Gündem Cirit’in 2. kez koltuğa oturması bekleniyor

Cirit’in 2. kez koltuğa oturması bekleniyor

29.01.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

Yargıtay Büyük Genel Kurulu’nda başkanlık seçiminin önümüzdeki günlerde yapılması bekleniyor. Cirit’in yeniden seçilmesi öngörülüyor

Cirit’in 2. kez koltuğa oturması bekleniyor

Anayasa Mahkemesi Başkanlığı’na Zühtü Arslan’ın ikinci kez seçilmesinin ardından gözler Yargıtay’a çevrildi. Yargıtay Büyük Genel Kurulu’nca 10 Şubat 2015’te başkanlığa seçilen İsmail Rüştü Cirit’in dört yıllık görev süresi 10 Şubat’ta sona eriyor.

Haberin Devamı

Yüksek Yargı, 2019 yılında ikinci kez seçim heyecanı yaşayacak. Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu’nda cuma günü yapılan seçimlerde Zühtü Arslan, başkan olmak için gerekli dokuz oyu alarak yeniden Anayasa Mahkemesi’nin başına geçmişti. Anayasa Mahkemesinde başkanlık seçiminin tamamlanmasının ardından gözler Yargıtay’a çevrildi. Yargıtay Başkanı Cirit, Yargıtay Büyük Genel Kurulu’nca 10 Şubat 2015’te başkanlığa seçilmişti. Cirit’in dört yıllık görev süresi 10 Şubat’ta sona eriyor. Cirit, geçtiğimiz günlerde Hatay’da Başkanlar Kurulu toplantısında yaptığı konuşmada, “Yargının en önemli görevlerinden biri olan Yargıtay 1. Başkanlığı olarak görevi 4 yıl boyunca yapmaktan onur duydum. Yargıya güveni artıracak çalışmalar içerisinde olduk. Emeklilik öncesi kalan son bir yılda da bu onurlu görevi yürütmek isterim” diyerek adaylık sinyali vermişti.

Haberin Devamı

Yargıtay Büyük Genel Kurulu’nda başkanlık seçiminin önümüzdeki günlerde yapılması bekleniyor. Büyük bir sürpriz olmazsa Cirit’in çoğunluğun oyunu alarak, yeniden başkan seçilmesi öngürülüyor. Cirit yeniden seçilmesi durumda yaş haddinden emekli olacağı 23 Mart 2020 tarihine kadar başkanlık görevini sürdürecek.

Yargıtay’a 10 üye

Yargıtay’da başkanlık seçiminin dışında bu hafta içinde sonuçlandırılması beklenen üye seçimleri de yapılacak. Yargıtay’a ilk derece mahkemelerinde görev yapan hakimler arasından 10 kişi, Hakimler Savcılar Genel Kurulu tarafından seçilecek. Üye seçimini yapan HSK’nın listeleri bu hafta içinde sonuçlandırması bekleniyor. Seçilecek üyelerin çoğunluğunu ağır ceza mahkemelerinde görev yapan hakimlerin oluşturacağı kaydedildi. Ceza mahkemelerinde görev yapmış olanlar arasından seçilecek üyelerin FETÖ yargılamalarının yapıldığı dairelerde görevlendirileceği belirtildi.

241 FETÖ davası

Yargıtay’a üye göndermesi beklenen Ağır Ceza Mahkemelerinde görülen FETÖ davalarının 241’nde karar verildi. Açılan 289 FETÖ davasından 241’i sonuçlandı. Bu davalardan 34’ü Ankara, 46’sı ise İstanbul’da karara bağlandı. Açılan davalardan 48’inde ise yargılamalar sürüyor.