Gündem ‘Çağdaş sanatın duayeni’ İstanbul’da

‘Çağdaş sanatın duayeni’ İstanbul’da

10.09.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Eserleri hayranlıkla takip edilen heykeltıraş Anish Kapoor’un Türkiye’deki ilk geniş kapsamlı sergisi Sakıp Sabancı Müzesi’nde açıldı. Müzede daha önce sergilenmeyen taş eserler dikkat çekiyor...

‘Çağdaş sanatın duayeni’ İstanbul’da

Hint asıllı İngiliz vatandaşı heykeltıraş Anish Kapoor’un Türkiye’deki ilk geniş kapsamlı sergisi, dün Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi’nde (SSM) düzenlenen bir basın toplantısı ile açıldı.
Yakın zaman önce İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth’in ‘Sir’ ilan ettiği Kapoor’un ‘Anish Kapoor İstanbul’da’ başlığını taşıyan sergisi kendisi gibi ‘Sir’ unvanına sahip Norman Rosenthal küratörlüğünde gerçekleştirildi.
Hint asıllı İngiliz vatandaşı Kapoor’un Akbank’ın 65. kuruluş yıldönümü etkinliği kapsamında SSM’de açılan sergisinde, Londra’daki atölyesinde mühendis-asistan-sanatçı ekibi ile ürettiği işleri bir araya geldi.
Özel eserler ağırlıkta
Anish Kapoor’un mermer, kaymaktaşı gibi malzemelerle yaptığı, çoğu daha önce sergilenmemiş taş eserlerine odaklanan serginin açılış konuşmasını yapan SSM Müdürü Dr. Nazan Ölçer, sanatçının İstanbul’a gelmesinin SSM’nin en büyük hayali olduğunu ve bu hayalin Suzan Sabancı Dinçer’in desteğiyle gerçekleştiğini hatırlattı. Anish Kapoor’un sürpriz bir biçimde SSM’ye, daha önce sergilemediği taş eserlerini getirdiğini de sözlerine eklyen Ölçer, “Serginin ağırlığını, taş eserler oluşturuyor. Taş duvarlı surlarla kaplı bu şehirde, taş eserlerin seçiminin çok önemli olduğunu düşünüyorum,” diye konuştu.
Serginin oldukça külfetli ve zor bir proje olduğunu vurgulayan Nazan Ölçer, heykellerin İstanbul’a geliş macerasını ve SSM’de yapılan değişiklikleri de şöyle anlattı: “Buraya gelmesinin çok zor olacağını düşündüğümüz eserler de vardı. Karayolu ile gelmek zorundaydı ve tonlarca ağırlıktaydı.
En büyüğü 12 ton
En büyüğü yaklaşık 12 ton civarında olan eserlerin gelişi kadar, SSM’ye yerleştirilmesi de maceralı oldu. Sabancı Müzesi’ni gerçek bir şantiyeye çevirdi bu olay...”
Serginin küratörü Sir Norman Rosenthal, lojistik nedenlerden dolayı zorlukları da olsa İstanbul’da böyle bir sergiyi açabildikleri için mutlu olduklarını söyledi.
Toplantıda konuşan Akbank Yönetim Kurulu Başkanı ve Murahhas Üyesi Suzan Sabancı Dinçer ise, “Türkiye’nin dünya sanat haritasında öncü konumda olmasını arzuluyoruz. Türk sanatının yurtdışında daha da fazla tanıtılmasını sağlayarak gerçekleştirmeye çalışacağız” dedi.

Yazarlar