Gündem ‘Bayrak üzerinde halay’ soruşturması

‘Bayrak üzerinde halay’ soruşturması

09.12.2009 - 19:31 | Son Güncellenme:

Batman'da ilköğretim okulu öğrencisi 4 kız savcıya ifade verdi

‘Bayrak üzerinde halay’ soruşturması

BATMAN’ın Kozluk İlçesi’ne bağlı Yanıkkaya Köyü İlköğretim Okulu’nda 4 kız öğrenci hakkında, gönderden indirilen bayrağın üzerinde halay çektikleri iddiasıyla soruşturma açıldı. Savcılıkta ifade veren öğrenciler, bayrağı yerde çamur içinde görünce alıp temizlemek için silkelediklerini, bunun yanlış anlaşıldığını söyledi.

Haberin Devamı

Yanıkkaya Köyü İlköğretim Okulu’nda okuyan 7/D ve 7/C sınıfı öğrencilerinden Necla Çelik, Nesile Döndü, Handan Dirlik ve Dilek Yıldız iddiaya göre, sabah okula geldiklerinde cuma günleri akşam saatlerinde göndere çekilen bayrağın yerde çamur içinde gördü. Öğrencilerin bayrağı yerden alarak silkelemeye çalışmasını, 200 metre uzaklıktaki jandarma karakolunda nöbet tutan bir asker gördü. Adı açıklanmayan asker, kız öğrencilerin bayrak üzerinde halay çektiğini iddia ederek, durumu komutanlarına bildirdi. Komutanlar da savcılığa ihbarda bulundu.

Kozluk Cumhuriyet Savcılığı, iddia üzerine soruşturma başlatıp öğrencilerin ifdasine başvurdu. Öğrenciler, sabah okula geldiklerinde çamur içinde buldukları için alıp silkelemeye çalıştıklarını söyledi. Öğrenciler kendileriye birlikte 14 arkadaşlarının daha olduğunu ve bayrağı göndere asmak istediklerini anlattı.

Haberin Devamı

VELİLERDEN TEPKİ
Yaklaşık 900 öğrencinin eğitim gördüğü Yanıkkaya İlköğretim Okulu'na, mezradan gelen öğrencileri Necla Çelik, Nesile Döndü, Handan Dirlik ve Dilek Yıldız hakkında soruşturma açılmasına velilerin tepki gösterdiği belirtildi. Bazı veliler, öğrenciler hakkında soruşturma açılmasını protesto için bir hafta süreyle öğrencileri okula göndermeme kararı aldıklarını söyledi.

Öğrencilerden Necla Çelik’in babası Mehmet Ali Çelik, “7 çocuğum var. Sadece kızım Necla okuyordu. Bu olay üzerine şoke olduk. Çocuklarımız komploya uğradı. Biz bayrağımızı seviyoruz. 200 metre ötede, nöbetçi bir asker, asılsız ve yalan şikayeti üzerine çocuklarımızı ve bizi okuldan soğuttular. Çocuklarımız savcılık önünde suçlu muamelesi gördü” dedi.

Yanıkkaya İlköğretim Okulu’na öğrenci taşıyan servis şoförleri de olayı protesto amacıyla hafta sonuna kadar çalışmayacaklarını söyledi. Servis şoförlerinden Zübeyir Çelik, “O öğrencileri okula ben ulaştırdım. En azından bana da bayrak meselesi sorulabilirdi. 200 metre mesafedeki nöbetçi er, kulübeden sisli havaya rağmen o çocukların bayrak üzerinde halay çekmelerini nasıl görebilir ki?” dedi. İki hafta önce de bir astsubayın çocuğunun dövüldüğü iddiasıyla bir öğrencinin karakola götürüldüğünü ileri süren Zübeyir Çelik, “O olayın üstü kapatıldı. Şimdi de asılsız bir iddiayla dört öğrenci savcılığa çıkarıldı. Köylüler o okula çocuklarını göndermek istemiyor” diye konuştu.