Gündem Bilim insanlarına trol saldırısı

Bilim insanlarına trol saldırısı

24.04.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Türkiye’de yeni tip koronavirüs salgınının ölümcül etkisi sürüyor. Alınan önlemler ve mücadeleye rağmen ülke genelinde vaka patlaması yaşanıyor.

Bilim insanlarına trol saldırısı

MERT İNAN İstanbul - Bu süreçte Türkiye’de kamuoyunun yakından tanıdığı bilim insanları, sosyal medyada trol hesapların hedefi oldu. Özellikle aşı ve maske karşıtlarının sosyal medyada hedef gösterdiği bilim insanlarına, tehditler yağmaya başladı. Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Üyesi Prof. Dr. Esin Davutoğlu Şenol, Prof. Dr. Necmettin Ünal, Prof. Dr. Bengi Başer ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan bu saldırıların hedefi haline gelen isimler arasında.

Haberin Devamı

‘Kalas tarikatı’

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, Milliyet’e yaptığı açıklamada, “Bizlere iftira atarak saldıranların büyük kısmı özel hayatında ezilmiş insanlar. Sosyal yaşamda yanımıza girerken önünü ilikleyip iki büklüm duranlar, Twitter’da hakaret ederek rahatlıyorlar” dedi. Trol hesapların üzerinden hakaret ve tehdit edenlerin kişilik bozukluğuna sahip kişiler olduğunu belirten Ceyhan, “Bazı hesapların takip ve tespit edilerek, bu hesapları yönetenler hakkında gerekli yasal işlemin başlatılması için savcılığa başvurduk. Bir arkadaşımın hediye ettiği üzerinde kuru kafa olan bilekliğim üzerinden İlluminati üyesi olduğumu, ezoterik tarikatlara çalıştığımı söyleyenler oldu. Ben de bu kişilere ‘kalas’ tarikatından olduğumu söyleyip, ‘kalas’ kelimesini tersten okumalarını önerdim. Ne zaman bir yerde ‘aşı’ dense saldırıyorlar” dedi.

Haberin Devamı

‘Devlet önlemeli’

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi, Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı Yoğun Bakım Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Necmettin Ünal da aşı ve maske karşıtı bir takım kişiler tarafından hakarete uğradığını belirterek, şunları dedi:

“Sosyal medyadaki trol hesaplar bir anda organize olup saldırıyorlar. Türkiye’de aşı ile ilgili problem olduğunda saldırıların hedefi haline geliyoruz. Bizlere hakaret ve tehditte bulunan kişilerin ne söylediklerinin bir anlamı yok. Bizler o düzeye inip bu insanlarla muhatap olmayız. Ancak yapılan hakaret ve tehditlere devletin el koyması gerekir. Bu kişilere vakit ayıracak, onlara reyting yaptıracak boş zamanımız yok. Aşı yaptırmamak ayrı, aşı karşıtı kampanya düzenlemek ayrıdır. Bu topluma karşı işlenmiş bir suçtur.”

‘Şikâyetçi oldum’

Trollerin hakaret ve tehditlerine uğrayan Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Bengi Başer de, tepki ve üzüntüsünü şöyle dile getirdi:
“Ne zaman var olan bir sıkıntıyı eleştirsem, sistematik trol saldırısına uğruyorum. Dinci diye tabir ettiğim ve asla dindarlıkla ilgili olmayan bir takım kişiler saldırıyorlar. Benim için ‘Bengi Başer, hastalıklı Kemalist’tir, bu yüzden de Kemalist olmayan hastalara bakmaz’ şeklinde iğrenç bir yalanı ortaya attılar. Hiçbir insanı ayırmadan mesleğimi icra ediyorum. Bazı hesaplar ‘Allah bu doktorların eline düşürmesin’ diye mesajlar yayınladı. Atatürk’e hakaret eden ve kamuoyunun yakından bildiği bir kişi hakkında şahsımı hedef göstermekten dolayı şikâyette bulundum. Ancak kovuşturmaya gerek olmadığı kararı verildi.”