Gündem Blogspot şimdilik özgür!

Blogspot şimdilik özgür!

16.03.2011 - 02:41 | Son Güncellenme:

Diyarbakır Başsavcılığı yasadışı yayınların engellenmesi nedeniyle blogspot’a koyulan yasağı kaldırdı. Ancak Başsavcılık yeni başvuruyla yeniden engelleme kararı verilebileceğini vurguladı

Blogspot şimdilik özgür

Binlerce kişi tarafından kullanılan, kullanıcıların uzun emekler sonrası kişisel iletilerini, yazılarını aktardıkları blog sayfaları oluşturmalarına aracı olan blogspot adlı internet sitesine erişim yasağı kaldırıldı.
Diyarbakır Başsavcılığı’nın, Digitürk’ün blog sayfaları üzerinden yasadışı maç yayını yapıldığına yönelik şikayeti üzerine söz konusu sayfalar yerine blogspot’un tamamına erişimi engelleyen kararı büyük tepki çekmişti.
Diyarbakır Başsavcılığı, blogspot’un sahibi olan google Inc. şirketinin ilgili sayfaları engellediğini bildirmesi üzerine erişim engelini kaldırdı. Buna göre, kararın tebliği ile birlikte blog yazarları, sayfalarına kavuşabilecek. Ancak kararda yer verilen bilirkişi raporu ve bu raporla ilgili yer alan ifadeler, siteye ve benzeri sitelere her zaman erişim engeli konulabileceğini ortaya koydu.

‘Uyar-kaldır’ sistemi önerildi
google.ınc adlı şirketle birlikte Diyarbakır Başsavcılığı’na siteye erişim engelinin kaldırılması için çok sayıda blog yazarı adına başvuran Doç. Dr. Kerem Altıparmak ve Doç. Dr. Yaman Akdeniz, dilekçelerinde, yasadışı maç yayını yapan IP adreslerinin bu faaliyetinin engellendiğini belirtirken, savcılığın mevzuata göre “uyar-kaldır” sistemini uygulaması gerektiğini kaydetti. Dilekçede, buna göre, savcılığın ilgili şirketi uyarması, makul süre beklemesi ve sonra erişimin engellenmesi kararı vermesi gerektiği, uyarılar doğrultusunda çok sayıda yayının engellendiği ve böylece sitenin tamamının engellenmesine gerek kalmadığı anımsatıldı.
Dilekçede ayrıca yasadışı bir kitap nedeniyle bütün kütüphanenin kapatılamayacağı, binlerce kişinin ifade özgürlüğünün engellenmesinin sansür anlamına geldiği savunuldu.

Yeni bir başvuru, yasak getirebilir
Diyarbakır Başsavcılığı ise “uyar-kaldır” sistemi ve “sansür” uyarılarını dikkate almayarak sadece blogger sitesi üzerinden yasadışı yayın yapan sayfaların buna son vermesini dikkate değer buldu ve bu nedenle erişim engelini kaldırdı.
Kararda, bilirkişi raporunda “maç izleten IP adresleri erişime kapansa bile DNS ayarları değiştirilerek kişisel olarak yasadışı maç yayını izlenebildiği, bunu engellemenin imkansız olduğu” görüşünün yer aldığı kaydedildi. Kararda, bunun mevcut erişimin engellenmesi kararı ile ilgisinin olmadığı ancak yeni bir başvuru halinde konunun yeniden değerlendirilebileceği vurgulandı. Buna göre Digitürk, bu nedenle yeni bir başvuru yaparsa, siteye erişim yeniden engellenebilecek. Bu durumu değerlendiren Doç. Dr. Kerem Altıparmak, “Google ile birlikte bizim de blog yazarı müvekkillerimiz adına başvurularımız vardı. Biz, yasadışı bir kitap nedeniyle bütün bir kütüphanenin kapatılamayacağını, bunun ifade özgürlüğünü engellemek anlamına geldiğini belirten gerekçeler sunduk. Ancak savcılık, bunu değil, sadece ilgili sitelerin IP erişiminin engellenmesini esas aldı. Bu da yeniden siteye erişimin engellenebileceğini gösteriyor” diye konuştu.