Gündem Büyük ustanın objektifinden İstanbul’un deniz ulaşımı

Büyük ustanın objektifinden İstanbul’un deniz ulaşımı 

16.04.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Ara Güler’in, İstanbul’un deniz ulaşımını konu alan fotoğrafları, Şehir Hatları Genel Müdürlüğü tarafından kitap yapıldı.

Büyük ustanın objektifinden İstanbul’un deniz ulaşımı

Türk fotoğraf sanatının unutulmaz ismi Ara Güler’in İstanbul’un deniz ulaşımını konu alan fotoğrafları, Şehir Hatları Genel Müdürlüğü tarafından kitap yapıldı. Usta ismin aralarında daha önce yayınlanmamış fotoğraflarının da yer aldığı ve 40 fotoğraftan oluşan ‘Ara Güler Arşiv Serisi-İstanbul’un Vapurları’ kitabı, 1950’lerden itibaren şehrin deniz ulaşımıyla ilgili ipuçları veriyor. Prof. Dr. İlber Ortaylı, kitabın önsözünde, “Üstadın en önemli koleksiyonlarından birisi de İstanbul vapurları. Çünkü İstanbul, iki değil üç tarafı denizlerle çevrili bir girdi çıktılar metropolü” dedi. 

Haberin Devamı

2018’de vefat eden Güler’in, bazıları ilk kez yayınlanan fotoğraflarından oluşan kitapta, Şehir Hatları vapurlarının yanı sıra, insanların telaş içinde koşturduğu iskeleler, sefer bekleyen insanlar ve çocuklar, kayıkçıların ve römorkörlerin deniz trafiğindeki yeri, feribotlara sıralanan araçlar ve eşsiz Haliç manzaraları yer alıyor.

Büyük ustanın objektifinden İstanbul’un deniz ulaşımı

İstanbul’un Vapurları Arşiv Serisi kitabı ve 10’lu kartpostal seti; Şehir Hatları vapurları ile Moda, Çubuklu ve Kuzguncuk iskelelerinde yer alan vapur kafelerden satın alınabiliyor.

Önsöz Ortaylı’dan

Şehir Hatları ve Ara Güler Müzesi iş birliğiyle hayata geçirilen eserin önsözünü Prof. Dr. İlber Ortaylı yazdı. Prof. Dr. Ortaylı, “Gemilerin küpeştesi, alttaki üçüncü mevkii, üstteki güvertesi hepimizin anılarındadır. Onları resimleyen, tarihi hafızamıza kazıyan da yine Ara Güler üstattır. Kıyıda, iskeledeki çocuklar, Haliç’in kayıkçıları, her birini isimleriyle ezberlediğimiz Şehir Hatları vapurları, tepeden koşa koşa indiğimiz Haliç’teki vapurlar kadar Boğaz’ın vapurları, Galata Köprüsü ahvali ve denizini oradan görünümü, kalafat yerleri, çımacılar, denizi seyreden başıboşlar, çarşı izni alan bahriyeliler... Aziz İstanbul, senin ne olduğunu şairlerden değil, Ara Güler gibi üstatlardan öğreniyoruz” şeklinde yazdı.