Gündem Çatlı konuşmasını albay yapmış

Çatlı konuşmasını albay yapmış

23.01.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

28 Şubat davası klasörleri arasında, istihbaratta kullanılmak üzere bazı şahıslarla gerçekleştirilen mülakatlarla ilgili ses kayıtlarındaki kişinin 1996’da Gölcük Donanma Komutanlığı İstihbarata Karşı Koyma Kısım Amiri olan emekli Albay Erkan Yaykır olduğu anlaşıldı

Çatlı konuşmasını albay yapmış

Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmesine devam edilen 28 Şubat Davası’nda sanık Yaykır’ın çapraz sorgusu yapıldı. Yaykır, çapraz sorgusu sırasında hakim üye Hakan Oruç’un, “Bir şahısla, Abdullah Çatlı’dan da örnekler vererek yaptığınız bir konuşmanın ses kasetleri var. Konuşmaların bir subay ile sıradan bir vatandaş arasında yapıldığını düşündüğünde garip geldi. Bu konuşmaları yaptığın şahsı kullandınız mı?” sorusuna Yaykır, “Bu şahsı kullandık. İstihbaratta, şahsın kim olduğunu, bir örgüt tarafından kullanılıp kullanılmadığını, suça meyilli olup olmadığını sorarak başlarsınız. Bu görüşmelerin tamamı, bu şahsın bizimle ilgili ne kadar bilgiye vakıf olduğunu anlamak için modüle edilmiştir” yanıtını verdi.

‘Doğru yazın’
Cumhuriyet Savcısı Kemal Çetin’in, “İddianamede yer alan belgeler var. Üstünde evinde bulunan belgeler yazıyor, atlanmış olabilir” demesi üzerine Yaykır, “Sayın savcım, siz burada bulunan sanıkları müebbet hapisle yargılıyorsunuz. O zaman iddianamenizi doğru yazın, atlanmasın” cevabını verdi. Müşteki avukatlarından Hüsnü Tuna’nın, “Ali Kalkancı’nın psikolojik harekâtçı olarak kullanılmasına ne diyorsunuz?” sorusu üzerine Yaykır, “Yok ya, onda o yetenek yok” diye karşılık verdi. Yaykır, Tuna’nın, “Ömer Lütfi Topal’ın kimler tarafından öldürüldüğünü biliyor musunuz?” sorusu üzerine de “Böyle saçma sapan soruya cevap vermek zorunda değilim. Siz TSK’yı cinayet suçlusu olarak gösteremezsiniz” diye karşılık verdi.

‘Şov yerine dönecek’
Yaykır, iddianameyi hazırlayan cumhuriyet savcıları hakkında suç duyurusunda bulunmak istediğini belirtti. Mahkeme suç duyurusu talebinin Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderilmesine karar verdi. Savcı Çetin, iddia makamının mağdur edildiğini kaydederek, “Başkanım, siz böyle karar verdikçe herkes suç duyurusunda bulunacak. Burası şov yerine dönecek” dedi. Yaykır, Çevik Bir ile Vural Avar’ın duruşmalardan vareste tutulmalarına karar veren mahkeme, duruşmaya 27 Ocak Pazartesi saat 09.30’a kadar ara verdi.