Gündem Bronşlara kaçan cisimler için uyarı

Bronşlara kaçan cisimler için uyarı

28.07.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göğüs Cerrahisi Klinik Şefi Prof. Dr. Mehmet Bilgin, çocukların ağlarken, yetişkinlerin ise hapşırırken ve öksürürken ana bronşlar ya da soluk borusuna yabancı cisim kaçırdıklarını belirtti.

Bronşlara kaçan cisimler için uyarı

Çocuklarda özellikle kuruyemişlerin büyük sıkıntı olduğunu belirten Bilgin oyuncaklarda çeşitli uyarılar olmasına karşın 3 yaş altındaki çocukların oyuncakların bir parçasını akciğerlerine kaçırabildiğini aktararak şöyle konuştu: “Mesela bir çocuk akciğerinden oyuncakta bulunan led lamba çıkardık. Islak mendiller de tehlikeli. Çocuk bunu ağzına aldığı zaman kağıdını yutabiliyor. Babasının yakasındaki rozeti, gözlüğün kenarındaki küçük vidaları ya da annesinin küpesini, yutan çocuklar var” dedi.

Haberin Devamı

‘Ağlarken yemek tehlikeli’

Yediği yemeği bronş ya da soluk borusuna kaçıran çocuklara da sık rastlandığını belirten Bilgin, “İştahsız bir çocuk yemek istemeyip ağlarken ağzındaki yemek, soluk borusuna ya da bronşlara kaçabiliyor. Lütfen çocuklara ağlarken yemek yedirmeye çalışmayın. Çocuklardan pirinç, mercimek, nohut, fasulye gibi yiyecekleri çıkardık. Bir küçük çocuğun soluk borusunun çapı 1 santimetrenin altındadır. Bu tip yiyecekler şişince soluk borusunu kapatıp ölüme neden olur” ifadelerini kullandı. l SELMA KUNAR Antalya DHA