Gündem Kevgire dönen 8 katlı bina 36 kişiye mezar oldu! Bunlar mimari projeye uygunmuş

Kevgire dönen 8 katlı bina 36 kişiye mezar oldu! Bunlar mimari projeye uygunmuş

27.04.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Ezgi Apartmanı’nda ölenlerden Mustafa Doğruoğlu 2 yıl önce binayı inceletti. Binanın altındaki kafenin kirişleri deldiği, tabliye betonunu kestiği, üç ayrı noktadan perde betonları kestiğini belgeledi. Şikâyetçi olan Doğruoğlu’na Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından verilen cevapta “İl Müdürlüğümüz tarafından yapılan incelemeler neticesinde mimari projeye aykırı bir duruma rastlanılmamıştır” denildi.

Kevgire dönen 8 katlı bina 36 kişiye mezar oldu Bunlar mimari projeye uygunmuş

ÇİĞDEM YILMAZ- Depremde yıkılan binalardan biri de, Kahramanmaraş Onikişubat ilçesinde bulunan 8 katlı Ezgi Apartmanı’ydı. Apartmanda 36 kişi yaşamını yitirken ölenler arasında Mustafa Doğruoğlu ve ailesi de vardı. Mustafa Doğruoğlu, yaşadığı binanın zemin katındaki işyerinin binaya müdahalelerinden dolayı endişeliydi.

Haberin Devamı

Hatta 2021 yılının eylül ayında yakın bir arkadaşının mühendis olan oğlu E.G.’ye apartmanın zemin katında bulunan Kervan Kafe Bristo adlı işyeri tarafından binanın bazı yerlerinde tahribatlar yapıldığından şüphelendiğini söyledi.

Kevgire dönen 8 katlı bina 36 kişiye mezar oldu Bunlar mimari projeye uygunmuş

Bunun üzerine E.G. Mustafa Doğruoğlu ile zemin kata giderek inelemeler yaptı. E.G. binaya müdahaleleri tek tek fotoğraflayarak belgeledi. Yapılan incelemede, kafenin tuvalet tesisatı için kirişler deldiği, asansör yapmak için tabliye betonu kestiği, baca sistemi için üç ayrı noktadan perde betonları kesildiği ve mutfak havalandırması için dış perde betondan büyük bir karot alındığını ve 50 cm çapındaki yuvarlak kesilmiş perde beton blokunda da merdiven boşluğunda olduğu tespit edildi. Fotoğrafları Mustafa Doğruoğlu’na teslim eden E.G., Doğruoğlu’na, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve Onikişubat Belediyesi’ne şikayetçi olmasını söyledi. Doğruoğlu da denilen yerlere gerekli dilekçeleri yazarak oldu. Ekim 2021 yılında Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından dilekçeye verilen cevapta, “İl Müdürlüğümüz tarafından yapılan incelemeler neticesinde mimari projeye aykırı bir duruma rastlanılmamıştır” denildi.

Haberin Devamı

Kevgire dönen 8 katlı bina 36 kişiye mezar oldu Bunlar mimari projeye uygunmuş

‘KAPICI GÖRMÜŞ’

Ezgi Apartmanı’nda oğlu Ahmet Can Zabun, gelini Nesibe Zabun ve torunu Asude Zabun’u kaybeden Nurgül Göksu, 36 kişiye mezar olan apartman ilgili kimsenin ceza almamasına isyan edip şunları aktardı: “Kafenin olduğu zemin katta onca şey yapılmış ve bunlar zamanında bir mühendis tarafından fotoğraflanmış ama buna rağmen proje aykırı bir şey bulunmamış. Projeye aykırı bir şey bulamayan Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ndeki şahıslar çay ve kafesini içtiklerinde mi bu kararı verdiler. Onca somut şeye rağmen nasıl böyle bir karar verildi. O apartman benim yavrularıma ve onlarca kişiye mezar tek bir kişi sorumluluğu almıyor üzerine. Kafenin sahibi de, kararı verenler de elini kolunu sallayarak geziyor. Benim çocuklarım 7. katta, şikayetçi olan Mustafa Bey de 8. katta otuyordu ama 8.kat depremde zeminle bir olmuştu. Bunun sorumlusu kim? Kapıcı kolonların kesildiğini bizzat gördüğünü söylüyor. Bile bile çocuklarımıza mezar yaptılar. Hukuki mücadelemi sonuna kadar sürdüreceğim ve affetmeyeceğim.”