Gündem Cimino’ya veda

Cimino’ya veda

04.07.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Vietnam Savaşı hakkında çektiği ‘Avcı’yla Oscar kazanan yönetmen Michael Cimino hayata gözlerini yumdu. Cimino’nun sinema kariyeri, Clint Eastwood’un kendisini keşfetmesiyle başlamıştı

Cimino’ya veda

Vietnam Savaşı hakkında 1979 senesinde çektiği ‘The Deer Hunter / Avcı’ filmiyle adından söz ettiren yönetmen Michael Cimino, önceki gün hayatını kaybetti. ‘Avcı’ ile beş kez Oscar’a değer görülen Cimino’nun ölüm haberini Cannes Film Festivali Direktörü Thierry Fremaux, Twitter üzerinden duyurdu.

Üçüncü nesil İtalyan

Kariyeri boyunca sekiz filme imza atan yönetmen 1939 yılında New York’ta doğdu. ABD’ye göç eden üçüncü nesil İtalyan olan Cimino’nun sinema kariyeri, Clint Eastwood’un keşfiyle başladı. Yeni Hollywood kuşağından olan yönetmen, başrolünde Eastwood’un olduğu ‘Yıldırım Emri / Thunderbolt and Lightfoot’ adını verdiği ilk filmini 1974 yılında çekti. İkinci filmi ‘Avcı’, 1979 yılındaki Oscar töreninde En İyi Film, En İyi Yönetmen ve En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu başta olmak üzere beş dalda ödül kazandı.

Cimino’nun 1980’de çektiği filmi

‘Heaven’s Gate’, kariyerinin seyrini değiştiren bir yapım oldu. Cimino, başrollerini Mickey Rourke ve Anthony Hopkins’i paylaştığı 1990 yapımı ‘Desperate Hours / Dehşetli Saatler’ ve ‘Godfather / Baba’ romanının yazarı Mario Puzo’nun eserinden uyarlanan 1986 yapımı ‘The Sicilian / Sicilyalılar’ filmlerinin yönetmenliğini de üstlenmişti.