Gündem Bir mutluluk ‘Öykü’sü... ‘Bir canım daha varmış’

Bir mutluluk ‘Öykü’sü... ‘Bir canım daha varmış’

17.02.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

Üniversite öğrencisi Meltem Ataşoğlu, ilik bekleyen 7 yaşındaki bir çocuğa hayat oldu. Nakilden bir gün sonra okula gitmeye devam ettiğini söyleyen Ataşoğlu, ‘Herkes mutlaka donör olmalı’ dedi

Bir mutluluk ‘Öykü’sü... ‘Bir canım daha varmış’

Kök hücre bağışçısı olduktan kısa süre sonra ilik bekleyen 7 yaşındaki bir çocukla eşleştiğini öğrenen üniversite öğrencisi Meltem Ataşoğlu, “Hemen Kızılay’a gidip nakil sürecini başlattım ve nakil işleminden bir gün sonra okula gittim. Bedenimde bir can daha varmış, onu paylaştım” dedi.

Haberin Devamı

Marmara Üniversitesi Kimya Bölümü 2. sınıf öğrencisi Ataşoğlu (22), kök hücre bekleyen lösemili hastalara umut olabilmek için altı ay önce donör oldu. Dört ay sonra Kızılay tarafından aranan Ataşoğlu, 7 yaşında bir erkek çocukla eşleştiğini öğrendi. Zaman kaybetmeden Kızılay’a başvuran genç kız, gerekli sağlık kontrollerinden geçtikten sonra 13 Şubat’ta kan yoluyla kök hücre toplama yöntemiyle bağışta bulundu. Kök hücre bağışçısı olan Ataşoğlu, yaşadığı süreci şöyle anlattı:

‘Can olun’ ricası

“Arkadaşımın kök hücre bağışı paylaşımları ilgimi çekti. Ben de Kızılay ve Türkök’ün sitelerinden kök hücre bağışını araştırdım. Sonra doktorlara sordum ve aklımda hiçbir soru kalmadı. Kızılay’ın bağış noktasına giderek üç tüp kan örneği verdim. Birkaç ay sonra Kızılay’dan aranarak eşleşme sağlandığını söylediler. Hemen Kızılay’a başvurdum. Sağlık taramasından geçtikten sonra beş gün kök hücrelerimin kanda toplanabilmesi için aşılandım. Beş günün sonunda da kök hücrelerim kan verir gibi alındı. İşlemler sırasında hiçbir ağrı, sızı hissetmedim ve benden hiçbir şey eksilmedi. Bağıştan bir gün sonra da okuluma gitmeye devam ettim. Biriyle eşleştiğim için çok mutlu oldum ve sevinçten ağladım. Eşleştiğimi öğrendikten sonra hiçbir aşamasında asla vazgeçmeyi düşünmedim. Sürecin nasıl işleyeceğini, kök hücrenin nasıl alınacağını çok iyi araştırmıştım. Donör olabilirsiniz ama kararlı olmak mühim. Vazgeçtiğiniz zaman o kişinin yaşama umudunu elinden almış olursunuz. Ailem başından beri hep yanımda oldu. Kök hücre alınması için makineye bağlandığımda gördüm ki benden bir can daha çıktı. Benim bedenimde bir can daha varmış ve o can bir başkasına aitmiş. Herkes kendindeki bu ikinci canı lütfen saklamasın. Gidip donör olsunlar.”

Haberin Devamı

Öykü de hâlâ uygun donör bekliyor

İzmir’de yaşayan 3.5 yaşındaki Öykü Arin’e geçtiğimiz Kasım ayında Juvenil Myelomonositik Lösemi (JMML) teşhisi konuldu. Tedavisi Antalya’da devam eden küçük kızın sağlığına kavuşması için bir ay içinde yüzde yüz uyumlu ilik nakli gerekiyor. Uygun iliği bulabilmek için yurt içi ve yurt dışında kök hücre bağış kampanyaları düzenlendi. Fakat henüz uygun ilik bulunmadı.

Haberin Devamı