Gündem Başkurt menfaat temin etmekle suçlandı, Canak’ı kendi konuşması yaktı

Başkurt menfaat temin etmekle suçlandı, Canak’ı kendi konuşması yaktı

16.12.2010 - 03:26 | Son Güncellenme:

“Balyoz” davasının başlamasına iki gün kala görev yeri değiştirilen İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Zafer Başkurt ile Hrant Dink cinayeti davasının da görüldüğü 14. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Erkan Canak hakkında birçok iddia bulunuyor

Başkurt menfaat temin  etmekle suçlandı, Canak’ı kendi konuşması yaktı

Adalet Bakanlığı Teftiş Kurulu’nun, Canak hakkında “uyuşturucu davalarına bakan avukatlarla yakın ilişkide olduğu, iş takibi yapan bir kadınla gayri ahlaki ilişki kurduğu”; Başkurt hakkında ise “uyuşturucu davası sanıkları ile yakın ilişki ve para karşılığı tahliye girişiminde bulunması” iddialarıyla soruşturma yapıp rapor hazırladığı öğrenildi.
İki hâkim hakkındaki iddiaları soruşturan Adalet Bakanlığı Teftiş Kurulu 25 Ağustos 2009’da başlayan soruşturma sonucu, iki hâkim hakkındaki iddiaları sıralayarak, görev yerlerinin değiştirilmesi gerektiği yönünde görüş bildirdi. Yeni oluşturulan HSYK da, oybirliğiyle iki hâkimin görev yerlerini değiştirdi.
Başkurt’un adı eski Adalet Bakanı Seyfi Oktay’ın da gözaltına alındığı operasyonlarla gündeme gelmişti. Dava dosyasına giren fiziki ve teknik takip tutanaklarına göre Başkurt, Canak’la birlikte Ankara’ya giderek Seyfi Oktay ve Kadir Özbek’le “mesleki sorunları” hakkında görüştü.
El Kaide davasını karara bağlayan Başkurt, 4.5 ton baz morfin davasının sanığı, Çayırağası Tur’un sahibi Abdulkadir Soybay’ı beraat ettirdiği iddiasıyla, Adalet Bakanlığı müfettişlerince 2007’de soruşturma geçirmişti.
Başkurt’un ismi bir fuhuş operasyonu sonrasında da gündeme gelmişti. Bir emniyet amiriyle birlikte 7 polisin de yargılandığı dava kapsamında, fuhuş yapan kadınlarla ilişkisi olduğu ileri sürülen Başkurt’un Adalet Bakanlığı müfettişlerince ifadesi alınmış ve 11 Eylül 2007 tarihli Milliyet’te “Hâkime Ağır Suçlama” başlığıyla haber yayımlanmıştı.
14.?Ağır?Ceza Mahkemesi Başkanı Erkan?Canak da avukat Ali Hadi Emre’yle yaptığı bir telefon konuşmasında, kendisinin avukat Kutbettin Kaya taraından nasıl tehdit edildiğini anlatıyor. Canak’ın iddiasına göre avukat Kaya, bir uyuşturucu baronunun tahliyesi için kendisini tehdit ediyor.