Gündem Çocuk gözüyle Roman mahallesinde yaşam

Çocuk gözüyle Roman mahallesinde yaşam

01.11.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Romanların ağırlıkta olduğu Lonca Mahallesi’nde yaşayan 10 çocuğa fotoğraf atölyesinde 2 ay ders veren Kadir Has Üniversitesi, daha sonra çocukların kendi mahallelerinde çektikleri fotoğrafları bir sergide topladı

Çocuk gözüyle Roman mahallesinde yaşam

Kadir Has Üniversitesi “Komşuluk Hakkı Projesi” kapsamında oluşturulan Belgesel Fotoğraf Atölyesi’nin ikinci çalışması “Hayat Bildiğin Gibi Değil Sergisi” dün üniversitenin Cibali kampüsünde açıldı. Roman Kültürü’nün renklerini barındıran Lonca Mahallesi’nde yaşayan 10 çocuğun yakaladığı kareleri aralarında Okan Bayülgen, Metin Üstündağ gibi ünlü isimler yorumladı.
Yaşları 12-14 arası değişen Cesur Karakule, Demir Önemli, Emircan Duman, İdal Duman, İrem Önemli, Muhammed Gülfidan, Taha Doğan Bakır, Şara Yeşilova, Öykü Bulut ve Yaren Aydın, 2 ay teorik ve uygulamalı Belgesel Fotoğraf Atölyesi’nden fotoğrafçılık dersi aldı.
Aldıkları temel eğitimin ardından çocuklar, derslere sponsor olan Sony firması tarafından temin edilen yarı profesyonel fotoğraf makineleriyle hızla yok olan mahalle olgusunun son anlarını kareleyerek katıldı.
Ardından profesyonel fotoğrafçılarla gerçekleştirdikleri 4 çekim gezisinde “Çocuk” algılarıyla belgeledikleri fotoğraflarla kent kültürü müzik, dans ve el işçiliği dahil yaşam biçimlerini objektiflerine yansıttı.

Haberin Devamı


Çocuk gözüyle Roman mahallesinde yaşam

Coşkun Aral, Şara Yeşilova’ya ait fotoğrafı şöyle yorumladı: “... Yerinden yurdundan da edilse, bir gün bir yerlerde özgürlüğü hayal eder insan.

Çocuk gözüyle Roman mahallesinde yaşam

Cüneyt Özdemir Cesur Karakule’nin fotoğrafını şöyle yorumladı: Gecekondular yıkılıp yerine kentsel dönüşüm adı altında dev ve çirkin apartman blokları taşınıyor. O bloklarda ne klarnete ne de yaralı bir davula yer var.

Çocuk gözüyle Roman mahallesinde yaşam

Burcu Aktaş ise İdal Duman’a ait bu fotoğrafa şu yorumu yapıyor: Annesinin azarını, evin süpürgesini, bebeklik yadigârını alıp dışarı çıktı.

Mahalle yaşantısının çıplak hali
Kimi ağzında emzik, elinde çalı süpürge olan kız arkadaşını, kimi evine ekmek taşıyan mahallenin amcasını, kimi ise arabasının önüne düğün fotoğraflarını, Ahmet Kaya posterini koyan mahallenin genç erkeğini fotoğrafladı. Mahalle yaşantılarını en çıplak haliyle objektiflerine yansıtan çocukların fotoğraflarını ise aralarında Prof. Dr. Hasan Bülent Kahraman, Cüneyt Özdemir, Coşkun Aral, Metin Üstündağ, Nevin Sungur, Okan Bayülgen’in de aralarında bulunduğu ünlü isimler yorumladı.