Gündem ÇIĞ BÖYLE GELDİ

ÇIĞ BÖYLE GELDİ

26.04.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Annapurna dağına çıkan Tunç Fındık,Meksikalı dağcı grubunun üzerine düşen çığı görüntüledi. Tecrübeli ekip çığı savuşturmayı başardı...

ÇIĞ BÖYLE GELDİ

Dünyanın 8 bin metreden yüksek 14 dağına çıkmak için zorlu koşullarda tırmanışlar yapan milli dağcı Tunç Fındık, hata affetmeyen zirve olarak bilinen 8 bin 91 metrelik Annapurna’da çığ tehlikesi atlattı.
Dağcılığın olimpiyatı kabul edilen 14x8000 projesi kapsamında Annapurna dağına tırmanışına devam eden milli dağcı Tunç Fındık, ikinci kamptan üçüncü kampa tırmanışı sırasında önünden giden Meksikalı ekibin çığ altında kalışını saniye saniye görüntüledi. Dün sabah saatlerinde zirveye doğru yönelen Meksikalı dağcılar 4 bin 200 metre yükseklikteyken sıra halinde yürümeye başladı. 4 kişilik ekip grubun en önünde olduğu için 20 kişilik kafile onları takip ediyordu. 4 dağcı aniden inen kar kütlesini gördüğünde hiç panik yapmazken hemen sıkı tutunacak yerler aradılar. Bu sırada arkadan gelen dağcılar durumu fark ederek kendilerini emniyete alırken Fındık, fotoğraf makinesiyle çığı görüntüledi.
Dağcıların üzerine düşen tonlarca kar kütlesi kimseye zarar vermezken Meksikalı dağcılar tecrübeleri ile hayatta kaldı. Fındık, olayın hemen ardından uydu telefonu ile eşini arayarak olayı anlattı. Fındık, “Meksika ekibi Çığ vadisine girdiği anda çığı fark ettim ve refleksle kamerama sarıldım. Çığ çok çabuk düştü ve bize kadar ulaşma riski vardı. Bu nedenle olduğumuz yerden kımıldayamadık. Bir süre sonra çığın altında kalan ekibin yeniden hareketlendiğini gördük ve sevindik. O zaman düşen çığın, en çok ölüme neden olan kar-buz çığı olmadığını, toz-kar şeklinde bir çığ olduğunu anladık. Bu tamamen anlık bir olaydı. Daha önce çok fazla çığ düştüğünü görüntüledim ama ilk defa bir ekibin çığın altında kaldığını görüntüledim. Kazada kimsenin zarar görmemiş olması işin en sevindirici yanı” dedi.