Gündem ‘Cenazeye katılma izni verilmemesi hak ihlali’

‘Cenazeye katılma izni verilmemesi hak ihlali’

12.07.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

Anayasa Mahkemesi (AYM) tutuklu olduğu sırada kardeşinin cenazesine katılmasına izin verilmeyen Abuzer Uzun’un, “özel ve aile hayatına saygı gösterilmesi hakkına müdahale” gerekçesiyle yaptığı başvuruyu kabul etti.

‘Cenazeye katılma izni verilmemesi hak ihlali’

AYM, başvurucu Uzun’a 10 bin lira tazminat ödenmesine karar verdi. Uzun, Ceyhan Cumhuriyet Savcısı olarak görev yaptığı sırada, FETÖ’ye üye olma suçundan hakkında açılan ceza soruşturması kapsamında tutuklandı. Uzun, tutuklu olduğu sırada polis olan kardeşi bıçaklı bir saldırı sonucunda hayatını kaybetti. Kardeşinin, Kahramanmaraş’ın Ekinözü ilçesindeki cenazesine katılmak için dilekçe yazarak izin istedi. Dilekçeye verilen yanıtta, Uzun’un törene katılmasında herhangi bir güvenlik sorunu olmadığı belirtildi.

Haberin Devamı

Ceyhan İlçe Jandarma Komutanlığı ise Uzun’un FETÖ’ye üye olma suçundan tutuklu bulunması ve görevli personel sayısının yetersiz olmasının cenazede güvenlik yönünden zafiyet oluşturacağı gerekçesiyle katılma başvurusunu reddetti.

Uzun, iki mahkemeye itirazının reddedilmesi üzerine AYM’ye bireysel başvuruda bulundu. Başvurucu, 4 ay sonra yeterli şüphe bulunmadığından dolayı da tahliye edildi.

AYM yaptığı değerlendirmede, Anayasa’da güvence altına alınan “özel hayata ve aile hayatına saygı hakkı”nın ihlal edildiği sonucuna vardı. AYM, Uzun’a 10 bin lira tazminat ödenmesine de karar verdi.