Gündem ‘Buz’ gibi tırmanış!

‘Buz’ gibi tırmanış!

26.01.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Dünyanın en yüksek 14 dağına çıkarak dağcılık sporunun Olimpiyat madalyasını almak için ‘14x8000’ projesini sürdüren milli dağcılar Tunç Fındık ve arkadaşı Doğan Palut, kış sporlarının sevdirilmesi ve gelişmesi için Erzurum’un Uzundere şelalelerine tırmandı.

‘Buz’ gibi tırmanış


ATAK Arama Kurtarma Kulübü’nün davetlisi olarak ‘Üç 8000’lik Zirvenin Hikâyesi’ adlı konferans için Erzurum’a gelen Tunç Fındık ve Doğan Palut, önce 40 metre yüksekliğindeki Serapin şelalesine özel ekipmanlarla tırmandı. Daha sonra yüksekliği daha fazla olan şelalelere çıkan ikili su kütlelerine buzul vidaları takarak ilerledi. Her zaman güvenlik halatları kullanan dağcılar hem kaya tırmanışı hem de dağcılık tecrübelerini kendilerini izleyen genç doğaseverlere aktardı.

Himalayalar’dan Erzurum’a
Dünyanın en yüksek dağlarına çıkmadan önce Türkiye’nin farklı yerlerinde antrenman tırmanışları yapan Tunç Fındık şimdiye kadar Himalayalar’daki Everest, Shishapangma, Makalu, Kanchenjunga ve Annapurna gibi zirvelerine çıktı. Yerkürenin 8 bin metreden yüksek 14 zirvesine çıkarak Türkiye’de bu unvanı elde eden ilk kişi olmasına 6 zirve kalan Tunç Fındık, “Ülkemizin doğa sporları açısından zengin olduğunu görmek sevindirici” dedi.