Gündem Bir hediye de Suriye’den gelsin

Bir hediye de Suriye’den gelsin

05.06.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

Fırat’ın doğusundaki terör örgütü PKK/PYD’nin elindeki kamplarda tutulan yaklaşık 400 çocuğun ailesi, Irak’tan Türkiye’ye getirilen çocuklar gibi kendi çocuklarının da teröristlerin elinden kurtarılmasını istiyor

Bir hediye de  Suriye’den gelsin

Bir hediye de  Suriye’den gelsin
Suriye’de Fırat’ın doğusunu kontrol eden PKK/PYD terör örgütünün eline düşen ve yarısından fazlası çocuk olan Türkler, yaşam mücadelesi veriyor. Çoğunluğu 15 yaşından küçük olan torunlarını ve çocuklarını kurtarmak isteyen aileler ise çocuklarını kurtarmaya, seslerini duyurmaya çalışıyor.

Haberin Devamı

Aile üyeleri PKK’nın elindeki kampta bulunan Cafer Güngör, “Irak’ta DAEŞ’in elindeki çocukların getirilmesi gibi başarılı girişimleri Suriye için de bekliyoruz. Evlatlarımız terör örgütü PKK/PYD’nin ellerinde yaşam mücadelesi veriyor. Babaları hapiste, annelerinden ayrı tutulanlar var. PKK/PYD’nin çocuklarımızı devşirerek terörist yapacağı endişemiz de var” dedi.

Aileler harekete geçti

Sosyal medya üzerinde örgütlenen aileler, 400 çocuk için TBMM, Dışişleri ve İçişleri bakanlıkları başta olmak üzere devletin tüm kademelerine başvurdu. Dışişleri Bakanlığı, TBMM’ye gönderdiği yazıda, Suriye’de yaşanan ihtilaf nedeniyle temsilcilik bulundurulmadığını belirterek, “Fırat nehrinin doğusundaki kampları fiilen kontrol altında tutan terör örgütü PYD/YPG muhatap alınmamaktadır” dedi.

Haberin Devamı

Milliyet’in edindiği bilgiye göre, yakınları terör örgütü PKK/PYD’nin elinde olan aileler, Irak’tan yüzlerce çocuğun Türkiye’ye getirilmesi gibi bir girişimin Suriye için de başlatılması için harekete geçti. Ağırlıklı olarak İstanbul, Ankara ve Konya’da yaşayan aileler, sosyal medya üzerinden örgütlenerek bir platform kurdu. Aileler TBMM, Dışişleri, İçişleri bakanlıkları, Kızılay ve ilgili kamu kurumlarıyla temasa geçti.

TBMM Dilekçe Komisyonu’na yapılan başvurulardan biri Y.U.’dan geldi. Boşandığı eşininin yeni evlendiği kişiyle çocuklarını kandırarak Suriye’ye götürdüğünü ve şahsi mücadelesiyle çocukları geri getiremediğini belirten Y.U. 22 Şubat 2019’da kızıyla bağlantı kurabildiğini, PKK/PYD terör örgütüne esir düştüklerini, Haseke kentindeki Hol Kampı’nda olduklarını öğrendiğini belirtti. Kızlarının ve torununun kampta olduğunu ancak oğlundan haber alamadığını belirten Y.U. TBMM’den yardım talep etti.

Milliyet’in ulaştığı bir diğer aile ise Güngör Ailesi oldu. Aile bireyleri Suriye’deki PKK/PYD kamplarında tutulan Cafer Güngör, çocuklarının 5 yıl önce kendilerinden habersiz Suriye’ye gittiklerini, torunları ve çocuklarının PKK/PYD terör örgütünün elinde olduklarını kaydetti.

Çocuklar için başvuru

Haberin Devamı

Kızılay ve Kızılhaç üzerinden kamplarda ne kadar Türk olduğu konusunda bilgi edinebildiklerini ve Türk vatandaşlarının sayısının 5 bini bulduğunu belirten Güngör, bu sayının yarısından fazlasının çocuk olduğunu bildirdi. TBMM’ye 400 çocuk için başvuru yaptıklarını, isim yaş ve soy bilgilerinin tamamını verdiklerini dile getiren Güngör, şunları kaydetti:

“Aklımıza gelen her yere başvuru yapıyoruz. İçişleri, Dışişleri, Meclis komisyonları, Kızılay, Kızılhaç, UNESCO, BM gibi kurumlarla da temas kurduk. Muhataplık sorunu var, belki uluslararası bir çare bulunabilir. Hayat koşullarını bilmiyoruz, çok zor irtibat kurabiliyoruz. Yaşam mücadelesi veriyorlar. Bölünen aileler var. Türkiye’den Irak’ta çocukların getirilmesi gibi başarılı girişimleri Suriye için de bekliyoruz. Babaları hapiste, annelerinden ayrı tutulanlar var. PKK/PYD’nin çocuklarımızı devşirerek kendi militanları yapacağı endişesi de var.”

Kaçakçılar vasıtasıyla çocukların Türkiye’ye girmeye çalıştığını anlatan Güngör, kaçakçıların da terör örgütüne çalıştığını ve bilinçli şekilde çocuklarını yakalattıklarını öne sürdü. Çocuklarının kurtarılması için para taleplerinin olduğunu, ancak verecekleri her kuruşun örgüte de gideceğine vurgu yapan Cafer Güngör, buna razı olmadıklarını kaydetti. Yerel dinamiklerin devreye sokulabileceğini vurgulayan Güngör, yetkililerden sorunlarına çare bulmalarını istedi ve çocuklarına kavuşmak istediklerini söyledi.

Haberin Devamı

Dışişleri: Fiilen mümkün değil

TBMM Dilekçe Komisyonu, ailelerin talebini Dışişleri Bakanlığı’na iletti. Dışişleri Bakanlığı, TBMM’ye gönderdiği yazıda, “Bakanlığımızın Suriye’deki ihtilaf nedeniyle bu ülkede faaliyet gösteren temsilciliği bulunmamaktadır. Fırat nehrinin doğusundaki kampları fiilen kontrol altında tutan terör örgütü PYD/YPG ise muhatap alınmamaktadır” dedi.