Gündem Berdel azaldı, görücü usulü evlilik sürüyor

Berdel azaldı, görücü usulü evlilik sürüyor

11.10.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

UNICEF’in verilerine göre çocuk yaşta evliliklerle dikkat çeken Türkiye’de kız çocuklarının yüzde 11’i 15 yaşına gelmeden partnerleri dışında bir kişi tarafından cinsel ilişkiye zorlanıyor

Berdel azaldı, görücü usulü evlilik sürüyor

Bugün, 11 Ekim Dünya Kız Çocukları Günü. UNICEF’in verilerine göre, her gün 10 kız çocuğundan biri cinsel şiddete maruz kalıyor. Türkiye’de ise ergen kız çocukları ve genç kadınların yüzde 11’i, 15 yaşına gelmeden cinsel ilişkiye zorlanıyor. 15-24 yaşları arasında ise bu oran yüzde 6’yı buluyor. Dünya genelinde çocuk yaşta evlendirilmiş 700 milyon kadının 250 milyonu 15 yaşından önce evliliğe zorlanmış. Türkiye’de ise 2013 yılında evlenen kadınların yüzde 24’ü 16-19 yaşları arasında. Çocuk yaşta evlilikler hala kanayan bir yara olmaya devam ediyor.

‘Asıl görev muhtarların’
Van Kadın Derneği (VAKAD) gönüllüsü Zozan Özgökçe, 4+4+4 sistemi ile okula giden kız çocuklarının sayısında azalma olduğunu söylüyor:
Son zamanlarda 4+4+4 sistemiyle kızların ortaokuldan sonra okumadıklarını gözlemliyoruz. O kadar çok kampanya, bilgilendirme olmasına rağmen erken yaşta evliliğin önüne geçilemedi maalesef. Berdel oldukça azaldı ama kızların 15-16 yaşında görücü usulü evlendirilmesi hâlâ çok yaygın. Bize ‘Ailem beni okula göndermiyor’ diye başvuran kız çocukları var. Böyle durumlarda ihbar ediyoruz. Başörtülü çocuk sayısı da çok fazla okullarda. Kız çocukları, çocuk gibi değil artık. İlkokula gidenler bile başını örtüyor.”
Kapadokya Kadın Dayanışma Derneği Başkanı Hayriye Demirbilek ise şu bilgileri veriyor: “Nevşehir, çocuk yaşta evliliklerde üçüncü sırada. Bize müracaat olunca ailelerle birebir görüşüyoruz, onları ikna etmeye çalışıyoruz. Kamu görevlileri çocuk yaşta evlilikler için ihbarda bulunmak konusunda çekingen davranıyor. Özellikle muhtarlara çok büyük görevler düşüyor.”
Birleşmiş Milletler (BM) Toplumsal Cinsiyet Uzmanı Zeliha Ünaldı, kız çocukları ile ilgili çıkan haberler konusunda kullanılan söyleme dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Ünaldı, “Kemik yaşını, ‘Erken büyüyorlar’ gibi argümanları tartışmamamız lazım. Çocuk yaşta evliliklerde azalma olduğunu biliyoruz ama bunu gösterecek verilerimiz bile yok çünkü bu evlilikler kayıtdışı” dedi.

Yazarlar