Gündem Batı yakası yolda kaldı

Batı yakası yolda kaldı

01.01.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Şiddetli kar ve fırtına nedeniyle şehirler arası pek çok yol kapandı; araçlar ve yolcular saatlerce mahsur kaldı. Yol açma çalışmaları yetişmedi, yollarda aç ve susuz kalanlara Kızılay ve AFAD ekipleri yemek dağıttı. Yılın ilk günü de kar var...

Batı yakası yolda kaldı

Türkiye önceki gece başlayan şiddetli kar ve fırtına ile birlikte soğuk havanın etkisine girdi. Yılbaşı öncesi özellikle yurdun batı kesimleri olmak üzere Marmara, Ege, İç Anadolu ve Karadeniz bölgesinde yollarda binlerce araç mahsur kaldı. Yakıtlarının da azalması nedeniyle zor anlar yaşayan, yol üzerindeki tesislere sığınmaya çalışanlara Kızılay ve AFAD ekipleri kumanya dağıttı.
1 kişi donarak can verdi
* Balıkesir, Manisa arasında bir TIR kaza yapınca Türkiye’nin en işlek karayollarından İzmir-İstanbul karayolu çift taraflı trafiğe kapandı. Binlerce araç yollarda kalırken, hazırlıksız yakalanan Karayolları ekipleri trafiği açamadı.
Akhisar-Balıkesir arasındaki kapanan yol nedeniyle şehir girişinde araçlar durduruldu ve uyarılar yapıldı. Dursunbey ilçesinde 60 yaşındaki Mümin Kaya, kırsal kesimde hayvanlarını otlattığı sırada donarak hayatını kaybetti.
Gelenbe rampaları kapandı
* Balıkesir-Manisa arasında en büyük sıkıntı Balıkesir çıkışındaki Çanakçı rampaları ile Akhisar çıkışındaki Gelembe rampalarında yaşandı. Burada çok sayıda TIR kayıp yolu kapattı. Gelenbe yakınlarındaki araç kuyruklarına Kızılay ekipleri ile birlikte kumanya dağıtımı yaptı.
* Bilecik Edebali Stadı’nda sonradan yapılan tribünün çatısı, kar birikmesi nedeniyle çöktü.
* Kütahya’nın Simav ilçesinde kar kalınlığı 70 santime kadar ulaştı. İki gündür aralıksız devam eden kar yağışı nedeniyle ilçe merkezi sekiz saat elektriksiz kaldı.
* İzmir’e demiryoluyla gitmek isteyen yolcular hayal kırıklığı yaşadı. Manisa’nın Kırkağaç ilçesinde karın etkisiyle 50 kadar ağaç demiryoluna devrilince yüzlerce vatandaş Balıkesir Tren Garı’nda Ege Ekspresi ve 6 Eylül trenini uzun saatlerce bekledi.
Yolda kalanlar isyan etti
* İstanbul-İzmir karayolunda mahsur kalan sürücüler, koordinasyon yetersizliğine dikkat çekerek tepki gösterdi. Konvoyda bekleyenlerden Cemal Sönmez, “Dün saat 19.00’dan bu yana Balıkesir’deyiz. Yolda kaldık. Yetkililerin vatandaşa bu kadar çile çektirmeye hakkı yok” dedi.
* Yolda 13 saattir mahsur kaldığını söyleyen Timuçin Yıldırım da, “Karayolları ve AFAD nasıl bir koordinasyon yapıyor? Koordinasyonlu bir çalışma istiyoruz” derken adını söylemeyen bir vatandaş ise “Geri gidemiyoruz. Ekmek yok, su yok, yemek yok. Yakıtımız tükenmek üzere” diye konuştu. Sürücüler karayolları yetkililerine ve polislere ulaşamamaktan yakındı. Yolda kalanlara AKUT Manisa gönüllüleri, yiyecek ve içecek dağıttı.
* Sinop’ta merkezde 11, ilçelerden Ayancık’ta 60, Durağan’da 46, Boyabat’ta 46, Dikmen’de 26, Erfelek’te 24, Gerze’de 23, Saraydüzü’nde 31 ve Türkeli’de 10 köy yolu ulaşıma kapandı.
‘Otellerde ağırlıyoruz’
* Marmara ilçesi ve ilçeye bağlı adalar, elektrik taşıyan hatların tipide kopması sonucu önceki geceyi karanlıkta geçirdi. Biten cep telefonu şarjlarını dolduramayan kişilere ulaşılamazken ev ve işyerlerinde kalorifer ile ısınan aileler ise geceyi üşüyerek geçirmek zorunda kaldı. Marmara Belediye Başkanı Süleyman Aksoy, “Hemşehrilerimizi Erdek, Bandırma ve Tekirdağ’da kiraladığımız otellerde ağırlıyoruz” diye konuştu.
* Kütahya’da yaklaşık 8 saat süreyle kapanan ve gece ulaşıma açılan Kütahya-Afyonkarahisar karayolu dün sabah tekrar kapandı. İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) ekipleri, Kütahya-Eskişehir, Kütahya-Afyonkarahisar ve Kütahya-Uşak karayollarında mahsur kalanlara geceden sabaha kadar pide, börek, su, süt ve meyve suyundan oluşan kumanyalar dağıttı.
* Çanakkale’nin Gelibolu ilçesinde beş katlı bir binanın çatı duvarı bitişiğindeki park halinde duran bir otomobilin üzerine düştü. Ölen ve yaralanan olmazken, otomobilde maddi hasar oluştu. Feribot seferlerinin durdurulduğu ilçede 1.5 kilometrelik araç kuyruğu oluştu.
* Bursa’da elektrik nakil hatlarındaki arıza nedeniyle Büyükorhan ilçesi ile ilçeye bağlı 38 köye uzun süre elektrik verilemedi.
* Bolu’da 345 köy yolu ulaşıma kapanırken, kent merkezinde kar kalınlığı 35, Abant’ta 50, Gölcük’te 40, Yedigöller 80 ve kış turizm merkezlerinden biri olan Kartalkaya’da bir metre 20 santimetreye ulaştı.

Haberin Devamı

TEM VE D-100 açık

* Yoğun kar yağışı ve tipi Karabük ile Bolu’nun Gerede ilçesi arasında yer alan, İstanbul ve Ankara’ya giden sürücülerin de kullandığı D-100 Karayolu Eskipazar Kemikli Rampaları Geçişi’nde ulaşımı aksattı. Kar ve buzlanma nedeniyle yaklaşık 5 saat ulaşıma kapanan Gerede yönü, akşam saat 19.30 sıralarında açıldı. Köylüler, yolda kalan TIR’ları traktörleriyle çekmeye çalıştı. Jandarma ekipleri de yolda bekleyenlere yiyecek ve içecek dağıttı.
* Bolu Dağı’nın D-100 Karayolu ve TEM Otoyolu geçişleri ile Bolu ve Ankara arasındaki TEM Otoyolu ve D-100 Karayolu’nda kar yağışı etkili olurken, Karayolları’nın çalışması sonucu yollar ulaşıma açık tutuldu. Bolu kent merkezinde kar kalınlığı 40 santime, Düzce’de 10 santime ulaştı. Bolu’da 345 köy yolu, Düzce’de 115 köy yolu ulaşıma kapanırken, Kartalkaya’da kar yağışı otel işletmecilerinin yüzünü güldürdü. Kartalkaya’da kar kalınlığı 120 santime, Abant’ta 50 santime ulaştı.
* Kocaeli Kartepe’de kar kalınlığının 75 santime ulaşması otel işletmecilerinin yüzünü güldürdü.

Haberin Devamı

Diyaliz hastaları kurtarıldı

Bilecik-Bozüyük karayolunun 10. kilometresi Şelale rampalarında bazı TIR’ların kayarak ulaşımı kapatması üzerine yaklaşık 35 kilometrelik araç kuyruğu oluştu. Yaklaşık altı saat süren çalışmanın ardından trafik kontrollü olarak tek şeritten verilmeye başlandı. Mahsur kalanlardan dokuz diyaliz hastası UMKE tarafından kurtarılarak hastanelere ve evlerine ulaştırıldı.

KRİZ MASASI KURULDU

Ulaştırma Bakanı Lütfü Elvan, kar yağışı nedeniyle yolda kalan vatandaşların Karayolları Genel Müdürlüğü’nün (KGM) 415 88 00 ve 425 47 12 numaralı yol danışma hatlarından yardım isteyebileceklerini söyledi. Elvan, kar yağışı nedeniyle yolda kalan vatandaşlara yardım edilmesi amacıyla yardım masası kurulması talimatı verdi. Elvan, “ Ekiplerimiz karayolunu açmak üzere çalışmalarını sürdürüyor” dedi.

Uçaklar inemiyor
Bakan Elvan, açıklamasına şöyle devam etti:
“Batman, Diyarbakır, Hatay, Bursa, Yenişehir ve Çanakkale’de uçakların inişlerinde sorunlar yaşanıyor. Batman, Diyarbakır sis nedeniyle Bursa, Yenişehir ve Çanakkale’de kar nedeniyle zaman zaman aksamalar yaşıyoruz. Tüm teknik imkanlar sonuna kadar kullanılıyor. Ne kadar kısa sürede açabilirsek bizde tabii o kadar mutlu olacağız.”
Karayolları Genel Müdürlüğü yetkilileri, yollardaki birikmenin ani bastıran kar ve TIR kaymaları gibi nedenlerden kaynaklandığını ifade etti. Balıkesir-Susurluk-Akhisar hattındaki asıl sıkıntının Susurluk-Akhisar arasında olduğunu belirten yetkililer, “Burası tamamen kapalı. Buradaki vatandaşlar için kurtarma çalışması yapılıyor” dedi.

Haberin Devamı

Buzlanma uyarısı yapıldı

Soğuk ve yağışlı havanın 2015’in ilk günlerinde de Türkiye’nin büyük bir bölümünde etkili olacağı bildirildi. Meteoroloji Genel Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, yeni yılın ilk günü ülke genelinin parçalı ve çok bulutlu, Doğu Anadolu‘nun güneydoğusu (Van, Hakkâri, Şırnak) ile Iğdır, Edirne ve Kırklareli çevreleri dışında tüm yurdun yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların Güney Ege ve Batı Akdeniz kıyıları, Doğu Akdeniz, Orta ve Doğu Karadeniz kıyıları ve Güneydoğu Anadolu ile Malatya ve Elazığ çevrelerinde yağmur ve sağanak, diğer yerlerde karla karışık yağmur ve kar şeklinde olması bekleniyor. Yağışlar, Orta ve Doğu Akdeniz, Samsun, Ordu, Muğla, Gaziantep, Kilis ve Adıyaman çevreleri ile Antalya’nın doğu kesimlerinde kuvvetli olacak. Sabah ve gece saatlerinde iç ve doğu bölgelerde buzlanma ve don olayı bekleniyor. Yarın ülke genelinin parçalı ve çok bulutlu, Marmara’nın doğusu, Batı Akdeniz kıyıları, Doğu Akdeniz, İç Anadolu’nun kuzeydoğusu, Karadeniz, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri ile Ankara, Konya, Aksaray ve Çankırı çevrelerinin yağışlı geçeceği tahmin ediliyor.