Gündem Çal kanunum çal

Çal kanunum çal

30.01.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Düzenli olarak bir müzik aleti çalmanın ve şarkı söylemenin beyin sağlığını koruduğu ortaya çıktı. Böylece demans riski azaltılabiliyor.

Çal kanunum çal

Araştırmaya göre, bir enstrüman çalmak, şarkı söylemek, müzik dinlemek hafızayı korumaya yardımcı oluyor. İngiliz araştırmacılar, bir müzik aleti çalmanın ve şarkı söylemenin beynin sağlıklı kalmasına yardımcı olarak demanstan koruduğunu belirledi. Uluslararası Geriatrik Psikiyatri Dergisi’nde yayımlanan raporda, müziğin beyni korumak için yaşam tarzının bir parçası olması gerektiği belirtildi.

Haberin Devamı

Şifalı notalar

Exeter Üniversitesi’nden bilim insanları, 40 yaşın üstündeki binden fazla kişinin beyin fonksiyonu verilerini inceledi. Araştırmacılar, hayatları boyunca müzikle uğraşanların bilişsel verilerini, hiç müzikle uğraşmamış olanlarla karşılaştırdılar. Sonuçlar, beyin sağlığı için en yüksek faydayı bir müzik aleti çalanların elde ettiğini gösterdi.

Piyano çok daha faydalı oluyor

Uzmanlar, “Bir enstrüman çalmak, çok sayıda bilişsel fonksiyonu harekete geçiriyor. Bu da beyni çalıştırarak zihin sağlığına katkıda bulunuyor. Piyano ve org çalmak, üflemeli ve nefesli çalgılar kullanmak beyin sağladığına daha fazla katkıda bulunuyor” dedi.

‘Halk sağlığı için önemli’

Araştırmanın yazarı Prof. Anne Corbett, BBC’ye şunları söyledi: “Beynimiz de bir kastır, çalıştırılması gerekir. Müzik öğrenmek de dil öğrenmek gibi beyni çalıştırır. Müzik eğitimini teşvik edip geliştirmek halk sağlığı açısından önemli.”