Gündem Beraat değil, adil yargılama istiyoruz

Beraat değil, adil yargılama istiyoruz

11.08.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

TSK mensuplarına yönelik dijital deliller öne sürülerek açılan ve daha sonra ‘kumpas’ olduğu ortaya çıkan davalarda tek tutuklu sanık olarak kalan Pilot Yüzbaşı Murat Eren ve ailesi ‘adil yargılama’ bekliyor

Beraat değil, adil yargılama istiyoruz

Eski Pilot Murat Yüzbaşı Eren, Atabeyler davasında ‘Başbakana suikast’ iddiasıyla 2006’da tutuklanmıştı. Daha sonra iki kez serbest bırakılıp üç kez tutuklanan Eren’in TSK’dan da ilişiği kesilmişti. Suikast iddialarına ilişkin davada bütün sanıklara beraat kararı verilirken, Eren bu kez ‘izinsiz patlayıcı madde bulundurmak ve nakletmek’ suçlamasıyla 4 yıl 2 ay hapis cezasına çarptırılmıştı. 2013 yılından beri Kartal Açık Cezaevi’nde tutuklu bulunan Eren, FETÖ’nün düzenlediği belirtilen ‘kumpas’ davalarından tutuklu kalan tek isim olarak biliniyor.

Haberin Devamı

Hâkimler bile tutuklu

Yüzbaşı Eren’in eşi Hande Eren ve avukatı Hüseyin Ersöz dava sürecinde gelinen son aşamayı değerlendirdi. Avukat Ersöz, Eren’in yeniden yargılanması için hazırladığı dilekçeyi önceki gün Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi’ne sunduğunu belirterek, yargılanmanın yenilenmesi kararını beklediklerini söyledi. Ersöz, “Bu yargılamayı yapan hakimler hakkında FETÖ/PDY soruşturması kapsamında görevden alınmalar yaşandı. Haklarında tutuklama kararları verildi. İçişleri Bakanlığı Mülkiye Müfettişliği tarafından soruşturma üzerinde olan polisler hakkında da bir inceleme yapıldı. Bu inceleme de söz konusu polisler hakkında soruşturma başlatıldığı, Murat Eren’in suçlandığı delillerinde yeniden incelenmesi gerektiği üzerinde görüş bildirildi. Murat Eren’le ilgili onama kararını veren Yargıtay 9. Ceza Dairesi Başkanı tutuklandı” dedi.

Haberin Devamı

‘Yenilenmesi şart’

Yüzbaşı Eren hakkında tutuklama kararı veren hakim Kadir Kayan’ın aynı zamanda Kozmik Oda’da arama yapan isim olduğunu ve tutuklandığını anımsatan Ersöz, “Bütün emareler Murat Eren’in gözlerden uzak bir kumpas davası kapsamında yargılandığını neticesinde TSK’dan tasfiye edildiğini gösteriyor. O yüzden yargılanmanın yenilenmesi şart” diye konuştu.

Özel yetkili mahkeme tarafından incelenmeyen delillerin yeniden incelenmesi gerektiğini bildiren Ersöz, mutlak suretle Eren’in cezaevinden çıkması için infazın durdurulması kararı verilmesinin yerinde olacağını ifade etti.

Yargılanma sürecinde Eren’in yalnız kaldığını savunan avukat Ersöz, “Müvekkilim bu davada yalnız yargılanıyordu. Gözlerden uzak bir şekilde yargılanması Ankara’da yapıldı. Diğer bütün davalarda çok sayıda asker yargılanmıştı, o yargılamalar kamuoyunun gözü önünde cereyan etti. Murat Eren bu süreçte kendi kurumu ve de kamuoyu tarafından yalnız bırakıldı. Bu davada sessiz sedasız bir şekilde neticelendi” dedi.

‘Hep yalnızdık’

Murat Eren’in eşi Hande Eren, “Hak ettiğimiz bu yeniden yargılama bizi sevindirecek. Biz haklı olarak yargılanmayı istiyoruz” dedi. Anayasa Mahkemesi’ne yeniden yargılanma için iki kez başvuru yaptıklarını kaydeden Eren, “Kumpas mağdurları gibi yeniden yargılanmak istiyoruz. Eşim cezaevine ilk girdiğinde dönemin Başbakanı Erdoğan’a suikast iddiasıyla yargılanıyordu. Murat o zaman bana ‘görüş olarak her ne kadar taban tabana zıt olsakta Başbakanı subay üniformamla canım pahasına korurum’ demişti” ifadelerini kullandı. Eren’in aklandıktan sonra TSK’ya katılmayı düşünmediğini aktaran eşi Eren, “Bizler hep yalnızdık. Gerçekler ortaya çıkmaya başlayınca Murat’ı dinlemeye başladılar ve kamuoyunda daha fazla yer edindik” dedi.

Haberin Devamı

Bakanlıktan adım

Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü’nün, kumpas davalarının tek tutuklusu Özel Kuvvetler Komutanlığı’nda görevliyken ordudan ihraç edilen Yüzbaşı Kara Pilot Yüzbaşı Murat Eren’in yeniden yargılanması için sunulan dilekçeyle ilgili adım attığı ortaya çıktı. Eren’in avukatı Hüseyin Ersöz, Eren hakkında özel yetkili mahkemece verilen mahkumiyet kararına karşı yargılamanın yenilenmesini istedi. Eren hakkında, Anayasa Mahkemesi, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı ve Askeri Yargıtay 3. Dairesi’ndeki incelemeler de devam ediyor. Yargılamanın yenilenmesi kararı neticesinde Eren’in yeniden
özgürlüğüne kavuşması mümkün olabilecek.

Yazarlar