Gündem Cezaevinde toplu fotoğraf yasağı!

Cezaevinde toplu fotoğraf yasağı!

29.05.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Meclis Cezaevleri Alt komisyonu’nun Balıkesir L Tipi Ceza İnfaz Kurumu’nda yaptığı incelemeye ilişkin hazırladığı raporda tutuklu ve hükümlülere yönelik ilginç kısıtlama ve yasaklara vurgu yapıldı

Cezaevinde toplu fotoğraf yasağı

Ak Parti İstanbul Milletvekili Mehmet Metiner başkanlığında TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesinde oluşturulan Hükümlü ve Tutuklu Hakları Alt Komisyonu, Balıkesir L Tipi Ceza İnfaz Kurumu’nda yaptığı incelemelerin ardından hazırladığı raporunda, sıcak su saatlerinin artırılmasını, kurum kantininin de imkânlar ölçüsünde genişletilmesini talep etti. Raporda, mahkûmların toplu fotoğraf çektirilmesine izin verilmediğine yönelik şikâyetine de yer verildi.
TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesinde oluşturulan Hükümlü ve Tutuklu Hakları Alt Komisyonu’nca hazırlanan Balıkesir L Tipi Kapalı İnfaz Kurumu raporunda, şunlar kaydedildi:

- 2 BİNİ AŞKIN TUTUKLU: Balıkesir L Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu; kapasitesi yapılan düzenlemeler ile bin 766 kişi olarak belirlenmiş ve bir kısmı yüksek güvenlikli ceza infaz kurumudur. Kurumun iç ve dış kısımları toplam 318 güvenlik kamerası ile izlenmektedir. Haftanın her günü sabah 08.30-09.30 saatlerinde ve haftada iki gün olacak şekilde 09.30-12.00 ile 13.00-16.00 saatleri arasında koğuşlara sıcak su verilmektedir. Kurumda, 2 bin 19 hükümlü ve tutuklu barındırılmaktadır. Mahpuslara haftada bir kez 10 dakika olmak üzere kendilerinin kurum idaresine bildirdikleri kişiler ile bedeli kendileri tarafından karşılanmak koşulu ile telefon görüşmesi yaptırılmaktadır.

- SICAK SU YETERSİZ: Kurumda TV yayını merkezi olarak kapalı devre yayın ile verilmekte olup halen 19 ulusal kanal yayınlanmakta ayrıca iki kanaldan DİGİTÜRK yayını verilmektedir. Kadın mahpuslar, cezaevinde erkek mahpus sayısı fazla olduğu için erkek bakış açısına uygun bir yönetim tarzı bulunduğunu ifade etmişlerdir. Kadın mahpuslar ısınma konusunda sorun yaşandığı, koğuşun kuzey cephede yer alması ve yeterince ısıtılmaması nedeniyle soğuk ve rutubetli olduğundan şikâyet etmişlerdir. Kadın mahpuslar sıcak suyun miktarının ve sıcaklığının yeterli olmadığını, yemeklerin kalitesiz olduğunu ve miktar olarak da yetersiz olduğunu belirtmişlerdir. Sıcak suyun haftada 2 kez ve 3 saat olarak düşük basınçla verildiğini, bunun hem temizlik hem çamaşır için yeterli olmadığını belirtmişlerdir.

- FOTOĞRAFTA EN FAZLA 3 KİŞİ: Mahpuslar kurum kantini ile ilgili olarak ürün çeşitliliğinin yetersiz olduğunu, kantinde kalitesi düşük ürünler satıldığını ve bunların da aşırı pahalı olduklarından şikâyet etmişlerdir. Yaşanan yoğunluk nedeniyle sağlık hizmetlerinde aksamalar yaşandığını, doktor muayenelerine çok uzun sürede sıra geldiğini, hastane sevklerinin aylar sonraya kaldığını, özellikle diş tedavisi taleplerinin aylarca yerine getirilmediğini ve diş doktorunun kelepçeli muayene ettiğini bildirmişlerdir. Koğuşlardaki kameraların açısının sadece giriş kısmını değil ortak yaşam alanını ve yatakhane bölümünü de görmesinden şikâyetçi olmuşlardır. Toplu fotoğraf çektirilmesine izin verilmediğini, en fazla 3 kişinin yan yana fotoğraf çektirebildiğini ifade etmişlerdir.

Haberin Devamı

Komisyon acil çözüm örerdi

“Kalabalık sorununun çözümüne acil olarak ihtiyaç duyulmakta, çoğu şikâyetin bu sorunun ortadan kalkmasıyla çözüleceğine inanılmaktadır. Bununla birlikte, özellikle spor ve diğer kültürel olanaklardan çocukların faydalanması için hassasiyet gösterilmelidir. İlaveten iaşe bedelinin artması yer yer gelen yemek şikâyetlerini azaltacaktır. Sıcak su saatlerinin artması ise kalabalık dolayısıyla sıcak su kullanımındaki zorluğu giderecektir. Kurum kantininin, imkânlar ölçüsünde, yukarıda sayılan şikâyetlere karşılık gelecek şekilde genişletilmesi değerlendirilebilir. Kurum imkanlarının kadın mahpusların ihtiyaçlarına göre de şekillendirilmesi gerekmektedir. Bilhassa oyun alanları, kreş gibi imkanların sağlanması önemlidir.”

Yazarlar