Gündem Bir annenin isyanı: Gayrı vicdana gelin

Bir annenin isyanı: Gayrı vicdana gelin

27.05.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Gezi eylemlerinde Ethem Sarısülük’ü öldürmek suçundan yargılanan polis Ahmet Şahbaz, vurulma anını izlemedi. Susan sanığa acılı anne ‘Gözümün içine bak, nasıl öldürdün’ dedi.

Bir annenin isyanı: Gayrı vicdana gelin

Ankara’daki Gezi Parkı eylemlerinde Ethem Sarısülük’ü silahla vurarak ölümüne neden olan Çevik Kuvvet polisi Ahmet Şahbaz, daha önce hatırlamadığını söylediği olay yeri inceleme tutanağındaki imzasını kabul ederken, avukatların sorularına karşılık, “susma hakkını” kullandı. Sarısülük’ün annesi Sayfı Sarısülük ise sanığa, “susma konuş” dedi. Duruşmada Sarısülük’ün vurulma anını gösteren görüntülere bakmayan sanık Şahbaz’ı, etrafında etten duvar ören jandarmalar korudu.
Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın dünkü beşinci celsesinde, ilk duruşmaya perukla ve gözlükle katılan, sonraki duruşmalara ise Şanlıurfa’da görev yaptığı için getirilmeyen tutuksuz sanık Ahmet Şahbaz katıldı. Şahbaz’ı çok sayıda jandarma korudu. Güvenlik önlemleri nedeniyle salonda izleyicilerden çok jandarma görevlisi görev yaptı.
Bu kez kabul etti
Sanık, eline ve koluna taş isabet ettiği yazan olay yeri inceleme tutanağındaki imzanın kendisine ait olduğunu kabul etti. Şahbaz, önceki ifadelerinde, olaydan sonra hastaneye kaldırıldığını, imzanın kendisine ait olup olmadığını hatırlamadığını söylemişti. Sanık, müdahil avukatların sorularına ise cevap vermeyeceğini, susma hakkını kullanacağını söyledi. Bunun üzerine Ethem Sarısülük’ün annesi Sayfı Sarısülük, “Susma konuş. Gözüme bak nasıl vurdun, nasıl yaptın? Sesin soluğun kesilir katil. Benim oğlum yatıyor sen geziyorsun, neden benim oğlumu hedef aldın” dedi.
Avukat Murat Yılmaz, “Bugüne kadar susma hakkını kullanan gençlerin tavrı, örgütsel tavır gösterildi. Biz de buna, ‘polisin örgüt tavrı’ diyelim mi? Demek ki susma hakkı bir haktır ve kullanılabilir” dedi.
Görüntülere bakamadı
Müdahil avukatlar, sanığın Sarısülük’ü vurduğu ana ilişkin kamera görüntülerini sinevizyon yardımıyla mahkeme heyetine izlettirdi. Görüntülerde sanığın, olayın ardından gittiği polislerin yanında, “Çektim sıktım üç tane” sözlerine karşılık bir amirin, “ya sus tamam” dediği duyuldu. Sanığın bu görüntülere bakmaması ve kafasını öne doğru eğmesi dikkati çekerken, Sayfı Sarısülük, “Hâkim Bey, gayri vicdana gel” dedi.
Avukatlar, meşru savunmanın hiçbir unsurunun oluşmadığını belirterek, sanığın tutuklanmasını istedi. Mahkeme heyeti, gelecek duruşmaya gelmemesi halinde tutuklanabileceği ihtarında bulunarak bu talebi reddetti. Sanık, iki akrep aracı eşliğinde sivil bir araca bindirilerek, adliyeden uzaklaştırıldı. Duruşma 7 Temmuz’a ertelendi.
Sarısülük’ün ağabeyi Mustafa Sarısülük de, artık adalet beklemediklerini belirterek, sanığın, “tarihteki yerini alacağını” kaydetti. Berkin Elvan’ın babası Sami Elvan da, “Bizim çocuklarımız ölmedi, yaşıyor. Onlar her gün ölecekler. Bizim çocuklarımızın kanında boğulacaklar” dedi. Duruşmaya Berkin Elvan’ın annesi Gülsüm Elvan da Sarısülük ailesine destek olmak için geldi.