Gündem Bir ütopya mekânı

Bir ütopya mekânı

10.11.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

12 Kasım’a dek devam eden ARTİST 2017 27. İstanbul Sanat Fuarı, bu yıl galeri ve bağımsız inisiyatiflerin yanı sıra ‘Ütopya’ sergisiyle birlikte binlerce eseri izleyiciyle buluşturuyor

Bir ütopya mekânı

Kitap fuarı okurları ağırlarken her yıl olduğu gibi bu yıl da bir yandan sanat fuarı sanatseverleri ağırlamaya devam ediyor. 12 Kasım’a dek sürecek ARTİST 2017 27. İstanbul Sanat Fuarı kapsamında birbirinden ilginç keşfedilmeyi bekleyen eserler yer alıyor. 12 bin metrekareyi aşkın iki salonda yüzlerce sanatçının bini aşkın eseri görülebiliyor.

Haberin Devamı

Fuarın bu yılki kavramsal projesi ‘Ütopya’. Bu proje farklı seçkileri bir araya getiriyor. Ütopyaları tarihsel, kavramsal ve güncel olmak üzere üç ana başlık altında ele alıyor; sergiler, konserler, performanslar, tartışmalar, atölyeler, gösterimler ve yayınlar ile bu üç ana başlıkta ütopyaları keşfe çıkıyor. 13. yüzyıl Anadolu Dervişleri’nden, Sovyet Avangardı’na; Cyborglar ve bilim kurgu edebiyatından, alternatif ekonomilere, ekolojik hareketlerden ve pedagojik deneyimlere uzanan bir çizgide Ütopya kavramını inceliyor. Proje, ‘Gerçekçi Ütopyalar’ alt başlığı ile de ekonomik kriz dalgalarıyla daha da önem kazanmış üretim ve tüketim kooperatiflerine, queer ve feminist yaşam biçimine, bedende ve doğada soluk alan ütopyalara uzanıyor.

Haberin Devamı

Bir ütopya mekânı

Nur Koçak seçkisi

Fuarın bu yılki giriş kısmında Sanatçı Onur Ödülü’nü alan Nur Koçak’ın eserlerinden bir seçki izleyicileri karşılıyor. Seçki sanatçının geçmiş dönemlerinden eserlerine yer vererek fuar izleyicisini özel bir sunum niteliği taşıyor. Yanı sıra Koleksiyoner Onur Ödülü alan Yunus Büyükkuşoğlu’nun da koleksiyonundan bir seçki sunuluyor.

Sanat Tarihçisi / Eleştirmen Onur Ödülü alan Ali Artun da kurucusu olduğu internet üzerinden yayın yapan sanat tarihi ve eleştiri e-dergisi E-SKOP ile fuarın 7. salonunda yer alan ‘ÜTOPYA’ projesine bir “sanat indeksi” ile katkı sağlıyor.

30’u aşkın inisiyatif

Bunların yanında 7 no’lu ana salonda Evin Sanat Galerisi, Karşı Sanat Çalışmaları, Gürel Art Space, Akademililer Sanat Merkezi, Art Department, Versus Art Project’in aralarında olduğu galeriler fuarda yer alıyor. Fuarın en keşfe açık kısımlarından biri ise her yıl olduğu gibi gençlere, öğrencilere, bağımsızlara yer verdiği 8 no’lu salonu. Burada 30’u aşkın inisiyatif ve grubun yanı sıra Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, İstanbul Kültür Üniversitesi ve Uluslararası Knidos Kültür ve Sanat Akademisi’nin de içinde olduğu kurumlar yer alıyor.

Minik Baksılılar

BAKSI, ARTİST 2017 / 27. İstanbul Sanat Fuarı’ndaki standında, Baksı Öğrenci Şenliği 2013-2017 yılları arası öğrenci çalışmalarından oluşan bir seçkiye ev sahipliği yapıyor. Fuarda, öğrenci işlerini kapsayan ‘Baksı Öğrenci Şenliği 2013-2017’ isimli bir katalog da yayınlandı. Sergide Bayburtlu öğrencilerinin eserlerinin yanı sıra Hüsamettin Koçan’ın kurucusu olduğu müzedeki ilk kişisel sergisi olan ‘Ayağımdaki Diken’ ile ilgili bir video çalışması da kurulan dev ekranda sanatseverlerle buluşuyor.

Haberin Devamı