Gündem Batan Üsküdar Vapuru'nun kaptanının mezarı yeniden açıldı

Batan Üsküdar Vapuru'nun kaptanının mezarı yeniden açıldı

15.11.2011 - 17:17 | Son Güncellenme:

.

Batan Üsküdar Vapurunun kaptanının mezarı yeniden açıldı

İZMİT Körfezi’nde 1 Mart 1958 tarihinde meydana gelen Üsküdar Faciasında hayatını kaybeden Üsküdar Vapurunun kaptanı Mehmet Aşçı’nın bugün bir kez daha mezarı açıldı. Mezarda bulunan çene ve bacak kemikleri incelenmek üzere İstanbul Adli Tıp Kurumuna gönderildi.

Haberin Devamı

Çoğunluğu İzmit Lisesi öğrencilerinden oluşan yolcularıyla İzmit İskelesi’nden hareket eden Üsküdar Vapuru, şiddetli lodosa kapılmış ve SEKA açıklarında alabora olmuştu. Resmi kayıtlara göre bu faciada 76’sı öğrenci, 272 kişi soğuk suda donarak ve boğularak yaşamını yitirmiş, çok az sayıda kişi kurtulabilmişti.

KIZI DAVA AÇTI

Üsküdar Vapuru’nun batması sonucu hayatını kaybedenlerin yakınlarının tepkisi nedeniyle denizde bulunan cesedi gizlice gömüldüğü iddia edilen vapurun kaptanı Mehmet Aşçı’nın mezarının tespiti için çalışma başlatıldı. Kaptan Aşçı’nın kızı Sevim Şancı, faciadan 13 gün sonra cesedi denizden çıkarılan ve gizlice gömülen babasının mezarının tespiti için Gölcük 1’inci Asliye Mahkemesi’ne dava açmıştı.

Haberin Devamı

KEŞİF YAPILDI

Mahkemenin mezar yerinin tespiti yönünde karar vermesinin ardından geçen ay Gölcük Örcün Köyü’ndeki Osmanlı Mezarlığı’nda 1’inci Asliye Hukuk Mahkemesi Hakimi Ali Altuntaş, Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı (ÇEKÜL) Kocaeli Temsilcisi Numan Gülşah, Adli Tıp Uzmanı Eren Bilgin tarafından mezarı açılmış bulunan kemiklerle kimlik tespiti yapılamamıştı.

MEZARI YİNE AÇILDI

Geçtiğimiz ay açılan mezarda bulunan kemiklerle DNA testi yapılamaması üzerine, bugün Örcün Köyü’nde bulunan mezarda yeni bir çalışma yapıldı. Mezar açılırken 1’inci Asliye Hukuk Mahkemesi Hakimi Ali Altuntaş, Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı (ÇEKÜL) Kocaeli Temsilcisi Numan Gülşah, Adli Tıp Uzmanı Eren Bilgin ve Avukat Gülşah Arkut hazır bulundu.

KAFATASI ARANDI

Mezar kazısında daha önce bulunan kemiklerin dışında kafatası ve bacak kemiği arandı. Gölcük Belediyesi Mezarlık görevlileri tarafından elle açılan mezarda daha sonra kepçe yardımıyla çalışma yapıldı. Kepçe ile açılan mezarda çene kemiği ve bacak kemiği bulundu. Çıkartılan kemikler, Üsküdar Vapuru kaptanı Mehmet Aşçı’ya ait olup olmadığının araştırılması için İstanbul Adli Tıp Kurumu’na gönderildi.

DNA TESTİ YAPILACAK

Adli Tıp Kurumunda yapılacak DNA testinden sonra kemiklerin kaptan Aşçı’ya ait olduğunun netleşmesi halinde kızı Sevim Şancı, babasının mezarını uzun yıllar sonra bulmuş olacak. Şancı ayrıca babasının mezarını kaldırıp daha uygun bir yere defnedecek ve çevre düzenlemesi yapıcak.