Gündem Çığ faciasının nedeni: ‘Şekerleşmiş' kar

Çığ faciasının nedeni: ‘Şekerleşmiş' kar

24.02.2009 - 11:56 | Son Güncellenme:

Zigana'da 10 kişi çığ altında kalarak hayatını kaybetmişti

Çığ faciasının nedeni: ‘Şekerleşmiş kar

GÜMÜŞHANE'nin Torul İlçesi Zigana Dağı'nda 10 kişinin ölümü ile sonuçlanan çığ faciasına hava sıcaklığındaki artışın yumuşayan, ‘şekerleşmiş kar' kütlesinin neden olduğu ortaya çıktı.
Zigana Dağı'nda 25 Ocak'taki çığ faciası sonrasında bölgede inceleme yapan Erzurum'daki Atatürk Üniversitesi uzmanlarınin hazırlanan bilirkişi raporuna göre olay, doğal nedenlerle meydana geldi. Gümüşhane Cumhuriyet Başsavcısı Abidin Bozkan, facia ardından çığın silah atılması nedeniyle meydana geldiği iddialarının ortaya atıldığını belirterek şunları söyledi:
“Bilirkişi raporuna göre, silah atılması sonrasında çığın meydana geldiği iddiasının gerçekle ilgisi yok. Olay tamamen doğal nedenlerden, özellikle sıcaklık farkından kaynaklanmış. Olayın yaşandığı bölgede altta donmuş kar tabakasının üzerinde sıcaktan yumuşamış ve şekerleşmiş kar tabakası olduğu saptanmış. Raporda, üstteki yumuşamış ve şekerleşmiş tabakanın, Trabzon Tenis Dağcılık Kayak Kulübü (TEDAK) üyesi dağcıların olay yerinden geçişleri sırasında hareketlendiği ve çığın meydana geldiği belirtilmiş. Bu rapor da soruşturma dosyasına eklendi. Olaydan kurtulanlarla da görüşülecek.”
Bayındırlık ve İskan Bakanlığına bağlı Afet İşleri Genel Müdürlüğü'nün de çığ düşmesi ile ilgili rapor hazırladığı, bu belgede de çığın doğal nedenlerden kaynaklandığının belirtildiği bildirildi. Bu raporda, çığın düşme nedeni bölgede bitki örtüsü bulunmaması, dik yamaçta rüzgarın getirdiği karın birikmesi ve hava sıcaklığındaki artış gösterildi.

10 DAĞCI ÇIĞ ALTINDA CAN VERMİŞTİ
Türkiye'yi üzen olay, 25 Ocak sabahı meydana geldi. Kamp yaptıkları Zigana Dağı'ndan Kadırga Yaylası'na doğru yürüyüşe geçen TEDAK üyesi Erhan Terzi, Davut Akdeniz, Burçak Sevim, Özlem Timurcuoğlu, Gülhanım Piyale, Hüseyin Karaosmanoğlu, Dursun İnan, Yasemin Aktaş, Hasan Ali İsaoğlu ile Hüsniye Sarıbıyık kurtarılamamıştı. Çığ altında kalan Rahmi Keleş, Yonca Yılmaz, Emel şimşek yaralanmış, Elmas Aykaş, Ural Ayar, Hasan Anahar ve Hasan Çiftçi de yara almadan kurtulmuştu.