Gündem ‘Çatı dava’da 141’er kez ağırlaştırılmış müebbet

‘Çatı dava’da 141’er kez ağırlaştırılmış müebbet

21.06.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

FETÖ’nün darbe girişimini planlayan sözde ‘Yurtta Sulh Konseyi’ üyelerinin de aralarında bulunduğu 224 sanıklı Genelkurmay ‘çatı’ davasında 17 sanık, 141’er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı. FETÖ elebaşı Gülen ile 12 firari sanığın dosyası ayrıldı

‘Çatı dava’da 141’er kez ağırlaştırılmış müebbet

Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) darbe girişimi sırasında Genelkurmay Başkanlığı’ndaki eylemlere ilişkin aralarında sözde “yurtta sulh konseyi” üyelerinin de bulunduğu 224 sanığı yargılandığı davada, sanıklara ceza yağdı.

Haberin Devamı

Darbe girişiminde askeri kanadın bir numaralı sanığı olarak gösterilen eski Hava Kuvvetleri Komutanı ve YAŞ üyesi, eski Orgeneral Akın Öztürk’ün de aralarında bulunduğu 17 sanığa 141’er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi. 33 sanığın beraat ettiği davada örgüt elebaşı Fetullah Gülen’in de arasında bulunduğu firari 13 sanığın dosyaları ise ayrıldı. Ankara 17. Ağır Ceza Mahkemesince Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü’ndeki bin 800 kişilik büyük duruşma salonunda darbe girişiminin beyin takımı sözde “yurtta sulh konseyi” üyelerinin de arasında bulunduğu tutuklu sanıklar, tutuksuz sanıklar, bazı müdahiller ve tarafların avukatları hazır bulundu. Mahkeme Başkanı Oğuz Dik ve üye hakimler Osman Pediz ve Sefa Taştan ile Cumhuriyet Savcısı Bülent Karakuş da salondaki yerlerini aldı. Mahkeme Başkanı Oğuz Dik tarafından açıklanan hükümle sözde Yurt Sulh Konseyi üyesi eski askerlerin aldığı cezalardan bazıları şöyle:

Haberin Devamı

Akın Öztürk: Sözde “yurtta sulh konseyi” üyesi olan ve darbe girişiminde FETÖ’nün askeri kanadının bir numarası olarak gösterilen eski Hava Kuvvetleri Komutanı ve YAŞ üyesi, eski Orgeneral Akın Öztürk, “anayasayı ihlal” ve “Cumhurbaşkanına suikast suçlarından birer, 139 kişiye yönelik “kasten öldürmek” suçundan da 139’ar kez olmak üzere toplam 141’er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası aldı.

Hakan Evrim: FETÖ’nün darbe girişimini yöneten sözde “yurtta sulh konseyi” üyesi olan ve darbe gecesi ölüm yağdıran FETÖ’cü pilotlara örgütün talimatlarını ileten eski Tuğgeneral Hakan Evrim, “anayasayı ihlal” ve “Cumhurbaşkanına suikast suçlarından birer, 139 kişiye yönelik “kasten öldürmek” suçundan da 139’ar kez olmak üzere toplam 141’er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına mahkum oldu.

Mehmet Dişli: FETÖ’nün sözde “yurtta sulh konseyi” üyesi olan ve Hulusi Akar’a darbeyi tebliğ eden eski Tümgeneral, “anayasayı ihlal” ve “Cumhurbaşkanına suikast” suçlarından birer, 139 kişiye yönelik “kasten öldürmek” suçundan da 139’ar kez olmak üzere toplam 141’er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası aldı.

Haberin Devamı

Mehmet Partigöç: Darbe bildirisinde imzası olan sözde “yurtta sulh konseyi” üyesi eski Tuğgeneral Mehmet Partigöç, “anayasayı ihlal” ve “Cumhurbaşkanına suikast suçlarından birer, 139 kişiye yönelik “kasten öldürmek” suçundan da 139’ar kez olmak üzere toplam 141’er kez ağırlaştırılmış müebbet hapise mahkum oldu.

Kubilay Selçuk: Sözde “yurtta sulh konseyi” üyesi eski Çiğli 2. Ana Jet Üs Komutanı Tümgeneral Kubilay Selçuk, “anayasayı ihlal” ve “Cumhurbaşkanına suikast suçlarından birer, 139 kişiye yönelik “kasten öldürmek” suçundan da 139’ar kez olmak üzere toplam 141’er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası aldı.

Ali Osman Gürcan: Darbe girişimini sırasında Şırnak’taki komando taburlarına Ankara’ya intikal emri veren eski Çakırsöğüt Jandarma Tugay komutanı Ali Osman Gürcan, “anayasayı ihlal” ve “Cumhurbaşkanına suikast suçlarından birer, 139 kişiye yönelik “kasten öldürmek” suçundan da 139’ar kez olmak üzere toplam 141’er kez ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırıldı.

Haberin Devamı

Erhan Caha: Darbe girişimi sırasında Kara Kuvvetleri Komutanlığı’ndaki işgali yöneten, sözde “yurtta sulh konseyi” üyesi eski Tuğgeneral Erhan Caha, “anayasayı ihlal” ve “Cumhurbaşkanına suikast” suçlarından birer, 139 kişiye yönelik “kasten öldürmek” suçundan da 139’ar kez olmak üzere toplam 141’er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası aldı.

Ömer Faruk Harmancık: Eski Tuğamiral Harmancık “anayasayı ihlal” ve “Cumhurbaşkanına suikast suçlarından birer, 139 kişiye yönelik “kasten öldürmek” suçundan da 139’ar kez olmak üzere toplam 141’er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına mahkum oldu. Darbe girişimine yönelik hazırlıklar kapsamında 6-7-8-9 Temmuz’da Ankara Konutkent’te örgütün firari imamı Adil Öksüz başkanlığında yapılan toplantıya, suç tarihinde Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Kuzey Deniz Saha Komutanlığı Kurmay Başkanı olarak görev yapan Harmancık’ın da katıldığı belirlenmişti.

İlhan Talu: Sözde “yurtta sulh konseyi” üyesi eski Genelkurmay Personel Başkanı Korgeneral İlhan Talu, 141 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Talu, darbe girişiminin olduğu akşam Genelkurmay karargahındaki en yüksek rütbeli askerlerden biriydi.

Haberin Devamı

Fırat Alakuş: FETÖ’nün sözde “yurtta sulh konseyi” üyesi olan ve Genelkurmay karargahında komutanları derdest eden Özel Kuvvetler Komutanı timinin komutanı eski Kurmay Albay Fırat Alakuş bir kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası aldı.

Ali Yazıcı: Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eski başyaveri ve sözde “yurtta sulh konseyi” üyesi eski Kurmay Albay Ali Yazıcı, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası aldı.

Gökhan Şahin Sönmezateş: Eski Tuğgeneral Gökhan Şahin Sönmezateş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a Marmaris’te kaldığı otelde suikast girişimini yöneten isimdi. Sönmezateş, 137 kez ağırlaştırılmış müebbet ve 540 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Muhsin Kutsi Barış: TRT’ye baskın emrini veren eski Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı Komutanı olan Barış, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı.

Levent Türkkan: FETÖ’nün darbe girişimi sırasında Hulusi Akar’ın yaveri olan eski Yarbay Türkan, “anayasayı ihlal”den bir kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı.

Ahmet Bican Kırker: Kara Kuvvetleri Karargahı’nda görevli olmasına rağmen Etimesgut’taki Zırhlı Birlikler Okulu ve Eğitim Tümen Komutanlığı’na gelen ve zırhlı birliklerden tankların çıkması emrini veren sözde “yurtta sulh konseyi” üyesi eski Tuğgeneral Kırker, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı.

442 yıl hapis

Darbeci helikopter pilotlarını yöneten sanıklar Ünsal Coşkun, Mehmet Şahin ve Halil Gül, 29’ar kez, eski Kara Havacılık Komutanlığı Taarruz Helikopter Tabur Komutanı Yarbay Özcan Karacan 30 kez ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırıldı. Eski kurmay albay Doğan Öztürk ve eski Kurmay Albay Ramazan Gözel, 11’er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası aldı. Bu sanıklar 442 yıl hapis cezasına da çarptırıldı.

‘Çatı dava’da 141’er kez ağırlaştırılmış müebbet

33 sanık beraat etti

Mahkeme ayrıca davanın tek kadın sanığı Kübra Yavuz ile Mehmet Uslu, Ramazan Tümer, Aziz Onur, Hakan Toprak, Ahmet Albayrak, Barış Erdemir, Cahit Kükey, Deniz Aydın, Ersin Eker, Fahri Kafkas, Hüseyin Yıldırım, Kenan Yıldırım, Mesut Ürkmez, Murat Mala, Murat Pekgüler, Murat Can Avtan, Mustafa Mengi, Okan Kurt, Serkan Candan, Uğur Kent, Ümit Keskin, Yusuf Yalçın, Baki Kavun, Fatih Misir, Mustafa Çakmaktaşı, Sinan Yılmaz, Yusuf Akdemir, Cihangir Şenlik, Sedat Taşkıran’ın tüm suçlardan beraatına hükmetti. Ayrıca sözde ‘Yurtta Sulh Konseyi’ üyesi olan sanıklardan Osman Ünlü, Murat Aygün, Özkan Aydoğdu, başka davalardan ceza aldıkları için bu davada beraat etti. Fetullah Gülen’in de aralarında bulunduğu 13 firari sanığın ise dosyası ayrıldı.

‘Çatı dava’da 141’er kez ağırlaştırılmış müebbet

‘Maşeri vicdanda bunlar mahkûm edildi’

15 Temmuz Derneği Başkanı Tarık Şebik de 15 Temmuz FETÖ darbe girişiminin yapıldığı gece sokakta olan herkesin dava sürecinde de kendilerini yalnız bırakmadığını ifade ederek, “Verilen kararlar müebbet, ağırlaştırılmış, tahliye de olsa aslında 15 Temmuz gecesi meydanlara çıkanlar ve 80 milyon tarafından maşeri vicdanda bunlar mahkûm edildi. Sanıklar, şehit ailelerimizin ve gazilerimizin tüm sabırlarını zorlayacak şekilde saatlerce ifade vermiş olsalar dahi biz gördük ki bundan sonraki süreç ve Avrupa için bunu söylüyorum, FETÖ’cüler gibi ‘Bunlar toptan ceza alsın’ bakış açısıyla değil, yargı sistemi kılı kırk yararak, kimin suç unsuru var, kim suçüstü yakalanmış, delil ne, bunların hepsini araştırdı ve ortaya koydu. İddianame yazılması, duruşmalar süreci ve en sonunda karar duruşması yapıldı.”

Şebik, karar duruşması günü mahkeme salonunda yaşananlara dikkati çekerek, “Sanıkların aileleri ile yaptıkları mesajlaşmalar, el hareketleri niye? Çünkü burada şehitlerimiz ve gazilerimiz var” ifadelerini kullandı. 15 Temmuz gecesi için “tiyatro” benzetmesi yapanlara tepki gösteren Dernek Başkanı Tarık Şebik, şehit aileleri için acının yerini özlemin aldığını dile getirerek, “Şu an devam eden ve çok az kalan davalar var. Kalan duruşmalar için de tüm toplumu buralara davet ediyorum” diye konuştu.

‘Çatı dava’da 141’er kez ağırlaştırılmış müebbet

‘Firardakiler de hesap verecek’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın avukatı Hüseyin Aydın, kararın ardından Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü önünde basın mensuplarına yaptığı açıklamada, karara göre, özellikle “yurtta sulh konseyi” üyeleri hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis ve değişik oranlarda süreli hapis cezalarına hükmedildiğini belirtti.

Mahkemeye teşekkür

Avukat Aydın, şunları söyledi: “Mahkemenin makul yargılama süresi içerisinde ve adil yargılama ilkelerine uygun olarak yargılamayı sonuçlandırması, en az verilen mahkûmiyet kararları kadar bizim için önemlidir. Bu nedenle mahkeme heyetine teşekkürlerimi özellikle arz etmek istiyorum.”

Aydın, “Bu sanıkların dışında darbe girişiminin esas faili Fetullah Gülen ve bir kısım önemli sanıklar, yurt dışında yabancı ülkelerin himayesinde rahat bir hayat sürdürmektedirler. Şuna inanıyoruz ki bugün darbe girişimine esas iştirak eden sanıklar hak ettikleri cezaları aldığı gibi yurt dışında firarda bulunan başta örgüt mensubu olmak üzere bütün sanıklar da bir gün Türk mahkemeleri önünde hesap verecek ve hak ettikleri cezaları alacaklardır” diye konuştu.

‘Yargıtay da titiz inceleme yapacak’

Hacettepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Tahsin Fendoğlu da Genelkurmay Başkanlığı’nda 15 Temmuz 2016’daki darbe girişiminde bir askerin ve 15 sivilin şehit olduğunu, çatı davasında FETÖ’nün askeri kanadının, darbede yer alanların ve FETÖ elebaşı Gülen’in aralarında yer aldığı 13 firarinin yargılandığını kaydetti.

‘Mahkeme kararıyla sabit’

Bir ay öncesine kadar sanıkların son savunmalarının alındığına işaret eden Fendoğlu, “Sanıkların savunmaları 50 bin sayfa ve sanıkların savunması alınırken görüntü ile ses kaydı alındı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın etrafına kadar sinmiş birtakım insanlar ortaya çıktı. Mahkeme kararıyla bu sabit oldu” dedi. Davanın bundan sonra istinaf ve temyiz aşamalarının olduğuna dikkati çeken Fendoğlu, “5 yıla kadar hapis cezaları istinafa gider ama 5 yılın üzeri istinafa değil temyize yani Yargıtaya gidecek. Büyük çap itibarıyla dosya konusu Yargıtaylık. Yargıtay da titiz bir inceleme yapacak. Yine herkes buna itiraz edebilir” diye konuştu.

‘Çatı dava’da 141’er kez ağırlaştırılmış müebbet

‘Bu karar bir nebze olsun rahatlattı’

Türkiye Gaziler ve Şehit Aileleri Vakfı Genel Başkan Yardımcısı Kaan Şimşek de sanıklara verilen cezalar dolayısıyla sevindiklerini belirtti. Şimşek, “Hakkın, adaletin yerine geldiğini ve müebbetle sonuçlanan davaların bizim içimizi bir nebze rahatlattığını gördük. Yeter mi, yetmez? Çünkü bir canla kıyaslanmaz bu iş” değerlendirmesinde bulundu.
Şimşek, duruşmalara birçok kez katıldıklarına işaret ederek, şunları söyledi: “Burada sanık yakınlarının tahriklerine maruz kaldık. Bugün de aynı şekilde sanık yakınlarının alkışlarla buraya gelip alkışlarla dışarı çıkmalarını izledik. Biz, provokasyonlara kapılmadan gaziler ve şehit aileleri olarak dik durarak bugüne kadar geldik. Daha devamı var. Türk milletinin 15 Temmuz’da içi acıdı. Bu, bir nebze rahatlattı diye düşünüyoruz.” ANKARA AA