Gündem Bu sizi neden ilgilendiriyor?

Bu sizi neden ilgilendiriyor?

20.09.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler (BM) 78. Genel Kurulu için bulunduğu New York’ta Amerikan PBS kanalının konuğu oldu.

Bu sizi neden ilgilendiriyor

HABER MERKEZİ - Sunucu Amma Nawaz’ın sorularını yanıtlayan Erdoğan, özetle şunları kaydetti: 

Haberin Devamı

TÜRKİYE 50 YILDIR OYALANIYOR: (Türkiye, AB üyeliğinden vazgeçmeye hazır mı?) AB olumlu bir karar verirse bunu memnuniyetle karşılarız. Türkiye son 50 yıldır AB’nin kapısında oyalandırılıyor. Biz her zaman kendi kendine yeten bir ülke olduk. Hiçbir zaman AB’nin katkılarına ya da desteğine muhtaç olmadık. 

İSVEÇ SÖZLERİNİ TUTMALI: (İsveç’in terörle ilgili sözlerini tutması gerektiğini kaydederek) İsveç’in NATO’ya katılım teklifi TBMM’nin gündemindedir. İsveç’in elbette verdiği sözleri tutması gerekiyor. Terör örgütlerinin Stockholm sokaklarındaki gösterilerini ve faaliyetlerini derhal durdurmaları gerekmektedir. 

F-16 BAĞLANTI OLMAMALI (ABD’nin Türkiye’ye F-16 satışı ile İsveç’in NATO’ya üyeliği konularının birbiriyle bağlantılı olduğunu düşünüp düşünmediği sorusuna) Bana göre bağlantı olmamalı. Başkan (Joe) Biden, bu konuda kararı Kongre’nin vereceğini söyledi. Biz de her zaman diyoruz ki bizim de Türkiye Büyük Millet Meclisi’miz var. Parlamento bu konuda olumlu bir karar vermezse o zaman bu hususta yapacak bir şey yok.  

Haberin Devamı

MENENDEZ ERDOĞAN’I TANIMIYOR: (ABD Kongresi’nde Senatör Bob Menendez gibi isimlerin Yunanistan’ın güvenliği gibi bir dizi konuyu bahane ederek Türkiye’ye F-16 satışına olumsuz yaklaşım sergilemesiyle ilgili soru üzerine) Bob Menendez, Türkiye’yi tanımıyor. Öyle görünüyor ki Bob Menendez, Tayyip Erdoğan’ı da tanımıyor. Menendez’in Türkiye’ye düşmanca bir yaklaşım sergilediği görülüyor ve bizi kendi seçtiği belirli tartışma alanına çekmeye çalışıyor. Ancak bunun bir parçası olmayacağız. 

RUSYA EN YAKIN KOMŞUMUZ: (Türkiye’nin Rusya’ya AB ve diğer NATO üyeleriyle aynı düzeyde yaptırım uygulamaması kararının eleştirilmesi) AB üyeleri ne yapıyorsa biz de onu mu yapacağız? Türkiye’nin dünyadaki konumu farklı, AB üye ülkelerinin farklı. Rusya bizim en yakın komşularımızdan biri ve ortak bir tarihimiz var. 

BATI KADAR RUSYA’YA DA GÜVENİYORUM: (Putin’e güveniyor musunuz?) Benim Putin’e güvenmemem için hiçbir sebep yok. 50 senedir bizi kapısında bekleten AB’dir. Şu anda Batı’ya ne kadar güveniyorsam Rusya’ya da o kadar güveniyorum. 

Haberin Devamı

PUTİN SAVAŞIN BİTİRİLMESİNDEN YANA: Sayın Putin de aslında bu savaşın bir an önce bitirilmesinden yana. Bu onun söylediği şey bu ve onun sözlerine inanıyorum. Savaşın ne kadar süreceğini yalnızca iki lider söyleyebilir. 

SUSTURMAYA MI ÇALIŞIYORSUNUZ?: (Türkiye’de Sedef Kabaş, Osman Kavala ve Selahattin Demirtaş gibi üst düzey tutuklamalar bulunduğu belirtilerek “Bu kişileri susturmaya mı çalışıyorsunuz?” sorusu üzerine) Sizi bu niye bu kadar ilgilendiriyor? Türkiye bir hukuk devletidir. Hukuk devletinde bu tür kararları yargı verir. Eğer yargı bu yönde bir karar vermişse, o zaman yargının verdiği bu karara saygı duyalım. Ben yargı adına konuşacak durumda değilim.  

SÖZÜMÜ KESMEYE HAKKIN YOK: (Demirtaş’ın terörist olduğunu ve 200’den fazla kişinin ölümüne yol açtığını belirten Erdoğan, program sunucusunun sözünü kesmesi üzerine) Kesmeye hakkın yok. Saygı duyacaksın, yargının verdiği karara saygı duyacaksın. Amerikan yargısı yargı da Türkiye’nin yargısı yargı değil mi? 

Haberin Devamı

TUTUKLU GAZETECİLER SORUSUNA YANIT: Eğer teröre destek verdiyseler, onlar terörü destekliyorlarsa, dünyanın neresinde özgürce yaşayabilir veya dolaşabilirler? Bu insanlar terörü destekliyor ve bu kişiler hakkında yargı kararını veriyor.