Gündem Batan gemide kaptan yoktu

Batan gemide kaptan yoktu

04.11.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Şile’de batan gemide 4 denizcinin cesedi bulunurken, kaptanın, baş makinistin ve bir yağcının gemide olmadığı ortaya çıktı

Batan gemide  kaptan yoktu

Şile açıklarında sulara gömülen gemide 4 denizcinin cesedi bulunurken, 3 ceset dalgıçlar tarafından çıkarıldı. Yaşı ve karıştığı kazalarla gündeme gelen gemide, seyir esnasında kaptanın olmadığı da ortaya çıktı. Ulaştırma Bakanlığı, gemi kaptanı, gemi baş makinisti ve bir yağcının Liman Başkanlığı’nın izni olmadan gemiden ayrıldığını duyurdu.
Gemlik’ten aldığı 3 bin 100 ton tufalı (çelik tozu) Ereğli Limanı’na götürürken İstanbul Şile açıklarında batan MV Bilal Bal’da kaybolan denizcilerin bulunması için Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü’nün çalışmaları sürüyor. Batan gemiye dün dördüncü dalışlarını yapan TCG Alemdar denizaltı kurtarma gemisinin dalgıçları 4 denizcinin cesedini tespit ederken, üçünü su yüzeyine çıkardı. Cesetlerin geminin ortağı Nihat Küçük, oğlu Aşkın Küçük ve Hüseyin Yazıcı’ya ait olduğu belirlendi. TCG Alemdar gemisindeki dalgıçların 65 metre derinlikten çıkarttığı cenazeler morga gönderilirken, ailelerin Şile Limanı’ndaki acı bekleyişi ise gün boyu sürdü. Ekiplerin cenazelere ulaşması, gemicilerin ailelerinin umutlarını da bitirdi.
İzinsiz ayrıldılar
Geminin Şile’den önce Kartal açıklarında çıpasını denize düşürdüğü ve yerine yenisini alarak yoluna devam ettiği öğrenilirken, Ulaştırma Bakanlığı’nın yaptığı açıklama tartışmalı geminin kural tanımadan yolculuk yaptığını da ortaya koydu. Bakanlığın açıklamasında, “Gemlik’ten Karadeniz Ereğli’ye dökme demir taşırken 1 Kasım’da Şile açıklarında batan ‘Bilal Bal’ isimli gemide, Gemlik Liman Başkanlığı’na sunulan belgelere göre 10 personel bulunmaktaydı. Ancak liman başkanlığının izni ve bilgisi dışında gemi kaptanı, gemi baş makinisti ve bir yağcının gemiden ayrıldığı, yine bir gemicinin gemiye katıldığı anlaşılmaktadır. Olayla ilgili adli ve idari soruşturma başlatılmıştır” denildi.

‘Limandan çıkmamalıydı’

Batan gemide  kaptan yoktu


Gemide kaybolan başçarkçı Hayati Yazıcı’nın yakını Hasan Öndön, “Geminin eskiliği bilinmesine rağmen limandan çıkarılması büyük soru işareti. Ben de gemi adamıyım. Tufal yüklü geminin dikkat etmesi gerekir. 44 yaşında ve bakımsız gemiyle birlikte denizcileri de kaybettik. Kartal açıklarında beklerken çıpasını düşürmüş ve yeni alarak yola çıkmış.” dedi. Kayıp makine yağcısı Engin Selçuk’un dayısı Resul Selçuk ise, “ Bu kadar kontrolsüzlük olmaz. Limandan çıkmaması gereken gemiyle insanları ölüme göndermişler. Böyle denetimsizlik, belki Afrika’da vardır” diye konuştu.

‘Bir mucize olsa da çıkıp gelseniz’

Şile’de batan ‘Bilal Bal’ isimli geminin kayıp mürettebatı arasında Rizeli Engin Selçuk ile Mahir Erdoğan da bulunuyor. Denizde arama çalışmaları sürerken, iki genç denizcinin yakınları Rize’den İstanbul’a gitti. Selçuk ile Erdoğan’ın arkadaşları ise sosyal medyada duygu dolu mesajlar paylaştı. Mesajlarda, “Biz gece de denizde yüzüyorduk. Uzun mesafe giderdik ama bu biraz uzun. Bir mucize olsa da çıkıp gelsen, yine çayımızı yudumlasak” denildi.