Gündem CHP seçimi tartışıyor... Grupta bazı vekiller olağanüstü kurultay istedi

CHP seçimi tartışıyor... Grupta bazı vekiller olağanüstü kurultay istedi

06.04.2004 - 00:00 | Son Güncellenme:

CHP seçimi tartışıyor... Grupta bazı vekiller olağanüstü kurultay istedi

CHP seçimi tartışıyor... Grupta bazı vekiller olağanüstü kurultay istedi




CHP TBMM Grubu'nda yerel seçim sonuçları değerlendirilirken, bazı milletvekilleri olağanüstü kurultay talebinde bulundular. Yönetime muhalifler de dahil olmak üzere çok sayıda milletvekili genel merkez önünde yapılan protesto gösterilerine tepkilerini dile getirdiler.
CHP TBMM Grubu'nun, Genel Başkan Deniz Baykal'ın da katılımıyla basına kapalı olarak gerçekleştirdiği toplantıya, TBMM Genel Kurulu'nun çalışmaları nedeniyle ara verildi. Toplantı TBMM Genel Kurulu'nun çalışmalarını tamamlamasının ardından basına kapalı olarak devam edecek.

•
•
•
•
•
•

Yaklaşık 4 saat süren toplantının ilk bölümünde 12 milletvekililin söz aldığı öğrenildi. Alınan bilgiye göre, toplantıda ilk sözü alan Adana Milletvekili Atila Başoğlu, genel merkez yönetiminin mevcut kadrolarıyla başarılı bir seçim sınavı verilmediğini belirterek, ''Bu yenilginin diyetini ödeme onurunu yaşasınlar''diye konuştu. Adana'da aday belirleme sürecinde birtakım çıkar ilişkilerine dayalı tercihler yapıldığını öne süren Başoğlu'nun,''Adana halkına vurgun yedirenler bunun bedelini ödemelidir'' diyerek, Olağanüstü Kurultay çağrısında bulunduğu belirtildi.

''CHP ZENGİN PARTİSİ''

Muhalefetin önde gelen isimlerinden Ahmet Güryüz Ketenci de CHP'nin 28 Mart'ta başarılı olduğunu sadece Genel Başkan Deniz Baykal ve onu destekleyenlerin ifade ettiğini bildirirek, ''Başarısızlıktan bıktık artık. Seçmen de CHP'ye son kez kerhen oy verdi''diye konuştu. Partinin ideolojik yapısına yönelik eleştirilerde bulunan Ketenci, ''soyut laiklik'' tartışmalarının öne çıkarıldığını, CHP'nin ülkenin sadece batısında var olduğunu ve adeta zenginlerin partisi haline getirildiğini savundu. Parti yönetiminde bir söylem birliği olmadığını anlatan Ketenci, Genel Başkan Baykal ve yönetimin özeleştiri yaparak çekilmesi gerektiğini kaydetti ve olağanüstü kurultayın toplanmasını istedi.

''TERAZİ, OLAĞANÜSTÜ KURULTAY''

Gaziantep Milletvekili Abdülkadir Ateş de ''Tanrıdan 28 Mart seçimleri gibi bir seçimi bir daha bize yaşatmamasını diliyorum'' diye başladığı konuşmasında, seçim sonuçlarına ilişkin en küçük eleştiriler karşısında, ''29 Mart fırsatçıları'' suçlaması yapılmasını doğru bulmadığını söyledi.
Örgütlerden olağanüstü kurultay talebi geldiğini belirten Ateş, parti içinde daha fazla gruplaşmalar yaratılmadan, çatışmalara meydan verilmeden genel başkanın olağanüstü kurultay çağrısı yapması gerektiğini savundu. Ateş, ''sonuç başarılı mıdır, değil midir? Bunun terazisi olağanüstü kurultaydır'' diye konuştu. Abdülkadir Ateş, toplantıda Genel Başkan Yardımcısı Kemal Derviş'e yönelik eleştirilerde de bulunarak, parti programına yönelik önerilerin medyada değil yetkili kurullarda dile getirilmesi gerektiğini söyledi. Ateş, seçimin ardından genel merkez önünde yapılan protesto gösterilerini de eleştirererek, bu eylemleri gerçekleştirenlerin pek çoğununun seçimlerde CHP için çalışmadıklarını savundu.

PARTİYE SAHİP ÇIKILMALI

İstanbul Milletvekili Ali Kemal Kumkumoğlu, ''Ortada yönetime güven ve bir tutarsızlık sorunu var. Bunun sorumluluğu da yönetimdedir ve bunun gereği yapılmalıdır. Bunun gereği kurultaysa kurultay yapılmalıdır'' dedi. Ordu Milletvekili İdris Sami Tandoğdu'nun da aday seçiminde kendilerinin dinlenilmediğini ileri sürerek, ''Örgüt bencil davranmıştır'' diye konuştuğu belirtildi. Denizli Milletvekili Haşim Oral da konuşmasında, tarihi çok önceden belli olan yerel seçimlere CHP'nin hazırlıksız olarak girdiğini belirterek, ''Bazı MYK üyeleri yanlış olmuştur. Adaylar konusunda fikrimiz alınmadı, biz tüy kadar hafif kaldık. Aday belirlemede hiçbir etkimiz olmadı'' diye konuştu.
Aralarında, Sırrı Özbek, Kazım Türkmen, Gökhan Duru, Ramazan Kerim Özkan, Mehmet Semerci,nin de bulunduğu bazı milletvekilleri de telaşa kapılmadan partiye sahip çıkılması gerektiğini belirttiler. İstanbul Milletvekili Sırrı Özbek'in, durumun ''vehamet''gibi gösterilmesinin doğru olmadığını ifade ederek, ''partiye ve genel başkana açık bir saldırı var. Partimize ve genel başkana sahip çıkalım. Ama özellikle Doğu ve Güneydoğu başta olmak üzere parti politikalarımızı yeniden gözden geçirelim'' dediği öğrenildi. Özbek'in de parti genel merkezi önünde yapılan gösterilere tepki göstererek, ''Bu arkadaşlarımızı seçimlerde CHP için çalışırken malesef göremedik''dediği belirtildi. Aydın milletvekili Mehmet Semerci'nin ise kurultay isteyen milletvekillerine tepki göstererek, ''Ne zaman sıkışsak kurultay diyoruz. Global güçler CHP'ye saldırıyor bunu görmezlikten geliyoruz, genel başkanın yanındayım'' diye konuştuğu öğrenildi.

KULİSTE TARTIŞMA

CHP Grubu'nun basına kapalı toplantısına ara verilmesine kısa bir süre kala dışarı çıkan CHP Adana Milletvekili Atila Başoğlu, AA muhabirinin toplantıya ilişkin sorularını yanıtlarken, CHP'nin diğer Adana milletvekili Tacidar Seyhan, Başoğlu'nun yanına gelerek, ''Söylediklerini ispat etmekle yükümlüsün, eğer etmezsen sen şerefsiz duruma düşersin. Ben üzerime alınmıyorum ama kimmiş bu minnetle aday belirleyenler, bunları açıklamak zorundasın'' diye tepki gösterdi.
''Ben tüm söylediklerimin arkasındayım ama sen sakin ol, bunları da yakında açıklayacağım'' diyen Başoğlu'nun bu sözlerine karşın Tacidar Seyhan, ''Hayır şimdi açıkla. Ben de biraz sonra içeride konuşacağım, gel onları da dinle. Milletvekillerini töhmet altında bırakamazsın. Sen bu partiyi sattın, bu aileyi sattın. Ailene biraz saygın varsa çık ve özür dile'' diye konuşmasını sürdürdü. Tartışma grup toplantısının dağılması ve bazı milletvekillerinin araya girmesi üzerine sona erdi.