Gündem Bölünecek üniversite sayısı 13’e çıktı

Bölünecek üniversite sayısı 13’e çıktı

26.04.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Komisyondan geçen tasarıya göre, 10 üniversitenin bölünme planı 13’e yükseldi ve bu kapsamda eklenen vakıf üniversiteleri ile yeni kurulacak üniversite sayısı 20 oldu.

Bölünecek üniversite sayısı 13’e çıktı

Türkiye’deki köklü 10 üniversiteyi bölerek, bazı fakültelerin yeni kurulacak 15 yeni üniversiteye bağlanmasını içeren yasa tasarısı, TBMM Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu’ndan geçti.

Haberin Devamı

Tasarıdaki 10 üniversitenin bölünme planı 13’e yükseldi ve vakıf üniversiteleri ile yeni kurulacak üniversite sayısı 20 oldu. Bölünme listesine Anadolu Üniversitesi, Süleyman Demirel Üniversitesi ve Afyon Kocatepe Üniversitesi dahil edildi.

‘Anadolu’ da bölünüyor

Anadolu Üniversitesi’nin fen, mühendislik, mimarlık ve tasarım, havacılık ve uzay bilimleri, spor bilimleri fakülteleri ile Porsuk ve ulaştırma meslek yüksek okulları, fen bilimleri, yer ve uzay bilimleri, ulaştırma enstitüleri de yeni kurulacak Eskişehir Teknik Üniversitesi’ne dahil edildi. Ayrıca Süleyman Demirel Üniversitesi bölünerek Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi; Afyon Kocatepe Üniversitesi’nden ise tıp, diş, eczacılık fakülteleri ayrılarak Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi’nin kurulmasına karar verildi.

Haberin Devamı

Tıp, Gazi’de kaldı

Diş, eczacılık, sağlık bilimleri ve tıp fakültelerinin Gazi Üniversitesi’nde kalmasına karar verildi. Bunun yanı sıra ayrılacak güzel sanatlar, edebiyat, hukuk, iktisadi idari bilimler, iletişim, Polatlı fen edebiyat fakültelerine; ilahiyat, sanat ve tasarım ve turizm fakülteleri eklendi. Konservatuvar da yeni kurulacak Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi’ne devredilecek.

Tasarıda İstanbul Tuna Üniversitesi’nin adı yeni önerge ile İstanbul Atlas Üniversitesi olarak değiştirildi. Ayrıca yeni kurulacak üniversite listesine İstanbul’da Hacegan Vakfı tarafından Semerkand Bilim ve Medeniyet Üniversitesi; Ankara’da da Türkiye Eğitim, Sağlık, Bilim ve Araştırma Vakfı tarafından Ankara Medipol Ünivesitesi’nin kurulmasına karar verildi.

İlahiyat avantajı

Kabul edilen bir önergeye göre de 2 yıllık ilahiyat önlisans programından mezun olanlara 4 yıllık ilahiyat veya eşdeğer alanlarda lisans tamamlama eğitimi verilecek. Böylelikle 2 yıllık mezunlar herhangi bir sınava girmeden 4 yıllık fakülteye geçip, oradan mezun olabilecekler.

Cerrahpaşa ayrı üniversite olacak

Komisyonda, Çapa Tıp Fakültesi’nin İstanbul Üniversitesi’nde kalmasına, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nin ise ayrılarak aynı isimle yeni bir üniversite olarak devam etmesine karar verildi. ‘İstanbul İbn-i Sina Üniversitesi’ adından vazgeçilerek yeni üniversitenin adı İstanbul Üniversitesi (Cerrahpaşa) olarak değiştirildi.

Haberin Devamı

İstanbul Üniversitesi’nde Cerrahpaşa’nın yanı sıra hemşirelik, Hasan Ali Yücel eğitim, orman, sağlık, spor bilimleri, veterinerlik, mühendislik fakülteleri ile adli tıp ve tüberküloz enstitüsünün de ayrılmasına karar verildi. Bunun yanında diş hekimliği, iletişim ve işletme fakülteleri İstanbul Üniversitesi’nde kaldı.