Gündem Çok kazanan çok alır

Çok kazanan çok alır

03.10.2009 - 01:35 | Son Güncellenme:

Aydın İdare Mahkemesi bombalı saldırıda ölen İngiliz için 2.6 milyon, Türkler için 70’er bin lira tazminat öngörülmesinin gerekçesini ‘Bilirkişi gelire göre belirledi’ diye açıkladı

Çok kazanan çok alır

Aydın Kuşadası’nda, 2005’te bir minibüste meydana gelen patlamada ölen İngiliz Helyn Bennett’in ailesine ödenecek olan 1 milyon 99 bin sterlin (2.6 milyon lira) tutarındaki tazminat, patlamanın Türk mağdurlarını isyan ettirirken, mahkeme başkanı da gerekçesini açıkladı. Kararı veren Aydın İdare Mahkemesi Başkanı Kamil Ergün, mağdurlara ödenecek tazminatın bilirkişilerce “gelirlerine” göre belirlendiğini söyledi.
Ergün, “Bomba patlaması eyleminde idare, hizmet kusuru olmasa da ‘kusursuz sorumluluk’ ilkesinden dolayı tazminata mahkûm edildi. Yabancıların tazminatlarının fazla olması, ülkelerindeki gelir durumlarına göre belirleniyor. Örneğin, ‘İngiltere’de çalışsaydı ne kadar gelir elde ederdi?’, bilirkişiler onun hesabını yapıyor. Ona göre de mahkeme tazminata hükmediyor” dedi.

Bir İngiliz, bir İrlandalı öldü
16 Temmuz 2005’te, PKK’lı teröristin koyduğu bomba ile havaya uçurulan araçtaki Deniz Tutum (21), Ufuk Yücedeniz (23), Eda Okyay (24) ve İrlandalı Tana Whalen (17) olay yerinde, İngiliz vatandaşı Helyn Bennett (21) hastanede öldü. 13 kişi yaralandı.
Yakalanan teröristin ceza davası sürerken, Aydın İdare Mahkemesi’nde temmuzda sonuçlanan tazminat davasında, Bennett’in ailesine 1 milyon 99 bin sterlin tazminat ödenmesine karar verildi. Mahkemenin, ölen üç Türk için “anne ve babalarına 30’ar, kardeşlerine 10’ar bin TL olmak üzere üç aileye 70’er bin TL” tazminat ödenmesine hükmetmesi, Türk ve İngiliz mağdurlara ödenecek tazminatların arasındaki farkın tartışılmasına yol açtı.
Havaya uçurulan minibüsün sahibi ve şoförü Cemal Uçar, kendisinin yaralandığını, oğlu İbrahim Uçar’ın da ayağının koptuğunu belirterek,

Haberin Devamı

“Değerimiz bu kadarmış, isyan ediyorum” dedi. Uçar ve oğlunun avukatı Varol Soysal, Aydın İdare Mahkemesi’nde görülen davanın karar aşamasına geldiğini belirterek, “Bilirkişi, İbrahim Uçar’a 120 bin, Cemal Uçar’a 40 bin TL tazminat ödenmesini öngördü” diye konuştu.

Çok kazanan çok alır

2005 yılında Kuşadası’ndaki terörist saldırıda minibüste patlayan bombada 1 İngiliz, 1 İrlandalı ve 3 Türk hayatını kaybetmişti.

Kuşadası’ndaki saldırıda ölmüştü
Bombalı saldırıda yaşamını yitiren İngiltere vatandaşı Helyn Bennett’in beş yakınının açtığı davada 1 milyon 99 bin sterlin (2.6 milyon lira) tazminat ödenmesine karar verildi.