi, oylarını yükselterek vekil sayısını artırdı.

Başkentin seçim sonuçları da Türkiye genelinin özeti gibiydi.

Kimler Meclis’e giriyor?
Resmi olmayan seçim sonuçlarına göre; Ankara genelinde Ak Parti 16, CHP 11, MHP dört, HDP ise bir milletvekili çıkarıyor.
Ankara 1. bölgeden Ak Parti sekiz, CHP yedi, MHP iki, HDP bir milletvekili çıkardı. Seçilen isimler şöyle:
- Ak Parti: Ali Babacan, Yalçın Akdoğan, Ahmet Gündoğdu, Ali İhsan Arslan, Jülide Sarıeroğlu, Murat Alparslan, Ertan Aydın, Fatih Şahin.
- CHP: Ayşe Gülsün Bilgehan, Necati Yılmaz, Tekin Bingöl, Aylin Nazlıaka, Levent Gök, Ali Haydar Hakverdi, Bülent Kuşoğlu.
- MHP: Zühal Topcu, Erkan Bülent Haberal.
- HDP: Sırrı Süreyya Önder.
Ankara 2. bölge’den Ak Parti sekiz, CHP dört, MHP iki milletvekili çıkardı. Seçilen isimler şöyle:
- Ak Parti: Cemil Çiçek, Yıldırım Tuğrul Türkeş, Emrullah İşler, Ahmet İyimaya, Lütfiye Selva Çam, Vedat Bilgin, Aydın Ünal, Nevzat Ceylan.
- CHP: Şenal Sarıhan, Murat Emir, Ahmet Haluk Koç, Nihat Yeşil.
- MHP: Şefkat Çetin, Mustafa Mit.