Gündem Borsa vurgununda tanıdık isimler

Borsa vurgununda tanıdık isimler

04.10.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından, borsa işlemlerinde örgütlü ve organize biçimde usulsüzlük yapıldığı ve Sermaye Piyasası Kanunu’na muhalefet edildiği iddiaları üzerine başlatılan soruşturma kapsamında önceki gün 4 ilde düzenlenen operasyonlarla gözaltına alınan 8 şüpheli ismin emniyetteki sorguları devam ediyor.

Borsa vurgununda tanıdık isimler

FERİT ZENGİN-  Gözaltı kararı verilen 2 ismin ise yurt dışından getirilmesi için işlemlerin başlatıldığı öğrenildi.

Aralarında borsa tarihinin ilk vadeli işlemler krizinin sorumlusu olarak gösterilen Mehmet Akdere ile 2019 yılındaki şaibeli işlemlerin ismi olarak bilinen Ahmet Can Teoman ve Bekir Sani Karayal’ın eşinin de bulunduğu 8 ismin ifade işlemleri için ek gözaltı süreci talep edildi. Şüphelilerin manipülatif işlemler sayesinde 2 milyar liralık bir zarara neden oldukları tespit edildiği belirtildi.

Gözaltına alınan şüpheli isimler M.A (53), T.K.(23), E.K. (54), N.K.K (44), A.C.T,(55), B.A.(45) H.G.(65) ve B.A’nın (23) adreslerinde 7 bilgisayar, 2 ajanda, 4 flash bellek, 2 hard disk ile 5 bin euro, 10 bin 70 dolar ve 69 bin 800 TL paraya el koyan polisin bazı aracı kurum hesaplarını da inceleme altına aldığı öğrenildi. Bankacılık hisseleri yatırımcıların vadeli piyasalarda aldığı kaldıraçlı pozisyonların da etkisiyle Borsa İstanbul’da temmuz ortası ile eylül ortasında yüzde 150’nin üzerinde prim yaparken, hisselerde başlayan düşüşün ardından gelen teminat tamamlama çağrıları sonrasında yaşanan sert satışlar “ilk VİOP (Vadeli İşlemler ve Opsiyon Piyasası) kriz olarak tanımlanmıştı.