Gündem Bilirkişi raporu: Sel 4/8 kusurlu, servis şoförü kusursuz

Bilirkişi raporu: Sel 4/8 kusurlu, servis şoförü kusursuz

17.03.2010 - 17:50 | Son Güncellenme:

.

Bilirkişi raporu: Sel 4/8 kusurlu, servis şoförü kusursuz

İSTANBUL’da Eylül'de yaşanan sel felaketinde servis aracının içinde hayatını kaybeden 8 işçinin ölümüyle ilgili davada, bilirkişi raporu mahkemeye geldi. Olayın bir iş kazası olduğu belirten bilirkişi, işçilerin ölümünde afeti 4/8, fabrika sahibi Mehmet Cevdet Karahasanoğlu’nu 3/8, idare amiri Ferit Göncü’yü 1/8 oranında kusurlu buldu. Bilirkişi raporunda servis sürücüsü Mehmet Oğur’un aldığı talimatları yerine getirdiği için kusursuz olduğu kaydedildi.

Tutuksuz sanıklar Mehmet Cevdet Karahasanoğlu, Ferit Göncü ve Mehmet Oğur, Bakırköy 4. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki ikinci duruşmaya katıldı. Bilirkişinin hazırladığı rapor, dava dosyaya konuldu. Rapora göre, Pameks Tekstil'e ait kapalı kasa kamyonetin çalışır durumdaki kilit mekanizması yüksek debide gelen sel sularının oluşturduğu basınçla içeriden açılmadı.

SU BİRİKİNTİSİ YÜZÜNDEN İNMEK İSTEMEDİLER
İşçilerin servis minibüsünden inmemelerinin sebebinin ise, görüntülerden izlendiği kadarıyla lastik seviyesinin biraz aşağısında sudan etkilenmemek için olduğunun düşünüldüğü belirtildi. Su seviyesinin yükseldiğini çalışanların aracın camları olmaması nedeniyle göremediklerinin anlatıldığı bilirkişi raporunda, aracın personel servisi taşıma işleminde sıklıkla kullanıldığı anlatıldı.

Sel baskının öngörülmesinin zor bir durum olduğunun belirtildiği raporda, "Sel baskınında yapılabilecek işler büyük oranda refleksif hareketler olmaktan öteye gidememektedir. Servis taşımacılığına uygun olmayan içinde koltuk ya da oturmaya elverişli bir donanım bulunmayan, hava sirkülasyonunun yeterince sağlanmadığı bir araçla çalışanların taşınmaya kalkışması, sel baskını gibi bir durumla üst üste gelmesi durumunda felakete davetiye çıkarmaya eşdeğer olduğu sonucuna varmanın kaçınılmaz olduğudur" denildi.

Mahkeme, sanıklara bilirkişi raporuna karşılık ne diyeceklerini sordu. Sanıklar raporu inceledikten sonra yazılı olarak kendilerini savunacaklarını belirtti. Duruşmada tutuksuz sanık Mehmet Cevdet Karahasanoğlu’nun yurtdışına çıkış yasağının kaldırılması talebini mahkeme reddetti. Mahkeme, duruşmayı erteledi.