Gündem Büyükanıt e-muhtıranın sonuçlarına katlanacak

Büyükanıt e-muhtıranın sonuçlarına katlanacak

28.04.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, dönemin Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt’ı kastederek, “Kaleme kendisinin aldığını itiraf ettiğine göre sonuçlarına da katlanacak” dedi.

Büyükanıt e-muhtıranın sonuçlarına katlanacak

Genelkurmay Başkanlığı’nın, 2007 yılında cumhurbaşkanlığı seçimi sürecinde geceyarısı laiklik konusunda yaptığı ve muhtıra olarak algılanan açıklaması, 6 yıl sonra Türkiye’nin değişen siyasi dengeleri içinde çok farklı açıdan yeniden gündeme geldi. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, dönemin Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt’ı kastederek, “Kaleme kendisinin aldığını itiraf ettiğine göre sonuçlarına da katlanacaktır. Sonuçları hukuki mi olur, siyasi mi olur, toplumsal mı olur onu bilmem ama bu bildiriyi ben yazdım ve ben koydum diyen insan bu ayıbı yıllar boyu yüzünde taşıyacaktır” dedi.
Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in görev süresinin dolması nedeniyle yapılan cumhurbaşkanlığı seçimleri için Ak Parti, o dönemde Abdullah Gül’ü, adayı olarak belirledi.

Geceyarısı bildirisi
Cumhurbaşkanlığı seçiminin birinci turu, 27 Nisan 2007 tarihinde, Meclis’te yapıldı. CHP, seçim sırasında Meclis’te toplantı yeter sayısı olan 367 milletvekilinin olmadığı gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi’ne itiraz başvurusunda bulunacaktı. Anayasa Mahkemesi de, 1 Mayıs 2007’de, cumhurbaşkanlığı seçiminin birinci turunu iptal edecekti. Ancak 27 Nisan’da gece saat 23.20’de, Anayasa Mahkemesi süreci öncesinde, Genelkurmay Başkanlığı’nın internet sitesine bir bildiri konuldu. Bildiride, bir gösteride küçük çocukların istismar edildiği belirtilerek, laiklikle ilgili kaygılar vurgulanıyordu. TSK’nın geleneğinde, muhtıralar, ordunun komuta kademesindeki 5 orgeneralin imzası ile açıklanır. Bu bildiride, 5 komutanın imzası yoktu. Ancak bu geceyarısı bildirisi, e-muhtıra olarak algılandı. Dönemin Ak Parti Hükümeti, bu bildiriye sert bir açıklama ile tepki gösterdi. Arınç, şunları söyledi:
“Kaleme kendisinin aldığını itiraf ettiğine göre sonuçlarına da katlanacaktır. Sonuçları hukuki mi olur, siyasi mi olur, toplumsal mı olur onu bilmem ama bu bildiriyi ben yazdım ve ben koydum diyen insan bu ayıbı yıllar boyu yüzünde taşıyacaktır. Çünkü o silahlı kuvvetlerin en üst noktasında olan birinin yazacağı bir şey değildir. TSK siyasi konularda hiçbir zaman taraf olamaz, görüşlerini açıklayamaz.”

Haberin Devamı

‘Onurlu durduk dönüşüm oldu’
Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ da, Amasya’da, gazetecilerin sorularını yanıtlarken, “Türkiye’de hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağının en güzel işaretlerinden biri olmuştur. Hükümetimizin duruşu sayesinde, parlamentomuzun her ne kadar bir kısmı bu bildiriyi alkışlasa da AK Parti grubunun onurlu duruşu sayesinde bu noktada büyük bir dönüşüm olmuştur” diye konuştu.