Gündem Büyükkarıştıran Ergene’yi karıştırdı

Büyükkarıştıran Ergene’yi karıştırdı

07.06.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

Ergene Nehri, uzun yıllardır sanayi atıklarının yarattığı tahribat nedeniyle adeta kanalizasyona dönmüş durumda. 4. sınıf çok kirlenmiş su durumuna gelen Ergene’nin kurtarılması için başlatılan ‘Derin Deşarj Projesi’nde de, ‘Büyükkarıştıran aksaklığı’ yaşanıyor.

Büyükkarıştıran Ergene’yi karıştırdı

Ergene’ye hayat vermesi planan proje kapsamında, özellikle Çerkezköy, Çorlu, Ergene ilçeleri ile Büyükkarıştıran beldelerini kapsayan geniş bölgeye yayılmış yaklaşık 2 bine yakın fabrikadan çıkan atık sular müşterek atık su arıtma tesislerinden geçirildikten sonra 3 metre çapındaki 59 km’lik boru hattı ile Marmara Denizi’nin 4.5 kilometre açığına verilecek. Ancak 45 sanayi tesisinin yer aldığı Büyükkarıştıran beldesindeki organize sanayi kuruluşlarının ‘Derin Deşarj Projesi’ne dahil olmaması tartışma yarattı. Çevreciler bu duruma tepkili.

Haberin Devamı

45 fabrika karşı çıkıyor

TEMA Vakfı üyesi çevre aktivisti Hakan Dedeoğlu, “Projenin yüzde 90’ı tamamlandı. Geç olmadan Büyükkarıştıran’daki ıslah OBS’nin de projeye katılması gerekir. 45 fabrikanın münferit arıtma kullanmak istemesi kabul edilemez. Zaten arıtma tesisilerinin keyfiyete dönüştürülmesinden dolayı Ergene yıllar içinde açık kanalizasyona döndü. Bazı fabrika sahiplerinin projeye katılım payı olmasından yakındığını duyuyoruz. Beldenin eski belediye başkanı ve bazı fabrika sahipleri projeye dahil olmamakta ısrar ettiler. Bölgedeki cam, boya, tekstil gibi çevreyi kirletecek fabrikalar var. Israrla kendi artıma sistemlerini kullanmalarının yeterli olmayacağını söylüyoruz. Sorumluluktan kaçanlardan şikayetçiyiz” dedi.

Haberin Devamı

Atıklar direkt Ergene’ye

Büyükkarıştıran Belediye Başkanı Ertuğrul Çamlıca da şunları söyledi: “Bizden önceki yönetim ve bazı fabrika sahiplerinin derin deşarj projesine yanaşmadığını biliyoruz. Şu an bölgemizde müşterek bir arıtma tesisi yok. Fabrikalardan çıkan atıklar direkt Ergene’ye veriliyor. Çorlu, Çerkezköy, Ergene’deki fabrikalar projeye dahil oldu, sadece biz dışarıdayız. Çevre ve insan sağlığı için projeye katılmamız gerekir.”

‘Denetlemek kolay değil’

Velimeşe OSB Bölge Müdürü Murat Sınar, bazı işletme sahiplerinin ek maliyet olduğu gerekçesiyle projenin içinde yer almak istemediğini belirttiyor. Sınar, “Münferit arıtmaları denetlemek çok güç. Ergene yıllarca bu nedenle kirlendi. Büyükkarıştıran’daki işletmeler müşterek drenaj ve boru hattına uzak kaldıklarını öne sürüyorlar” dedi.

Yazarlar