Gündem ‘ÇAĞDAŞ YAŞAM’ HÂKİM KARŞISINDA

‘ÇAĞDAŞ YAŞAM’ HÂKİM KARŞISINDA

19.03.2011 - 02:22 | Son Güncellenme:

‘Ergenekon kapsamında’ ÇYDD ve ÇEV yöneticileri ilk kez hâkim karşısına çıktı. İstanbul Barosu Başkanı Kocasakal ile Hâkim Karababa arasında baronun gözlemci olup olamayacağı konusunda tartışma yaşandı

‘ÇAĞDAŞ YAŞAM’ HÂKİM KARŞISINDA

Ergenekon soruşturması kapsamında haklarında dava açılan Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) ve Çağdaş Eğitim Vakfı (ÇEV) yöneticileri, dün ilk kez hakim karşısına çıktı. İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya tutuksuz sanıklar Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Öğretim Üyesi Ayşe Yüksel, emekli Albay Aydın Ortabaşı, avukat Mustafa Namık Kemal Boya, İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halime Filiz Meriçli, Hamdi Gökhan Ecevit, kimya mühendisi Ömer Sadun Okyaltırık ve avukat Fatma Nur Gerçel katıldı. Hakkında kırmızı bülten çıkarılan eski ÇEV Başkanı Gülseven Yaşer’i ise avukatı Hüseyin Buzoğlu ve Hasan Gürbüz temsil etti.
Türkiye Barolar Birliği Başkanı Ahsen Coşar ve İstanbul Baro Başkanı Avukat Ümit Kocasakal‘ın da aralarında olduğu bir grup avukat da duruşmayı gözlemci olarak izledi. Mahkeme Başkanı Vedat Yılmazabdurrahmanoğlu, Türkiye Barolar Birliği’nin duruşmadan önce yazılı olarak gözlemci sıfatıyla katılma talebinde bulunduğunu belirtti. Bu nedenle Türkiye Barolar Birliği’nin duruşmada gözlemci olarak bulunduğunu okuyan Mahkeme Başkanı, İstanbul Barosu’nun gözlemci olduğuna ilişkin bir beyanda bulunmadı. Buna itiraz eden Kocasakal’a söz verilmedi.

‘Burada maç mı var?’
Mahkeme Başkanı’nın resmi yazıyla başvurulması gerektiğini hatırlatması üzerine salondan itirazlar geldi. Mahkeme Başkanı’nın “Böyle yaparsanız duruşmayı kapatacağım” diye uyarmasının ardından üye hakim Mehmet Karababa, İstanbul Barosu’nun gözlemci olarak salonda olduğunu ve seyircilerin bulunduğu bölümde duruşmayı izleyeceğini söyledi. İzleyicilerden biri, “Seyirci ne? Burada maç mı izleniyor?” diye itiraz etti.
Savcı Nuri Ahmet Saraç’ın, avukat Hüseyin Buzoğlu’nun “mahkemenin dosyadan el çekmesi” talebine ilişkin mütalaa vermedi. Buzoğlu, mahkemenin dosyadan el çekmesi talebini yineleyince Karababa, “Reddi heyet talebinde mi bulunuyorsunuz?” diye sordu. Buzoğlu, mahkeme başkanından izin almadan araya girmesini eleştirince Karababa, “Ben burada tuzluk değil, hakimim. Tabii ki konuşurum” diye tepki gösterdi. Buzoğlu, “Bir ret talebim yok. Dosyadan el çekmenizi istiyorum” dedi. Mahkeme Başkanı, taleplerin reddedildiğini açıkladı.

Haberin Devamı

ÇEV Başkanı 1 yıl avukatlık yapamayacak
Mahkeme heyeti, firari sanık eski ÇEV Başkanı Gülseven Yaşer’in avukatı Hüseyin Buzoğlu’nun avukatlık göreviyle ilgili duruşmadan yasaklanması talebini, bu kişi hakkında “Ergenekon terör örgütüne üye olmak”tan kamu davası açılması ve tutuksuz sanığı olduğu ikinci Ergenekon davasının halen devam etmesi gerekçesiyle kabulüne karar verdi. Ayrıca, bu dosyada kovuşturma konusu suçla sınırlı olmak üzere Buzoğlu’nun avukatlık görevinin bir yıl süreyle yasaklanması kararlaştırıldı.