Gündem Bayram turizmini terör ve deprem vurdu

Bayram turizmini terör ve deprem vurdu

03.11.2011 - 10:47 | Son Güncellenme:

.

Bayram turizmini terör ve deprem vurdu

TERÖR olayları ve Van depremi nedeniyle bu yıl Kurban Bayramında, Akdeniz ve Ege sahillerindeki otellerde tatilci sayısı bakımından yüzde 35, fiyatlarda yüzde 20 dolayında düşüş bekleniyor.

Haberin Devamı

Türkiye, terör olaylarında birçok asker ve polisin şehit edilmesi ile Van’da meydana gelen deprem felaketinin gölgesinde Kurban Bayramı geçirecek. 5 yıldızlı otellerin birçoğunda ünlü sanatçıların katılımları ile hazırlanan bayram programlarına rağmen tatilci sayısı geçen yıla göre yüzde 35 oranında düşüş gösterdi. Bu durum otellerin gecelik fiyatlarına da yüzde 20 dolayında etki yaptı.

ETS Tur Yurtiçi Turlar Müdürü Suat Özbek, Kurban Bayramına ilişkin rezervasyonların çok iyi gitmediğini ve insanların bu bayram tatili tercihlerini daha çok evinde geçirmekten yana kullandığını kaydetti. Suat Özbek, hava sıcaklığı İstanbul’da 13 derece, Antalya ve Ege sahillerinde 25 derecenin üzerinde olmasına rağmen yaşanan terör olayları ve Van depremi nedeniyle insanlarda bir tatil olgusu oluşmadığını söyledi.

Haberin Devamı

HEM SAYI HEM FİYATLAR GERİLEDİ

Terör olayları ve depremin kötümser bir hava yarattığına dikkat çeken Suat Özbek, "Beraberinde kriz söylemleri, kurun inip çıkması ticaretle uğraşanların da tatilden vazgeçmesine neden oldu. Rezervasyonlar geçen yıla göre yüzde 30-35 düştü. Fiyatlar da geçen yılın altında, yüzde 15-20 dolayında. Kur yüzde 20-25 arttı, buna rağmen oteller fiyatlarını artırmadı" diye konuştu. Suat Özbek, geçen yıl Kurban Bayramında 100 binin üzerinde olan iç turizm tatilci sayısı için de "50 bini bulursa iyi" dedi.

AÇIK OTELLERİN DOLULUĞU YÜZDE 80’LERDE

Kurban Bayramına ilişkin Antalya bölgesi turizm hareketliliğini değerlendiren Side Turizm İşletmecileri Derneği Başkanı Cengiz Haydar Barut, bu bayram için iç turizmde beklentilerin karşılanmadığını açıkladı. Bölgedeki 12 ay açık olan otellerdeki doluluk oranlarının yüzde 80 civarında olduğunu belirten Barut, birçok otelin ise Kasım ayı itibariyle kapanıyor olmasına dikkat çekti. Barut, terör olayları ve Van depreminin etkilerini de doğruladı.

Titanic Hotel’den Atıl Öztürk ise deprem ve şehit olaylarının tüm ülkede büyük üzüntülere yol açtığını belirterek, geçen yıla göre doluluk oranlarının daha düşük olduğunu söyledi. Öztürk, Antalya’da havanın iyi gitmesi nedeniyle de yurtdışı turizm hareketliliğinin sürdüğünü kaydetti.

Haberin Devamı

ANTALYA’DA SICAK BAYRAM

Bir taraftan terör ve deprem nedeniyle doluluk oranlarında düşüş yaşanırken, diğer tarafta Kurban Bayramı Antalya’da sıcak geçecek. Antalya Meteoroloji Bölge Müdürü Necip Duman, herhangi bir yağış beklenmediğini ve sıcaklıkların da bugünlere göre 2 ila 4 derece arasında artış göstereceğini söyledi. Hava sıcaklığının 25 dereceleri bulacağını belirten Necip Duman, "Tatilciler için güzel, denize girilebilir bir hava durumu bekliyoruz. Deniz sıcaklığı 23 derece ve tatilciler rahatlıkla Antalya programı yapabilir" dedi.

ÜNLÜLER GEÇİDİ

Bayramda oteller birbirinden ünlü sanatçıları da ağılayacak. Antalya’da Mardan Palace’da Ajda Pekkan, Behzat Gerçeker ve Enbe Orkestrası, Rixos Sungate Hotel’de Funda Arar, Kubat, Hüsnü Şenlendirici ve Candan Erçetin, Rixos Premium’da Sertab Erener ve Mustafa Ceceli, Sueno Hotels Beach Side’de Zara, Altay, Susesi Luxury Resort’te Özcan Deniz, Murat Tekyıldız, Işın Karaca, Titanic Resort Hotel’de Volkan Konak, Gökhan Tepe, Kremlin Palace’da Bengü, Ferhat Göçer, Ziynet Sali, Goldcity Tourism Complex’te Zerrin Özer, Kıbrıs Cratos Premium Hotel’de Bülent Ersoy, Serdar Ortaç, Kaya Artemis Resort’da Volkan Konak, Merit Crystal Cove Hotel’de Funda Arar. Noah’s Ark Deluxe Otel’de Sibel Can, Salamis Bay Conti’de Petek Dinçöz, Malpas Hotel’de Safiye Soyman, Faik Öztürk, Coşkun Sabah, Oryantal Didem, Yıldız Tilbe sahneye çıkacak. Termal tesislerde ise Korel Thermal Resort’te Işın Karaca, Sandıklı Park Thermal Otel’de Ali&Aysun Kocatepe, Oruçoğlu Thermal Otel’de Bengü program yapacak.

Haberin Devamı

İğneada Resort Otel’de Yeşim Salkım, Ümit Yaşar, Klassis Resort Hotel Silivri’de Altay, Linet, Büyük Abant Otel’de Hakan Altun, Antakya Ottoman Palace Thermal Resort’ta Kubat, Çeşme Ilıca Otel’de Emel Sayın, Rixos Premium Bodrum’da Sinan Erkoç, Suat Ateşdağlı, İsis Otel’de Sinan Erkoç bayramda sahnede olacak.