Gündem Bir yıllık amansız takiple yakalandı

Bir yıllık amansız takiple yakalandı

13.04.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Uyuşturucu baronu Urfi Çetinkaya, İspanyol polisinin verdiği istihbaratla yakalandı. Zekeriyaköy’deki villayı 1 yıl boyunca takip eden polis, önceki akşam nefes kesen bir operasyonla Çetinkaya’yı 5 adamıyla gözaltına aldı.

Bir yıllık amansız takiple yakalandı

FERİT ZENGİN - HABER MERKEZİ Türkiye’nin uyuşturucuyla mücadelesinin son 50 yılında adı hep “Baron dö Urfi” olarak ön saflarda geçen, İspanya ve Türkiye tarafından çıkarılan çifte kırmızı bültenlerle 10 yıldır aranırken önceki akşam İstanbul Zekeriyaköy’deki bir villada gözaltına alınan Urfi Çetinkaya’nın (74) İspanya polisinin verdiği istihbaratla yakalandığı ortaya çıktı. Hakkında 24 yıllık kesinleşmiş cezası bulunan Çetinkaya, Metris Cezaevi’ne gönderildi.

Haberin Devamı

Operasyon, EGM İstihbarat Daire Başkanlığı ile Narkotik Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı ve İstanbul Emniyeti’nin yaptığı ortak çalışmanın ardından gerçekleşti.

10 YILDIR ARANIYORDU

İspanya polisinin Türkiye’ye bir yıl önce verdiği istihbaratla başlayan süreç, Çetinkaya’nın önceki akşam Sarıyer Zekeriyaköy’de bir villaya düzenlenen baskında 5 adamıyla birlikte gözaltına alınmasıyla sona erdi.

Türkiye gibi İspanya’da da ele geçirilen yüklü miktarda uyuşturucunun sahibi ve üreticisi olarak 10 yıldır kırmızı bültenle aranan Çetinkaya’nın 2022’de Türkiye’ye giriş yapıp İstanbul’da saklandığını tespit eden İspanya polisi elde ettiği bilgileri Türk emniyet birimleriyle paylaştı. Harekete geçen İstanbul polisi ise yürüttüğü bir yıllık çalışma sonrasında zanlının Zekeriyaköy’de bir villada saklandığını tespit etti.

Haberin Devamı
1/14

2/14

3/14

4/14

5/14

6/14

7/14

8/14

9/14

10/14

11/14

12/14

13/14

14/14

Ekipler, bir yıllık takip ve izleme çalışmalarında, tek giriş çıkışı olduğu görülen villaya, market alışverişi yapan villa bekçisinin dışında düzenli olarak gidip gelen ikinci bir şahsı tespit etti. Bu şahsın, fizyoterapistlik yapan A.Ö. olduğu belirlendikten sonra operasyon için düğmeye basıldı.

VİLLADA TESPİT EDİLDİ, OPERASYON BAŞLADI

Cep telefonu kullanmayan ve kullandırtmayıp gizliliğe çok fazla dikkat ettiği bilinen Çetinkaya’nın villada olduğu saati de takip eden ekipler, tespitlerin ardından Özel Harekat ve TEM ekiplerinin katılımıyla operasyon düzenledi.

Çetinkaya ile birlikte biri Afgan uyruklu 4 adamını ve fizyoterapistini yakalayıp gözaltına alan ekipler, uyuşturucu bulma ve teknoloji arama eğitimli köpeklerle villanın her köşesinde arama yaptı. Aramalarda, birisi otomatik 2 tüfek, 2 tabanca, 175 tüfek mermisi, 203 adet tabanca mermisi, 2 kılıç, bir balistik yelek ve bir miktar para ele geçirdi. Villada küçük çaplı bir diş kliniği de tespit edildi. Muayenehanenin Çetinkaya tarafından kendi diş tedavisi için yaptırıldığı belirlenirken, villanın etrafının gizli kameralarla örüldüğü görüldü.

Geceyi İstanbul Emniyeti’nde geçirdikten sonra dün sabah saatlerinde mahkemeye sevk edilen Çetinkaya’nın operasyon sırasında karşısında polisi görünce doğrudan ellerini havaya kaldırarak teslim olduğu ve operasyonda ele geçen 2 silahtan birisinin tekerlekli sandalyesinin alt kısmına gizlenmiş 4 şarjörlü bir tabanca olduğu öğrenildi. Mermisinin hazneye sürüldüğü görülen tabancayı kullanmaya fırsat bulamadan yakalanan Çetinkaya dün sabah Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı’na getirildi.

Haberin Devamı

TANTAN'A HAKARET

Çetinkaya, ilk olarak çevik kuvvet polislerinin geniş güvenlik önlemleri altında eski İçişleri Bakanı Sadettin Tantan’a hakaret ettiği iddiasıyla yargılandığı İstanbul 59. Asliye Ceza Mahkemesi’ne çıkarıldı. Hakkında yakalama kararı bulunan Çetinkaya, savunmasını vermesinin ardından bırakıldı.

Çetinkaya, daha sonra Artvin Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılandığı “Uyuşturucu ticareti” davası kapsamında talimat yoluyla ifadesi alınmak üzere İstanbul 6. Ağır Ceza Mahkemesi’ne çıkarıldı. Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla ifadesi alınan Çetinkaya’nın bu suçtan tutuklanmasına karar verilerek dosyasının Artvin’deki mahkemesine gönderilmesine karar verildi.

Haberin Devamı

Urfi Çetinkaya, son olarak da 24 yıllık kesinleşmiş hapis cezası nedeniyle İnfaz Savcılığı’na çıkarıldı. Buradaki işlemleri de tamamlanan Çetinkaya, Metris Cezaevi’ne gönderildi.

TEKNOLOJİ KÖPEKLERİ

Narkotik Daire Başkanlığı ilk defa bu operasyonda, Köpek Eğitim Akademisi’nde yetiştirilen teknoloji arama köpekleri Rio ve Atena’yı kullandı. Bu köpekler sayesinde evdeki tuvaletlerdeki duvarların arkasında gizlenen telefonlar bulundu. Yakalanmamak için dijital materyal kullanmayan çevresindeki insanlara da kullandırmayan Çetinkaya’nın sakladığı bu telefonları ihtiyaç durumunda kullandıkları daha sonra yine sakladıkları öğrenildi.