Gündem CİHAN KIRMIZIGÜL’E 25 AY SONRA TAHLİYE

CİHAN KIRMIZIGÜL’E 25 AY SONRA TAHLİYE

24.03.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Molotof kokteylli bir saldırı sonrası boynundaki poşu nedeniyle gözaltına alınan ve ‘PKK üyeliği’ iddiasıyla 2 yıldır tutuklu yargılanan Galatasaray Üniversitesi öğrencisi Cihan Kırmızıgül tahliye oldu

CİHAN KIRMIZIGÜL’E 25 AY SONRA TAHLİYE

Galatasaray Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Fakültesi öğrencisi Cihan Kırmızıgül, “Terör örgütü PKK’ya üye olmak” iddiasıyla yargılandığı davadan tahliye edildi. Davaya bakan 14. Ağır Ceza Mahkemesi, 2 yıl bir aydır tutuklu yargılanan Cihan Kırmızıgül’ün tutuklu kaldığı süreyi gözününe alarak tahliyesine karar verdi.
2 yıl bir aydır tutuklu bulunan Galatasaray Üniversitesi öğrencisi Cihan Kırmızıgül dün 8. kez hakim karşısına çıktı. Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada tutuklu sanık Cihan Kırmızıgül ve avukatları Hasan Fehmi Demir ile Fikret İlkiz hazır bulundu.
CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün, CHP İstanbul Milletvekili Melda Onur, avukat Eşber Yağmurdereli izleyici olarak katıldı. Mahkeme heyetindeki Başkan Rüstem Eryılmaz dışındaki üyelerin Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun Ankara’da düzenlediği seminere katılması nedeniyle başka mahkemelerin hakimleri heyette yer alırken, savcı İsmail Işık duruşmada hazır bulundu. Eryılmaz, üye hakimlerin Ankara’da seminerde olduğu için karar çıkmayacağını söyledi.
Avukat Fikret İlkiz, müvekkili Cihan Kırmızıgül’ün tahliyesini isteyerek, “Mahkemenin tahliye kararı vermemesi için hiçbir neden yoktur. Tutuklama kararının kaldırılmasını talep ediyoruz” dedi. Avukat Hasan Fehmi Demir ise “Müvekkilimin suç işlemediği sabittir. Müvekkilimin tahliyesine karar verilsin” diye konuştu.

‘Tutukluluğun devamına...’
Tahliye talebine ilişkin görüşü sorulan Cumhuriyet Savcısı İsmail Işık, “Sanığa isnat olunan suçların vasıf ve mahiyeti, mevcut delil durumu itibariyle sanığın tutukluluk halinin devamına karar verilmesi talep olunur” diye konuştu.
Duruşmaya verilen kısa bir aranın ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti, Cihan Kırmızıgül’ün tutuklu kaldığı süreyi gözününe alarak tahliyesine karar verdi. Kırmızıgül’ün ailesi tahliye kararını sevinçle karşıladı.
Mahkeme heyeti, Cihan Kırmızıgül’ün, “terör örgütü PKK’ya üye olmak” ve “mala zarar vermek” gibi suçlardan yargılandığı dava dosyasını karar verilmek üzere incelemeye aldı. Duruşma, 11 Mayıs’a ertelendi.
Cihan Kırmızıgül’ün kardeşi Ferhat Kırmızıgül, “Allah içerdekilere de bu mutluluğu yaşatsın” derken Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi araştırma görevlisi Mehmet Karlı da “Tahliye ilk adımdır. Biz Cihan’ın beraat etmesini bekliyoruz çünkü Cihan suçsuzdur” diye konuştu.
Savcı?Kasım İlimoğlu tarafından hazırlanan iddianamede Kırmızıgül’ün 19 ile 61.5 yıl arasında değişen hapisle cezalandırılması talep ediliyor.

Haberin Devamı

5 kez disiplin cezası aldı
Adalet Bakanı Sadullah Ergin, poşu giydiği gerekçesiyle terör örgütü üyesi olmakla yargılanan Cihan Kırmızıgül’ün Tekirdağ F Tipi Cezaevi’nde beş kez disiplin cezasına çarptırıldığını belirterek, “Adı geçen tutuklu eğitim, spor, meslek kazandırma ve çalışma faaliyetlerine katılıyor” dedi. Ergin, cezaevinde bulunan üniversite öğrencisi sayısına ilişkin resmi rakamı da ilk kez açıkladı: “Ceza infaz kurumlarımızda 16 Ocak 2012 itibarıyla 209 tutuklu, 325 hükümlü, toplam 534 kişi örgün yüksek öğretim öğrencisi olarak eğitimlerine devam edebilmektedir.”
MERİÇ TAFOLAR Ankara

Adliye önünde protesto
Cihan Kırmızıgül’ün yargılanması, BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel ve Galatasaray Üniversitesi iletişim Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Yasemin İnceoğlu’nun da aralarında bulunduğu bir grup tarafından protesto edildi.
AA

Haberin Devamı

Gizli tanık teşhisi yaptıran polisler ‘sanığı hatırlamıyorum’ demişti
Kağıthane’de 20 Şubat 2010’da bir markete düzenlenen molotoflu saldırıya katıldığı iddiasıyla durakta otobüs beklerken gözaltına alındığı öne sürülen Galatasaray Üniversitesi Endüstri Mühendisliği 3. sınıf öğrencisi Cihan Kırmızıgül (23), 21 Şubat 2010’dan beri Tekirdağ F Tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunuyordu.
İddianamede, üniversite öğrencisinin tutuklanmasına neden olan süreç, şöyle anlatılmıştı: Cihan Kırmızgül’ün PKK terör örgütü adına eylem yapmak amacıyla 20 Şubat 2010 saat 21.45 sıralarında Kağıthane Etibank Caddesi üzerinde toplanan grup içinde yer aldığı, toplananların yüzlerini poşu ile kapattıkları, ellerinde molotofkokteylleri olduğu halde Kürtçe sloganlar attıkları, bir marketin camlarına 2-3 molotofkokteyli, daha sonra kaldırımın üzerine ve yola molotofkokteyli atıldığı ve gösteri yapanların üçerli ve dörderli gruplar halinde Beyoğlu ve Kağıthane’ye doğru kaçmaya başladıkları, market ve Etibank Caddesi’ne molotofkokteyli atan 170 santim boylarında, yüzü poşu ile kapalı, kahverenkli kapüşonlu kazak, yanlardan cepli siyah kanvas pantolon olan ve kahverenkli botlu şüpheli canlı takip neticesinde Cihan Kırmızıgül’ün yakalandığı, şüphelinin polis tarafından takibi sırasında dur ihtarına ve uyarı amaçlı havaya ateş açılmasına uymayıp kaçtığı, su hendeğine düşmesi üzerine polisin atılarak yakaladığı, bu esnada da direnip polisin silahını almaya çalıştığı...”

Gizli tanık ifade değiştirdi
Kırmızıgül’ün avukatı Sait Tanrıverdi polis tutanağında Kırmızıgül’ün üzerinde çıkan poşu dışında başka delil gösterilemediğini söylemişti. İkinci duruşmada ifade veren bir gizli tanık da önce Kırmızıgül’ün molotof kokteyli attığını söylemiş, daha sonra bu ifadesini değiştirerek “Kırmızıgül’ün olay yerinde olmadığını, onu daha önce hiç görmediğini” açıklamıştı. Kırmızıgül’ü gözaltına alan ve gizli tanık teşhisini yaptıran polisler ise “Sanığı hatırlamıyorum” demişlerdi.