Gündem 'Çocukların eksik aşılarını yaptırın'

'Çocukların eksik aşılarını yaptırın'

11.10.2023 - 07:01 | Son Güncellenme:

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Kabine toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Çocukların eksik aşılarını yaptırın

ASLIHAN ALTAY KARATAŞ / Ankara - Bakan Koca, “Aşı karşıtlığı konusu en son bize yakıştırılabilir. Bu süreçte Türkiye, bağışıklama programında bulunan çocukluk çağı aşılarında, yüzde 95’in üzerinde aşılama oranına sahip durumda. Bakanlığımıza bağlı konularda tüm süreçleri bilim kurulları ile birlikte yürütüyoruz. Dolayısıyla bizim bilime, akla, mantığa karşı olmamız söz konusu dahi olamaz. Aşı karşıtlığının mantıklı hiçbir yanı yoktur. Bizim de aşıya karşı olmak gibi bir durumumuz asla söz konusu olamaz” diye konuştu.

Haberin Devamı

Bazı açıklamalarının hekim ve bilim insanlarına yönelik olduğuna dair yorumlar yapıldığını hatırlatan Koca, “Onları hedef göstermekle itham ettiler. Bu açıklamalar, hekimlerimizin önlüğünün beyazına leke gelmemesi ve onları muhafaza etmek adına yapılmış açıklamalardı. Dolayısıyla çocukluk çağı aşı programı konusunda tüm vatandaşlarımız son derece hassasiyetle hareket etmeli ve çocukluk çağı aşılarının yaptırılmasını temin etmeli. Aşı programındaki aşılarından eksikleri olan çocuklarımızın aşılarını çocuklarına özenle yaptırmalılar” ifadelerini kullandı.

Koca, “Gelecek yıllarda mevsimsel grip aşılarının Kovid-19’a karşı da koruyucu hale gelmesi mümkün mü?” sorusuna, şu yanıtı verdi: “Kendisine aşı tanımlanmış herkes mevsimsel grip aşılarını yaptırmalı. Kovid-19 mevsimsel hale geldiğinde, belki grip aşısındaki mevsimsel suşlara ilave edilerek mevsimsel grip aşısı şekline dönebilir. Mevsimsel hale gelmesi önümüzdeki süreçte gerçekleşebilir. Dolayısıyla bu anlamda bir endişemiz yok. Bakın aşılama konusundaki hassasiyetimi çocukluk çağı aşıları ve grip aşıları üzerinde ısrarla gündeme getiriyorum. Bu söylemler aşı karşıtlığı ile örtüşebilir mi?”