Gündem Çalıntı şamdanlar antika dükkânında

Çalıntı şamdanlar antika dükkânında

30.05.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

.

Çalıntı şamdanlar antika dükkânında

İstanbul Emniyet Müdürlüğü ekipleri, yalıdan sonra ikinci operasyonu, Fatih’teki bir antikacı dükkânına düzenledi. Dükkânda, 87 adet tarihi eser ele geçiren ekipler, çalıntı olduğunu belirledikleri tarihi objelerden 61’ini Türk ve İslam Eserleri Müzesi Müdürlüğü’ne teslim etti. Eserlerden bazılarının Büyük Selçuklu kültürüne ait bronz objeler olduğu belirlenirken, Osmanlı Dönemi’ne ait dört şamdandan ikisinin Beşiktaş Defterdar İbrahim Paşa Camii’nden çalındığı tespit edildi.

Haberin Devamı

Müzeye teslim edildi

Dört şamdanın ait olduğu yeri tespit için Vakıflar Genel Müdürlüğü’nden bilgi isteyen polis, şamdanların fotoğrafını karşılaştırma için Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne gönderdi. Ancak müdürlük yetkilileri, 2000 yılı öncesine ait eserlerin fotoğraflı kayıtlarının olmadığı cevabını verdi. Yetkililer, şamdanların 2’sinin Defterdar İbrahim Paşa Camii’nden çalınan şamdanlarla çok büyük oranda benzerlik gösterdiğini ve aynı döneme ait olduğunu iletince, polis de şamdanları Vakıflar’a bağlı müzeye teslim etti.

Avrupa’da satıyorlardı

Türkiye’den topladığı kaçak ve çalıntı tarihi eserleri, Avrupa şehirlerindeki müzayedelere göndererek satışa sunduğu belirlenen bir şebekenin üyesi olduğu tespit edilen antika dükkânı sahibi A.R.G.’yi gözaltına alan polisin, konuyla ilgili soruşturması devam ediyor.