Gündem Cinayette gözcülük yapan üç kişi kim?

Cinayette gözcülük yapan üç kişi kim?

09.10.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Dink cinayetinde ihmali olduğu iddiasıyla gözaltına alınan ve mahkeme tarafından serbest bırakılan şüpheliler, ifadelerinde Trabzon ve İstanbul emniyetini suçladı. Tutuklu eski İstihbarat Daire Başkanı Akyürek cinayet esnasında gözcülük yaptığı iddia edilen 3 kişinin kimliğinin açığa çıkarılmasını istedi...

Cinayette gözcülük yapan üç kişi kim

Hrant Dink cinayeti soruşturması kapsamında gözaltına alınan aralarında eski Trabzon İstihbarat Şube Müdürü Faruk Sarı’nın da bulunduğu 5 şüpheli ile aynı soruşturmada daha önce tutuklanan eski İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek’in de içinde olduğu 4 şüpheli, “tasarlayarak kasten öldürme”, “örgüt kurmak, yönetmek ve üye olmak” suçlamalarıyla sevk edildikleri mahkemece serbest bırakıldı.

Haberin Devamı

Ramazan Akyürek mahkemedeki ifadesinde, “Hrant Dink’in açık tehditlere maruz kaldığı normal Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları gibi İstanbul Emniyetinin de, istihbaratının da bilgisi dahilindedir. Olaydan sonra benim konuya ilişkin bilgim olmadığına ilşkin Celalettin Cerrah’ın ifadesi iftiradır” dedi.

Cinayette Trabzon ve İstanbul’daki kamu görevlilerinin suçu olduğunu tekrar eden Akyürek, “Benim Ogün Samast’tan hiçbir şekilde haberim olmadı. Cinayetin Yasin Hayal tarafından işleneceğinden haberim vardı. Haber elemanının cinayete ortak olacağını bilmiyordum. Cinayet büro da bunu bilmiyordu. Cinayet esnasında orda bulunduğu ve cinayete gözcülük yaptığı, benim elemanlarım olduğu iddia edilen 3 kişinin açığa çıkarılmasını ben de istiyorum. Bunların görüntülerinin yayınlanması halinde kimliklerinin kısa sürede ortaya çıkacağını tahmin ediyorum” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

İstanbul 2. Sulh Ceza Hakimliği’nde ifade veren eski Emniyet Amiri Özkan Mumcu, cinayetin işlendiği sırada askerde olduğunu söyleyerek, “Görevimi yaptığım ve aldığım istihbaratları amirlerime ilettiğim için 9 aydır cezaevindeyim. Yazdığım rapor doğrultusunda oluşturulan bilgiler emniyet müdürlüğüne istihbarat daire başkanlığına gitmiştir. Bu bilgiler çerçevesinde gereğini yapmayan esas görevini ihmal eden İstanbul İstihbarat Şube Müdürü ve İl Emniyet Müdürü dışarıdayken ben 8 aydır tutukluyum” dedi.


‘Dinç ve Güler yok’

eski Emniyet Müdürü Ercan Demir ise ifadesinde cinayet döneminde büro amiri olduğunu söyleyerek, “Benim üzerimde Müdür Yardımcısı ve Şube Müdürü vardı. Hasan Durmuşoğlu ve Engin Dinç vardı. Onar soruşturmanın hiçbir yerinde yoklar” şeklinde ifade verdi. Cinayet döneminde Ankara İstihbarat Daire Başkanlığı’nda komiser olduğunu söyleyen Yılmaz Angın da, Dink’e karşı eylem yapılacağı notunun kendisine geldiğinde hakkında gereğinin yapıldığının belli olması için not düştüğünü belirtti.

Yazıyı gönderdiğini ve notu amiri Tamer Bülent Demirel’e ilettiğini anlatan Angın, “Bu yazının gereğini yapmamız bizden beklenemez. Ancak bu yazının gereğini yapacak birime iletilip iletilmediğini denetlemek bizim görevimiz olabilir. Sadece 2 il söz konusudur ve bu iki il birbiri ile iletişim halinde bu olayı açıklığa kavuşturabilirlerdi” dedi.

Haberin Devamı

‘Yasin Hayal’i İstanbul istedi’
Olay döneminde Trabzon İstihbarat Şube Müdürlüğü’nde görevli polis Onur Karakaya da, Erhan Tuncel’in sürekli medyatik olaylardan bahsedip kendilerinden para istediğini söyledi. Hakimlikte ifade veren dönemin Trabzon İstihbarat Şube Müdürü Faruk Sarı, cinayetten hemen sonra Ogün Samast’ın ilişkide bulunduğu Ahmet İskender, Ersin Yolcu ve Yasin Hayal’i gözaltına aldıklarını anlatarak, “Amirler mülakat yapalım dediler. MİT personeli de bu mülakatta vardı. Daha sonra Ogün Samast’ı alan İstanbul’a bu şahısları sorduk. Kimliklerini bildirdik. Onlar da hiç mülakat yapmadan bize gönderin dediler. Biz de İstanbul’a gönderdik. Erhan Tuncel son dönemde yalan bilgiler veriyordu. Cinayete ilişkin herhangi bir bilgisinin olmadığını söylediği anda bizim için şüpheli oldu ve takibe başladık” şeklinde konuştu.