Gündem Bu mesleklerde gelecek var

Bu mesleklerde gelecek var

24.05.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Dijital dönüşümle birlikte birçok meslek miadını doldururken farklı alanlarda da yeni meslekler ortaya çıktı. Teknolojide yaşanan son değişikleri yakından takip eden İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), lisans, yüksek lisans ve doktora programlarını geleceğin mesleklerine göre şekillendiriyor. Bu kapsamda üniversite oyun teorisi ve animasyon ile büyük veri ve veri analitiği olmak üzere iki lisansüstü program açmaya hazırlanıyor.

Bu mesleklerde gelecek var

Üniversite sınavları sonrasında meslek seçiminde bulunacak gençlere yol göstermek amacıyla İTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca, dijital dönüşüm kapsamında geleceğin mesleklerini açıkladı. Gelecek 10 yılda toplumsal hayatta birçok değişiminin yaşanacağını ve bundan en çok mesleklerin etkileneceğini belirten Karaca, geleceğin meslekleri arasında endüstriyel veri bilimciliği, robot koordinatörlüğü, IT/IoT çözüm mimarlığı, endüstriyel bilgisayar, bulut hesaplama uzmanlığı, veri güvenliği uzmanlığı, şebeke geliştirme mühendisliği, 3D yazıcı mühendisliği, endüstriyel kullanıcı arayüzü tasarımcılığı, giyilebilir teknoloji tasarımcılığının yer aldığını belirtti.

Haberin Devamı

Odak noktası girişimcilik

İTÜ olarak programlarını geleceğin mesleklerine göre şekillendirdiklerini dile getiren Karaca, siber fiziksel güvenlik ve kriptografik mühendislik, bilgi güvenliği mühendisliği ve kriptografi bulut bilişim ve mimari tasarımda bilişim gibi programların bunların başında geldiğini vurguladı. Günümüzde reklamcılıktan sinemaya her şeyin animasyon üzerine kurulu olduğuna dikkat çeken Mehmet Karaca, geleceğin meslekleri çerçevesinde oyun teorisi ve animasyon ile büyük veri ve veri analitiği olmak üzere iki lisansüstü program açmaya hazırlandıklarını kaydetti.

İTÜ’nün 26 bölümü ile akreditasyon kurumları olan ABET, NAAB, IFLA ve IMO tarafından uluslararası tam tanınırlık aldığını kaydeden Rektör Karaca, üniversitenin ayrıca QS World Ranking by Subject, Times Higher Education (THE) ve ODTÜ Enformatik Enstitüsü bünyesindeki URAP gibi derecelendirme kuruluşlarının yaptığı sıralamalarda bölümler bazında ilk 100’de yer aldığının altını çizdi.

Yazarlar