Gündem Cannes’da beklenen ödüller

Cannes’da beklenen ödüller

27.05.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

Bu yılki Cannes Film Festivali’nde Altın Palmiye, Güney Koreli usta yönetmen Bong Joon-ho’nun “Parasite” filmine gitti

Cannes’da beklenen ödüller

72. Cannes Film Festivali’nde jüri başkanı Alejandro González Iñárritu’nun yaptığı seçimler büyük ölçüde festival takipçilerini memnun etti. Altın Palmiye’nin yarışmanın gözde filmlerinden Güney Koreli usta sinemacı Bong Joon-ho’nun fakir bir ailenin zengin bir ailenin yanında teker teker işe girmesini mizahi bir şekilde anlatan “Parasite”a verilmesi şaşırtıcı olmadı. Iñárritu, sınıf ve gelir eşitsizliğini büyük bir sinema yapıtıyla gösteren filmin jürinin oy birliğiyle ödül aldığını vurguladı. Joon-ho ise Fransız sinemacı Claude Chabrol’den etkilendiğini ifade etti ve oyuncularına özel bir teşekkür etti.

Haberin Devamı

Mati Diop’un etkileyici ilk yönetmenlik denemesi, Senegal’de göçmenlerin öyküsünü özgün bir sinema diliyle ve bir aşk hikayesi üzerinden anlatan “Atlantique”in de ödül alması bekleniyordu. Jüri, bu başarılı ilk filme Jüri Büyük Ödülü vererek Diop’un yeteneğini takdir etti. ‘Erkekler Kulübü’ olmakla eleştirilen Cannes’ın 21 filmlik yarışmasındaki dört kadın yönetmenden aralarında Diop’un da olduğu üçünün ödül alması, festival seçicileri üzerinde cinsiyet eşitliği konusunda olumlu etki yapabilir. Diop’un yanı sıra Jessica Hausner imzalı “Little Joe”nun oyuncusu Emily Beecham, En İyi Kadın Oyuncu Ödülü kazandı. Yarışmanın daha büyük bir ödül beklentisi yaratan filmlerinden “Portrait of A Lady on Fire”ın yönetmeni Celine Sciamma ise En İyi Senaryo Ödülü’nün sahibi oldu.

Haberin Devamı

Jüri, Pedro Almodovar’ın dokunaklı otobiyografik filmi “Dolor y Gloria”ya daha büyük bir ödül verebilirdi. Ancak filmde son yılların en etkileyici performanslarından birini sunan Antonio Banderas’a En İyi Erkek Oyuncu Ödülü’yle yetindiler.

Jürinin en tartışmalı kararı ise En İyi Yönetmen Ödülü’ne iki Altın Palmiye ödüllü Jean-Pierre ve Luc Dardenne’i layık görmeleriydi. “Le Jeune Ahmed”le son yıllardaki filmlerinden farklı bir yönetmenlik sergilemeyen yönetmenlerin bir kez daha ödüllendirilmesi, cesaret ve yeniliğe alan açmaktan uzak bir karardı.

Kazananların listesi:

Altın Palmiye: “Parasite” (Yön.: Bong Joon-ho)

Jüri Büyük Ödülü: “Atlantique” (Yön.: Mati Diop)

Jüri Ödülü: “Les Miserables” (Yön.: Ladj Ly) ve “Bacurau” (Yön.: Kleber Mendonça Filho ve Juliano Dornelles)

En İyi Yönetmen: Jean-Pierre ve Luc Dardenne (“Le Jeune Ahmed”)

En İyi Senaryo: Céline Sciamma (“Portrait of A Lady On Fire”)

En İyi Kadın Oyuncu: Emily Beecham (“Little Joe”)

En İyi Erkek Oyuncu: Antonio Banderas (‘Dolor y Gloria’)

Mansiyon Ödülü: Elia Suleiman (“It Must Be Heaven”)

En iyi ilk film (Altın Kamera): “Nuestras Madres” (Yön.: César Diaz)

Yazarlar