Gündem Çift koldan vurguna kalkan şebeke oltalama yaparken basıldı

Çift koldan vurguna kalkan şebeke oltalama yaparken basıldı

22.02.2019 - 10:58 | Son Güncellenme:

Borç yapılandırma yöntemiyle 200 bini vurdular, oltalamayla 500 bini hesaplara aktarırken yakalandılar

Çift koldan vurguna kalkan şebeke oltalama yaparken basıldı

İstanbul'da telefonla irtibat kurdukları vatandaşlara kendilerini banka çalışanı olarak tanıtıp, "Borçlarınızı yapılandıracağız ve kart ücretlerinizi iade edeceğiz diyerek kart bilgilerini ve şifrelerini alarak ve internette Pfishing olarak adlandırılan oltalama yöntemi uygulayarak dolandırıcılık yapan 16 kişilk bir şebeke polis tarafından çökertildi. Banka çalışanı yöntemiyle 200 bin lirayı hesaplarına geçirdiği belirlenen şebeke üyelerinin, oltalama yöntemiyle 500 bin lirayı hesaplarına aktarırken yakayı ele verdikleri öğrenildi.

Haberin Devamı

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na başvurarak hesaplarının boşaltıldığı şikayetinde bulunan 11 vatandaşın suç duyurusuyla harekete geçen İstanbul Emniyet Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele ekipleri yaptıkları çalışmalarda şikayetçi vatandaşların şikayetlerinin doğru olduğunu ve bir şebeke tarafından hesapların 2 ayrı yöntemle boşaltıldığını belirledi.

İlk yöntemde belirlenen banka müşterlerini telefonla arayarak kendilerini banka müşterisi olarak tanıtan ve “Kart ücretlerinizi iade edeceğiz” “Eskiden kalan borçlarınızı yapılandıracağız” şeklinde irtibata geçen şebeke üyelerinin, para iadesini kabul edenleri uzak banka şubelerine yönlendirdiği, yönlendirilen banka şubesinin yerinin uzak olduğunu söyleyenlere ise çözüm olarak “Parayı kredi kartınıza yada banka kartınıza yönlendirelim” denilerek teklifi kabul eden müşterilerin, kart ve şifre bilgiletinin alınıp hesapların boşaltıldığı belirlendi.

Haberin Devamı

Bu yöntemle 200 bin liralık bir vurgun gerçekleştiren şebekenin yapılan çalışmalarda vurgun için kullandığı diğer yönteminin ise olrak ama yöntemi olduğu tespit edildi.

İlk vurgun yönteminde mağdur olan vatandaşların şikayetiyle başlatılan takip çalışmalarında izi tespit edilip izlemeye alınan şebekenin sosyal medya üzerinden “Oltalama” (Pfishing) yöntemini kullanarak dolandırıcılık yaptığı sırada suç üstü yapıldığı öğrenildi. Önce sahte banka linkleri oluşturarak reklam yayınladığı, ardından bu “Linke ilk tıklayan 100 kişiyi, uygun kredi” “Cep telefonu kazanma fırsatı” gibi tuzaklarla kurduğu siteye yönlendirdiği insanların, internet bankacılığı şifreleriyle girdikleri şebekenin bu sahte sitesinde hesap bilgilerini ve şifrelerini ele geçirip hesapları boşalttıkları belirlendi.

Ağlarına düşürdükleri mağdur vatandaşlarla eş zamanlı olarak gerçek banka sitelerine girerek hesaplardaki paraları, kendi kurdukları şirketlerin hesaplarına aktardığı tespit edildi.

Kart ücreti geri ödeme ve borç yapılandırma yöntemiyle 200 bin liralık vurgu yaptığı belirlenen şebekenin takip sırasında oltalama yöntemiyle hesaplarına aktardığı 500 bin lirayı bloke ederek el koyan siber polis ekipleri, çalışmaların ardından şebekeye yönelik olarak İstanbul, Tekirdağ ve Ankara’da eş zamanlı operasyonlar düzenledi. 16 şebeke üyesi şüphelinin gözaltına alındığı operasyonlarda çok sayıda dijital malzeme ele geçirildi.

Yazarlar