Gündem Biber gazına karşı gül suyu

Biber gazına karşı gül suyu

02.05.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Hak-İş ve Memur-Sen’in Konya’da, Türk-İş’in Zonguldak’ta, Türk Kamu-Sen’in ise Adana’da yaptığı etkinliklere binlerce kişi katıldı, halaylar çekildi. İşçilerin ortak talebi taşeronlaşmanın artık son bulmasıydı

Biber gazına karşı gül suyu

1 Mayıs İşçi Bayramı sendikalar tarafından farklı illerde coşkuyla kutlandı. Türk-İş Zonguldak’ta, Hak-İş ve Memur-Sen Konya’da, Türk Kamu-Sen ise Adana’da kutladı. Adana’da bir kişi üzerinde, “Hükümetin biber gazına karşı Türk memurunun gül suyu” yazılı zirai ilaçlama bidonundaki gül suyunu polislere ve eylemcilere sıktı.
Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu 1 Mayıs’ı Zonguldak’ta kutladı. Yaklaşık 15 bin kişinin katıldığı gösterilerde işçiler TIR Parkı Kavşağı’ndan Madenci Anıtı’na yürüdü. Sarı madenci baretleriyle yürüyenler arasındaki madenci bir babanın liseli kızı ilgi gördü. Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay yaptığı konuşmada, “İş cinayetlerine kurban gitmemek için alanlardayız. Biz çalışanlar bu ülkede köle düzeninde, yoksulluk sınırında çalışmak istemiyoruz” dedi.
‘Derdimiz var’
Hak-İş ve Memur-Sen 1 Mayıs’ı yaklaşık 15 bin kişinin katılımıyla Konya’da kutladı. Sendika üyeleri müzik eşliğinde halay çekip oynadı. Daha sonra saygı duruşu yapıldı, İstiklal Marşı ve Kuran’ı Kerim’in okunup, protokol konuşmalarına geçildi. Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, “Emeğin, alınterinin gerçek değerine kavuşmasını istediğimiz için Konya’dayız. Mevlana’nın dediği gibi, bizim derdimiz var onun için alanlardayız” diye konuştu.
‘Taşeronluğa son verilsin’
Türkiye Kamu-Sen Adana’da kutlama yaptı. Konya, Niğde, Kayseri, Aksaray, Kilis, Gaziantep, Kahramanmaraş, Hatay, Mersin, Osmaniye ve Karaman’dan kente gelen işçiler, bayrak ve dövizlerle sendika il temsilciliği önünden Atatürk Parkı’na kadar yürüdü. Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, 1977’deki 1 Mayıs kutlamalarında hayatını kaybeden işçileri rahmetle andığını söyleyerek konuşmasına başladı. Koncuk, “2002’de bu ülkede kamuda 20 bin taşeron çalışıyordu bugün bu sayı 755 bine ulaştı. Seçimler öncesinde tüm siyasi partilerden işsizliğe çare bulacağını ilan etmelerini istiyoruz” dedi.
Kayseri’de Aksiyon İşçi Sendikaları üyeleri işçilerin demokratik haklarının verilmesi, özgürlük, demokrasi ve adalet umuduyla güvercin uçurdu ve simit dağıttı. Konfederasyona bağlı Pak Ağaç İş Sendikası Genel Başkanı Mehmet Toktemur, Türkiye’de şu an örtülü ve açık harcamalarla Cumhuriyet tarihinin israf rekorunun kırıldığını iddia ederek, “Bu millet yumuşak başlıdır ama uysal koyun değildir” dedi.

Haberin Devamı

ESKİŞEHİR- Eskişehir’de engelli vatandaşlar da 1 Mayıs kutlamalarına katıldı. Ellerinde Türk bayrakları bulunan engelli vatandaşlara, çeşitli sendika temsilcileri ve işçiler eşlik etti.

KONYA- Konya’daki 1 Mayıs kutlamalarına, folklorik giysiler içindeki vatandaşlar renk kattı.

ADANA- Adana’daki etkinliğe Isparta’dan katılan bir kişi, polise ve vatandaşlara gül suyu sıktı. Vatandaşlar ve polis üstlerine sıkılanın gülsuyu olduğunu fark edince alanda gülüşmeler yaşandı.

Eskişehir’deki Taksim serbestti

l Eskişehir’de 4 yıl önce Aşağı Söğütönü mahallesinde kurulan film platosundaki ‘Taksim Meydanı’ bu yıl da 1 Mayıs kutlamalarına sahne oldu. Yapılan konuşmaların ardından Taksim Anıtı’na çelenkler konuldu.
l Trabzon Gazipaşa Caddesi’nde kortejin arkasında yürüyen 50 kişilik HDP’li grup Maraş Caddesi’nde ellerinde Türk bayraklarıyla bekleyen grubun taşlı şişeli saldırısına uğradı. Bir gazeteci başına isabet eden taşla yaralandı,
l Gaziantep İstasyon Meydanı’ndaki kutlamaya binlerce kişi katıldı. Akkuyu Nükleer Santrali’ni protesto etmek için alana üzerinde ‘fak-ku-yu!’ yazılı pankartla girmek isteyen Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi üyeleriyle polis arasında kısa süreli tartışma yaşandı.
l 1 Mayıs Türkiye’nin pekçok il ve ilçe merkezinde kutlandı.

Haberin Devamı

ZONGULDAK- Türk-İş’in kutlama merkezi olan Zonguldak’ta maden işçileri ön plandaydı. Maden işçileri iş kazalarını ve taşeron işçiliği protesto etti.

Bayram bilançosu: 2 ölü, 4 yaralı

l Çanakkale’de trafonun dış cephesinin boyayan Tuncay Gergin, kullandığı fırçayla yüksek gerilim hattına dokununca elektrik akımına kapılarak yaralandı.
l Batman’da 2 kişi, salladıkları flamanın yüksek gerilim hattına temas etmesi sonucu akıma kapılarak yaralandı.
l Karaman’da inşaat işçisi Yüksel Deveci (52) çalıştığı sırada dengesini kaybederek beşinci kattan düşerek can verdi.Mustafa Korkmaz ise (31), temizlediği beton mikserine elini kaptırması sonucu iki parmağı koptu.
l Tokat’ta bir çuval fabrikasında çalışan Murat Uçar’ın üzerine çuval yapımında kullanılan torba içerisinde yer alan bir tonluk “antisplit” plastik hammaddesi düştü. Uçar, kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdi.