Gündem Bisikletli terör

Bisikletli terör

27.05.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

Etiler’de alışveriş merkezi Akmerkez’in birkaç metre yakınında bulunan Koç Köprüsü’nün altında patlayan bomba 8 kişinin yaralanmasına neden oldu. Saldırıyı üstlenen olmazken, Vali Hüseyin Avni Mutlu, “Kastedilen hedefin sivil yurttaşlarımızın olduğu anlaşılıyor” dedi

Bisikletli terör

Etiler Polis Meslek Yüksekokulu ile Akmerkez yakınındaki Koç Köprüsü’nün altında dün sabah saat 08.58’de şiddetli bir patlama meydana geldi. Patlama sonucu, o sırada yolda seyir halinde bulunan araçlardakilerle çevrede bulunan vatandaşlardan yaralananlar oldu. Olay yerine sevk edilen çok sayıda ambulans, yaralılardan polis memuru Seyfi Erdem, İETT şoförü Üzeyfe Erdem, Yazgülü Şubatlı, Sami Işık, Ayten Bal, Ceyhan Mercan ile Agop Demir’i Şişli ve Okmeydanı Eğitim ve Araştırma hastanelerine kaldırdı. Kimliği açıklanmayan bir yaralı da kendi imkanlarıyla hastaneye ulaştı.
Patlamada, bir İETT otobüsünün de aralarında bulunduğu 5 araç hasar gördü. Patlamanın etkisiyle Koç Köprüsü’nden beton parçaları koptu. Köprü altındaki çöp kutuları ile İETT durağı parçalandı. Çevredeki bazı binaların camları patlamanın etkisiyle kırıldı.

Bisikletli bomba
Polis ekipleri, çevreye şerit çekerek güvenlik önlemleri aldı. Patlamanın meydana geldiği Nispetiye Caddesi ve Koç Köprüsü, çift yönlü olarak araç trafiğine kapatıldı. Olay yerine gelen bomba imha uzmanlarının çalışmaları sırasında ikinci bir bomba ihtimali düşünülerek bölgeye kimse yaklaştırılmadı. Cep telefonu sinyalleri kesildi.
Polis, patlamanın meydana geldiği Etiler’de geri dönük bir aylık telefon kayıtlarını da incelemeye aldı.
Yapılan inceleme sonucu ikinci bir bombaya rastlanmadı. Çevrede bulunan yeşil alanlar belediye işçileri tarafından ot biçme makineleriyle tek tek temizlendi. Polis temizlenen bölgede inceleme yaptı. Bombanın üzerine konulduğu ve tamamen parçalanan eletrikli bisiklet de, polis ekipleri tarafından titizlikle incelendi. Bisiklet ile çevredeki parçalar delil olarak toplanarak incelenmek üzere emniyete götürüldü.

Zaman ayarlı
Polis, patlamaya neden olan bombanın zaman ayarlı ve parça tesirli olduğunu belirtti. Patlayıcının elektrikli bisikletin üzerine konulmuş orta şiddette bir bomba olduğu ifade edildi. Olay yeri yakınındaki güvenlik kamera görüntülerinin kayıtları da incelemeye alındı. Ancak olay yerini gören MOBESE kamerasının 2005’te takıldığı ve çok geri bir teknolojiyle kayıt aktardığını belirtildi.

Haberin Devamı

Bisikletli terör

‘Zamanlama çok önemli’
İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın, olay yerinde yaptığı incelemelerin ardından, “Polis okuluna çok yakın olmasından dolayı polise dönük, polis okuluna dönük denebilir belki. Onu araştıracağız. 5 araç zarar görmüş. Çok şükür ki ölen yok. Olay değişik yönleriyle araştırılıyor. Bu kimsenin yanına kalmaz. Mutlaka bulunur, buluruz. Halkımızın içi rahat etsin. Tesellimiz ölen olmaması. Kimin yaptığı konusunda şimdilik bir şey söylek doğru olmaz. Patlamanın, gerek zamanlama, gerekse polis okuluna yakın olması, tabii ki altı çizilmesi gereken 2 önemli unsur diyebiliriz” dedi.

Bisikletli terör

‘Kendimi dışarı attım’
Görgü tanıklarından olayda hasar gören taksinin şoförü Yalçın Demirkıran: Akmerkez’den Zincirlikuyu’ya ilerliyordum. Yan tarafımda İETT otobüsü vardı. Büyük bir patlama gerçekleşti. Kendimi hemen araçtan dışarıya attım. İnsanlar panik halinde ve bağrışıyordu. Ardından sağlık görevlileri ve polis geldi. Bizi olay yerinden uzaklaştırdı.

‘Deprem oldu sandım’
Evinin olay yerine yakın olduğunu ve patlama sırasında mutfakta iş yaptığını belirten Sevim Gündoğan: Büyük bir sallantı hissettim, ses duydum. Deprem olduğunu sandım. Televizyondan patlamanın bizim burada olduğunu öğrenince kendimi dışarıya attım. Patlamanın olduğu yerdeki otobüsü gördüm. Arka tarafında yaralılar vardı. Yerde de bir iki yaralı olduğunu gördüm. Olaydan sonra polis ve sağlık ekipleri gelerek müdahale etti.

‘2 patlama oldu sanki’
Akmerkez’de servis şoförlüğü yaptığını, her sabah olayın meydana geldiği güzergahı kullandığını belirten Şener Bayraktar: Saat 09.05 sırasında 2 tane arka arkaya patlama oldu sanki. Yer sallandı. Akmerkez’in önünden köprünün ayağına doğru yürüdük. Yaralıları gördük. Otobüsün önünde ve yol kenarında yatan yaralılar vardı.

‘Kadın kanlar içindeydi’
Olay yakınındaki bayan kuaföründe çalışan Hasan Aygün: Patlamayı duyunca olayın olduğu yere gittim. Yerde bir kadın yatıyordu. Patlamanın şiddetiyle dağılan camlardan kadın ağır yaralanmıştı. Kanlar içindeydi.

‘Kulağım patladı’
Olay meydana geldiği sırada Akmerkez’in önünden geçen bir otobüsün içinde bulunan başka bir görgü tanığı: Patlama olduğu sırada şoför geri gitti. Biz indik, vergi dairesine gittik, oradan koşa koşa geri döndük. En az 10 az yaralı var, diyorlar, ben görmedim. Çok güçlüydü ses. Burası sanki yerinden oynadı. Kulaklarımızın zarı patladı.

Haberin Devamı

Bisikletli terör

Haberin Devamı

Yaralılar ambulanslarla hastaneye kaldırılırken (üstte) bir vatandaş cep telefonuyla patlama sonrasını böyle görüntüledi.

AYNI TİP DÖRDÜNCÜ SALDIRI
‘Bisikletli bomba’ daha önce Mersin, İzmir ve Diyarbakır’da benzer saldırılarda kullanılmıştı. İlk olarak ‘bisikletli bomba’nın patladığı yer Mersin’di. 1 Ekim 2006’da Mersin Devlet Hastanesi Acil Servisi’nin girişine bırakılan bisikletin üzerindeki bombanın patlatılması sonucu 3 kişi yaralandı. Yaralananlar arasında bisikletin sahibi 15 yaşındaki F.K de vardı. F.K., “örgüt adına bombalı eylem yapmak” suçundan tutuklandı. En büyük bisitletli saldırı ise 14 Mayıs 2007’de İzmir Bornova’daydı. Özkanlar semtinde kurulan pazar yerinde bisiklet üzerine bırakılan bir bombanın patlaması sonucu 1 kişi hayatını kaybederken, 18 kişi de yaralandı. Bir ay sonra bu kez “bisikletli bomba” Diyarbakır’ı kana buladı. Ofis semtinde 2. Taktik Hava Üssü’ne personel taşıyan askeri servis aracı hedef seçildi. Selesine bomba yerleştirilenbisiklet minibüslerinde yolcu indirip bindirdiği askeri servisin kullandığı durağa getirildi. Zaman ayarlı bomba, askeri servisin hareketi sırasında patladı. Patlamada biri asker 7 kişi yaralandı.

Haberin Devamı

Bisikletli terör

Uzman ekipler delil toplarken ikinci patlama olasılığına karşı da önlem aldı.

Bisikletli terör

Ayten Bal’ın patlamada bir bacağı parçalanırken diğer bacağında da kırıklar meydana geldi.

‘Abla beni kurtar’
Patlamanın en ağır hasarı verdiği yaralı, bir otomobil firmasında satış temsilcisi olarak çalışan 38 yaşındaki Ayten Bal oldu. Kuruçeşme Bizimtepe’de ailesiyle birlikte yaşayan Bal, her zaman olduğu gibi 08.30 sıralarında evinden çıkarak şirketin tahsis ettiği aracına bindi.
Ataşehir’e gitmek üzere yola çıkmadan önce komşusu Ceyhan Mercan ile halası Firdevs Coşkun ve yengesi İpek Bal’ı da otomobiline aldı. Onları Etiler’e bırakıp çalıştığı işyerine gidecekti. Önce halası ve yengesini indirdi araçtan. Sonraki durağı komşusu Ceyhan Mercan’ın çalıştığı Maya Sitesi’ydi. Ancak
Koç Köprüsü’ne geldikleri sırada korkunç bir patlama sesi duyuldu. Yoldan çıkan araç metrelerce uzağa savruldu. İlk şoku atlatan Bal ve Mercan patlamanın otomobilden kaynaklandığını düşünerek hemen aracı terk etmek istedi. Mercan kendini dışarıya attı ancak Ayten Bal, bacaklarını hissetmiyordu. Bal’ın sağ bacağı paramparça olmuş, sol bacağında da kırık oluşmuştu.

Bacağını kaybetti
Çevreden yetişenlerin yardımıyla araçtan çıkarılan Bal, hemen Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne götürüldü. Patlamayı çiziklerle atlatan Mercan da hastane yolunda yakınlarına haber vererek Bal’ın durumunun kötü olduğunu söyledi. Kızının patlamada yaralandığını öğrenir öğrenmez hastaneye koşan baba Mustafa Bal ile anne Hatice Bal’a doktorlar parçalanan bacağı diz altından kesmek zorunda olduklarını söylediler. Aile bir umut kızlarını başka bir hastaneye götürmek istedi ancak doktorlar kan kaybından dolayı buna izin vermedi. Yaklaşık 2 saat süren bir ameliyata alınan Bal, çıktığında sağ bacağını kaybetmişti.

‘Çok yakınımız’
Gümüşhane’den İstanbul’a göç eden Bal ailesinin çok sayıda üyesi de hastane bahçesinde endişeli bir bekleyiş yaşadı. Bal’ın hayati tehlikeyi atlatmasının sevinciyle teselli bulan aileyi yakınları da yalnız bırakmadı. Onlardan biri de Sivasspor Teknik Direktörü Rıza Çalımbay’dı. Aile ile çocukluktan beri görüştüklerini ve akraba gibi olduklarını söyleyen Çalımbay, “Yakınımız, çok yakınımız. Televizyonda söyledi haber aldık. Akrabalık da var, çok yakın arkadaşımız. Üzülüyoruz. İnşallah sağlığı düzelir başka bir şey istemiyoruz” diye konuştu.

‘Gömleğinde kan vardı’
Patlama sırasında Ayten Bal’ın kullandığı araçta ön koltukta oturan ve hafif yaralanan Ceyhan Mercan’ın tedavisi de aynı hastanede yapıldı. Önce sağlık durumunun ciddi olduğu açıklanan ancak sonra yarasının hafif olduğu anlaşılan Ceyhan Mercan sigara içmek için dışarı çıktığı sırada gazeteciler tarafından görüntülendi. Patlamayı yüzündeki ufak sıyrıklarla atlatan Mercan’ın gömleğinde kan izleri vardı. Konuşmak istemeyen Mercan’ın eşi Cemal Mercan, “Ne olduğunu onlar da tam olarak bilmiyor. Arabayla geçerken bir patlama olmuş. Arabada bir patlama olduğunu düşünmüşler.
Araba durunca eşim iniyor. Ayten hanım çıkamayınca ‘Abla beni kurtar’ deyince, eşim bağırmaya başlamış. O anda oradakiler yardım etmiş” dedi. Şoku atlamadığı görülen Ceyhan Mercan, gazetecilerin soruları karşısında, “Bir şey yok. Sadece arkadaşım. Ne anlatayım ki, her şeyi biliyorsunuz” diye konuştu.
GÜRKAN AKGÜNEŞ İstanbul

Haberin Devamı

Bisikletli terör


Erdoğan ‘alakalı’, PKK ‘biz yapmadık’ dedi
Başbakan Erdoğan, Niğde’de yaptığı açıklamada, “Olayla ilgili değerlendirme yapılıyor. Kesin bir şey yok. Baktığımızda terör örgütü ile alakalı olduğunu görüyoruz zaten” dedi. Kandil’deki PKK’nın basın sözcüsü Ahmet Deniz ise, örgütün patlama ile ilgisinin olmadığını öne sürdü. Deniz, “ Bu tür eylemi tasvip etmiyoruz. Geçmişte benzer eylemler oldu, ancak biz bu eylemleri mahkum ettik. Örgüt belgelerinde bu mevcuttur” dedi. Bombanın örgütün kontrolünden çıkan bir grup tarafından bırakılmış olma ihtimalini de reddeden Deniz, “Bizim şu anda ne perspektifimiz ne de politikamızda böyle bir eylem yok. Ortam özellikle karıştırılıyor” dedi.
NAMIK DURUKAN Ankara

Bomba tencere içinde
İstanbul Etiler’de meydana gelen patlamayla ilgili Ankara’ya gelen ilk bilgilere göre terör eyleminde kullanılan patlayıcının plastik tipi olduğu anlaşıldı. Patlayıcının çelik tencere içine yerleştirildiği belirlendi.
Milliyet’in aldığı bilgiye göre, bomba uzmanlarının olay yerinde yaptığı incelemede ilk ipuçlarına ulaşıldı. Eylemde plastik tip patlayıcı kullanıldı. Özellikle PKK’nın bombalı ve mayın eylemlerinde kullandığı plastik tip patlayıcıların benzeri olduğu belirtilen bomba malzemesiyle ilgili laboratuvar çalışmaları da başlatıldı. Bomba uzmanları, yaptıkları incelemede patlamaya neden olan plastik bombanın çelik tencere içine yerleştirildiğini saptadı. Patlamanın şiddetiyle çelik tencerenin etkiyi artırdığı ve şarapnel parçaları halinde çevreye zarar verdiği anlaşıldı. Ayrıca bisikletin dayalı olduğu duvar üzerinde de yanık izlerine rastlandı.
Bu arada patlamayla birlikte polis, çevrede görgü tanıklarının aktardığı bilgilerin yanı sıra kamera görüntülerini de incelemeye aldı. Bu çerçevede olay yerine çok yakın olan bir kamerada eylemcinin patlamadan yaklaşık yarım saat önce olay yerine geldiği görüldü.
Eylemcinin belediyeye ait elektrik direğinin şalterini indirmeye çalıştığı ve bu sırada bazı kabloları da koparttığı kamera görüntülerine yansıdı. Eylemcinin, bomba düzenekli bisikleti olay yerinde terkettikten sonra hızla uzaklaşarak izini kaybettirmeye çalıştığı öğrenildi. Polisin, çevredeki diğer kamera görüntülerini de incelemeye alarak eylemcinin kimliğini tespit etmeye çalıştığı belirtildi.
ANKARA Milliyet